Перлата на Йонийско море – Paxos

Солено море, дъх на узо, плажове с бял пясък

0 коментара Сподели:

Гърция е една от любимите дестинации на европейците. Ако някой се чуди защо – тези типично гръцки явления бият всички други балкански дестинации по точки – страната е с едни от най-чистите плажове в света,а характерната гръцка салата с домашни маслини, сервирана в любимата таверна на брега, в която свири диво сиртаки и се чупят чинии е достатъчен мотив да отпрашиш натам.

Гърците са уникално облагородени, всеки втори работи в сферата на туризма, защото има какво да предложат на света – вили, сгушени в сърцето на острова, с гледка към залеза.

Или пък диви плажове, неопорочени от стари руснаци с пет чавета, дивеещи на плажа.

Хубавото е, че с една моторна лодка стигаш до съседния плаж, който събира само две хавлиени кърпи, и ти си ок с това.

Гърция е дестинацията за всеки, който бяга от светлините на прожекторите в Слънчев бряг или бутаницата по плажа през август на някой испански остров. Стига само да си намерил своето местенце – от 4200 плажа все някой ще е по твой вкус.

След четири месеца, прекарани на острова, разбрах едно нещо – с почивката си човек не трябва да прави компромиси. Ако сте съгласни с мен – тръгва се от пристанището на Игуменица. Круизът е кратък – 1 час по вода и вече си на острова. Влагата там е убийствена, но за сметка на този негатив морето е обвило сушата и царува над пейзажа.

Луксозните хотели на острова се броят на пръстите на двете ми ръце, но щом посещавате толкова диво място, ви предлагам за 35 евро нощувка да си резервирате вила край морето.

Плажна ивица на места липсва – има високи скали вместо това, но пък е идеално място за гмуркане, тъй като водата е изцяло прозрачна до дъното. Ако търсите класически плаж с пясък – посетете „Могонисии“. Грабнете от близкия магазин по едни маратонки за плуване – има много опасни черни таралежи, които могат да ви развалят почивката.

Една от задължителните гледки на острова е верандата на заведението „Еримитис“. Коктейлите там са по-вкусни от което и да е заведение, може би е заради обстановката и залеза. Клубовете в Паксос са така наречените „изнесени барове“. Гърците не са фенове на затворените помещения, нито на грандоманщината, затова и всеки втори бар или таверна има 5 маси с по 4 стола, а всъщност посетителите към 8 часа вечерта наброяват 100 човека.

Затова нямате нужда от високи токчета или вечерни и изискани рокли – там всеки си взима чашката в ръка и сяда на тротоара.

През целия ден около острова пристигат круизни кораби с хиляди туристи от цял свят. Aко тогава островът ви се вижда тесен, на 15 минути с моторна лодка ще намерите необитаемия остров Антипаксос. Неговите плажове влизат в топ 5 на най-красивите плажове в света.

Плажовете „Вутуми“ и „Врика“ предлагат храна за очите – тюркоазено море и бял пясък. А ако ви се струват малки и двата острова, потеглете с един круиз към Закинтос, Кефалония, Лефкада. Йонийските острови, част от които е Паксос, могат да предложат една по-различна почивка, в която да видите дивата страна на морето.

Плажовете могат и да бъдат приключение, защото са недостъпни, морето да е плитко и много солено, да няма вълни, които да заливат брега, а вместо това да има само тишина и чувство за безграничност.

Сутрешното кафе в бара, само на няколко метра от морето, не го заменям за нищо друго. Ще видите, че на този остров са нужни само няколко дни, за да потънете в обстановката на гръцкия безгрижен живот.

Ако сме започнали да пътуваме, можем ли да спрем?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *