Пловдив за напреднали

5 непопулярни туристически местенца в Града под тепетата

0 коментара Сподели:

HiComm

Когато говорим за Пловдив, обикновено си представяме Капана, Античния театър, Стария  град. Това далеч не е единственото,  което можете да разгледате тук, и ако в разгара на туристическия сезон не ви се занимава с туристи, ето и пет места в Пловдив, които да ви държат по-далечко от тях.

МЛАДЕЖКИЯТ ХЪЛМ

Малко по-далечко от нагорещения до червено център на града, но пък изключително близо до жп гарата, Младежкият хълм е най-високото тепе в Пловдив. Изкачването му, разбира се, няма да ви отнеме повече от 30 – 40 минути дори с хода на 60-годишен пушач.

Всяка крачка и пръхтене, повярвайте ми, ще си заслужава, защото от върха на хълма ще ви се открие прекрасна гледка към цял Пловдив и най-вече към центъра на града и към още три тепета.

Ако сте с малки деца, след като се върнете от „високото“, можете да се разходите с единствената (поне доколкото аз знам) детска железница. Влакчето обикаля цялото тепе и си става за панорамна обиколка, с бира/сок в ръка.

БРЕГЪТ НА РЕКА МАРИЦА

Пловдив не е само тепета. Има и река. Има дори плаж. Има дори възможност да ловите риба, ако сте майстори. Но  в никакъв случай не пробвайте да плувате, защото под водата се крият доста опасни, хлъзгави камъни, а при малко течение можете да се озовете в Асеновград. Плажът на Марица ще ви предложи гъста сянка под някое от многобройните дървета, така че спокойно можете да се скриете от така печално известната горещина в този регион в часовете между 2 и 4. Подремнете върху пясъка и чак след това, ако все пак искате да видите и Капана, се разходете до там. Много е близо.

ПАНАИРЪТ

Освен Капана, на няколко крачки разстояние от брега на Марица се намира и Панаирното градче. Скритата зад дебелите и високи стени на Панаира градина предлага много възможности да избягаш от жегата навън. Много малко туристи се сещат да се разходят из дългите и интересни алеи на градинката, защото Панаирът обикновено се свързва с… ами с панаир. Всъщност „тайната градина”, както я наричам, е богата на високи дървета с гъсти корони, под които можете да поседнете. А ако затворите очи, докато сте седнали на някоя от романтичните железни пейки, и послушате падащата вода от фонтаните, може дори да си представяте, че сте някъде далеч, далеч…на морето. За това ще ви помогнат и чайките от Марица.

ПАНОРАМНАТА ТЕРАСА

Малко преди калдъръмените улички на Стария град, превиващи се под тежките стъпки на стотици туристи, е скрита в сянка новата Панорамна тераса на Пловдив.

Мястото, свързвано от кореняците с един стар ресторант, който вече не съществува, сега е позабравено.

От терасата, разположена върху северната страна на Тунела, се разкрива гледка от високо на Пловдив. Има достатъчно пейки, на които да си починете, а лампите в ретро стил ще ви помогнат да почувствате стария дух на един вече отминал пловдивски бохемски живот. Само не пробвайте селфи със зеления надпис на Пловдив! Опасно е!

ЧЕТВЪРТЪК ПАЗАРЪТ

Намиращ се точно до известния паметник на Съединението, Четвъртък пазарът е едно от най-колоритните места в Пловдив.

Тук няма да срещнете кой знае колко туристи, но със сигурност ще почувствате и физически, и емоционално духа на истинския пловдивчанин.

Това е един от най-известните пазари в града и на него можете да намерите истински, вкусни градински и био зеленчуци (но на нормални цени), които да са ви спомен, когато напуснете Пловдив. Създаден е през далечната 1893 година и на него тогава можело да се намери буквално всичко, дори яребици и пъдпъдъци. Пробвайте го, преди да се сбъдне идеята на местната управа пазарът да се превърне в супермаркет.

Какво ще кажеш за тайните места в София?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *