Три жени, които буквално отвяха 2023 г.

Годината определено беше динамична, но няколко дами успяха да я покорят, така че целият свят да заговори за тях

0 коментара Сподели:

2023 г. е към своя край, а това, което преживяхме през отминаващите 12 месеца, беше във всички възможни нюанси.

Годината ни предложи конфликти, страшни моменти, моменти на победа и вдъхновение, глобални промени и новини, които ни оставиха с широко отворена уста.

През това време обаче едни дами успяха да покорят вселенските енергии и да накарат целия свят да говори за тях.

Въпрос на талант, на борба със себе си, на нюх към успеха или просто родени под щастлива звезда – причината за техните постижения е не една, но ето кои жени буквално отвяха 2023 г. Те са победителките, покорителките, неподозираните таланти, вдъхновителките и онези момичета, на които с открито сърце казахме „браво!“.

Грета Гъруиг и нейната „Барби“, която облече света в розово

Филмът ѝ „Барби“ през 2023 г. постави исторически рекорд за най-касова премиера на филм, режисиран някога от жена. Тя е Грета Гъруиг и пътят ѝ в киното започва от продукции с нисък бюджет и води до редица номинации за „Оскар“. „Да живееш в Барби Ленд означава да си съвършено същество в съвършен свят“, започва анотацията на филма „Барби“ с участието на Марго Роби, Райън Гослинг, Америка Ферера, Кейт Маккинън, Иса Рей, Рия Пърлман и Уил Феръл.

Лентата предизвика такъв фурор в целия свят, че наложи трендове и безпардонно облече всичко в розово.

От ивенти, през рекламни кампании, колекции дрехи, клипове на популярни изпълнители, списания, сгради, та дори и модни библии като Vogue не бяха пропуснати от огромната Барби вълна. Barbiecore се превърна в новата стара мода – появиха се стотици тематични бордове в Pinterest, а в TikTok беше сред най-търсените хаштагове. Филмът на Гъруиг постигна исторически успех в световния боксофис с 377 млн. долара от продажба на билети по време на премиерния уикенд. „Барби“ отбеляза най-касовата премиера на продукция, режисирана от жена, като подобри рекордите, поставени от „Капитан Марвел“ и „Жената чудо“. Определено Грета успя да завладее не само 2023 г., но написа със златни букви името си в световната филмова история. Гъруиг е родена през 1983 г. в Сакраменто, Калифорния. Тийнейджърските ѝ години преминават в католическо училище за момичета, където се увлича по театъра. В университета записва английски и философия, въпреки че иска да учи драматургия. Мечтите ѝ, свързани с изкуството, я намират отново и тя започва своята кариера в киното. Гъруиг не се развива като драматург, но пък става режисьор, сценарист и актриса, чертае нови хоризонти за жените в киното и им показва, че за тях има място на най-високите върхове. За филма си и за феноменалния успех през 2023 г. казва: „Има хора, които обожават Барби, и има такива, които мразят Барби. Но важното е, че всеки познава Барби. Тя винаги е била сложна, винаги е имала две страни“.

Кристин Харила и 14-те най-високи върха само за 92 дни

Другата жена, която ни впечатли с постиженията си през изминалата година, беше феноменалната Кристин Харила. Кристин е норвежката алпинистка и бивша състезателка по ски бягане, която  през юли 2023 г. се превърна в единствената жена, изкачила всички 14 осемхилядника за 92 дни. Както писаха „Свободна Европа“, „На планетата има 14 върха, които са високи над 8000 метра, и само един човек, който ги е изкачил всичките за рекордните 92 дни. Тя е Кристин Харила и с постиженията си бори стереотипите за жените в алпинизма“. Кристин Харила и нейният водач Тенджен (Лама) Шерпа изкачиха връх К2 в Пакистан, който за тях се превърна в 14-ия и последен връх над 8000 метра, покорен за три месеца.

С това те поставиха рекорд за най-бързо изкачване на всички осемхилядници на планетата.

Кристин Харила е родом от Вадсьо, Норвегия. Това е един от равните региони на страната, но това не ѝ пречи да открие пътя към планините. Първо започва да се занимава със зимни спортове и ски бягане. От 13- до 23-годишна възраст дори се състезава на национално ниво. След това обаче решава да остави спорта настрана и да се концентрира изцяло върху кариерата си. През 2015 г. изкачва първия си значим връх – Килиманджаро, открива Хималаите през 2019 г., като изкачва два трекинг върха – Лобуче Изток и Пута Хиунчули. Харила изкачва първия си осемхилядник едва през 2021 г. Тогава тя се присъединява към екипа на Madison Mountaineering за върховете Еверест и Лхотце. Случайно тя поставя първия си рекорд за бързина в планинското катерене – става първата жена, която покорява и двата върха за 12 часа. След този успех в полезрението ѝ попадат 14-те върха над 8000 метра, а останалото е история. Напомняме ти, че на 28 юли 2023 година и нашето момиче Силвия Аздреева стана първата българка, която успя да изкачи втория по височина връх в света – К2 (8611 м) като част от експедиция, водена от Мингма Давид Шерпа, за което можем да кажем само огромно „браво!“.

Нургюл Салимова и българският женски отбор по шах

Няма как да пропуснем и дамите, които постигнаха едни от най-големите ни успехи за 2023 г. На 21.08.2023 нашата шахматистка Нургюл Салимова достигна второ място на Световната купа по шахмат след оспорван финал срещу рускинята Александра Горячкина. Когато Световната купа по шахмат за жени в Баку, Азербайджан, започна, малцина предполагаха, че България ще следи напрегнато нейния финал. Нургюл не само доказа, че българският шах е жив, но и че успехите наистина се постигат с труд и постоянство, както самата тя казва. Тя премина през жестока конкуренция от Чарлийз ван Зийл от ЮАР, Оливия Кльолбаса от Полша, Мари Ан Гомес от Индия, Медина Варда Аулия от Индонезия и Полина Шувалова от Русия. Българката остави трета украинката Ана Музичук, която дълги години заемаше второ и трето място в световната ранглиста.

Последната битка на Салимова държа под напрежение световния шах, защото срещу нея седеше Александра Горячкина от Русия

– двукратен световен шампион до 20 години. Българката загуби, но постави името си със сребърни букви в световния шах. Друг грандиозен успех ни очакваше и през ноември, когато Националният отбор по шахмат на България за жени спечели златен медал от европейското отборно първенство в Будва. Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева завършиха първенството с 16 точки, което беше с една точка повече от втория – Азербайджан. Отборът достигна до финала като единствения без нито една загуба. Това беше първата победа за България на европейското отборно първенство по шах от създаването му както при мъжете, така и при жените. За последните 10 години това е и единствената поява на България на турнира.

За финал казваме, че независимо от успехите тези момичета ни показаха, че полът няма значение. Имат значение волята, постоянството, талантът, упоритата работа и призванието, което да преследваш до самия финал. Браво, дами! 2023 определено беше вашата година!

За още от същото – виж Пет изключителни жени и кадрите, превърнали ги в легенди

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *