Многото лица на Балканите – Прищина

Добре дошли в Прищина, или Mirë se vini në Prishtinë!

0 коментара Сподели:

Когато стане дума за Косово, всички си мислят за война, политика и балкански безредици. Този призрак от близкото минало тегне над Косово и днес, но това не значи, че животът там е спрял да тече. Или може би не по начина, по който си го представяме. Едно пътуване из Косово е способно да те срещне с многото лица на Балканите, с всичките ни проблеми и слабости, с човешкото, с красотата, с природата, с жаждата за живот.

Точно това усещаш там – Прищина е жадна да живее.

Столицата на Косово е най-младата столица в Европа не само защото Косово е една от последните страни, обявили своята независимост (призната или непризната), но и защото близо половината от населението там е до 30-годишна възраст. По главната улица на Прищина е трудно да се разминеш не само в петък вечер. Почти всяка вечер заведенията и баровете преливат. Хората разхождат новите си дрехи, танцуват, пушат, пият, влюбват се и се разлюбват. Какво друго да правят? Живеят.

Хитовете на Дуа Липа, Ера Истрефи и Рита Ора са повод за местна гордост и се слушат на maх в колите, кафенетата, отворените прозорци на панелните блокове, навсякъде. Освен това в Прищина си имат и университет, голяма библиотека, театър, грандхотел, музеи, джамии, църкви… Столица като столица – или не съвсем. Бивши жилищни сгради са превърнати в министерства и институции, кабели са опасали всички стълбове и къщи, а насред парка до библиотеката се извисява огромна недостроена църква. Трудно е да се отпуснеш и да придобиеш конкретно чувство за мястото – все нещо отнякъде ще те изненада в една или друга посока и просто си нащрек.

Но някъде там между знамената, паметника Newborn, старите сгради, хипстърските барове, безбройните кабели и стълбове по тесните улички си даваш сметка, че всичко е относително. Замисляш се за историята, за миналото и бъдещето, за своята родина, за Европа…

И разбираш, че без всичко може; че винаги може да се почне отначало; че твоят живот далеч не е толкова лош.

Освен да те вкара в екзистенциални размисли, Косово може да те изненада и с места като езерото в каньона на Мируша, пътя до него, лавките и пластмасовите маси и столове по брега му, мушамените покривки, музиката, но пък и водопада и смелите скокове от скалите в езерото. А град като Призрен може да спечели сърцето ти за цял живот.

Нужен е само един залез от крепостта на града, който ще остане с теб завинаги.

Има нещо мило и необикновено у хората в Косово. Те сякаш по неволя знаят, че животът може да е кратък и непредвидим, и са настроени да го живеят за мига, да търсят хубавото и да гледат напред. Няма как едно пътуване из Косово да не ти даде нова перспектива за нещата.

И ако Прищина вече успя да намери място и в твоя летен план, пусни си Adrian Gaxha & Floriani feat. Skivi – Welcome to Prishtina и поеми на път към близкото далечно непознато.

Надникни и в Сараево – столицата, преживяла много.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *