Свободни дизайнерски дни

...или странните идеи, които ще пуснем у дома

0 коментара Сподели:

Адриана Андреева

Целенасочено, обмислено и добре планирано. Така ИКЕА от години разработва лимитирани колекции в сътрудничества с различни творци от цял свят. Не само като отговор на пъстротата от желания, които хората проявяват в своето ежедневие – от това как ще се облекат до марката мед, която слагат в чая си, а много повече водени от любопитство към тези навици и как те могат да бъдат подложени на преосмисляне и оформени в нови предложения за дома.

Капсулните колекции са и проба на реакциите на потребителите – всички тези милиони представители на различни раси и култури, които посещават някой от почти 400-те магазини ИКЕА в Азия, Африка, Австралия, Америка или Европа.

По-малките количества и продуктов обхват предоставят гъвкавост на шведския мебелен производител да пробва нови материали и стилове, да прави грешки и да продължава напред.

Тези експерименти са до голяма степен и поводът ИКЕА да стартира преди три години DEMOCRATIC DESIGN DAYS (DDD), което всеки юни месец събира над 200 журналисти от цял свят в малкото шведско градче Елмхулт, родно място и централа на марката. В икейския календар това е сред ключовите събития заради възможността да разкрие пред широка международна публика последните лимитирани колекции, още преди да са стигнали до магазините и в процес на работа, или всичко, което се планира в срок от няколко години напред.

Диапазонът от представени колаборации в това трето издание на DDD бе главозамайващ и покриващ сфери от индустриален дизайн (Том Диксън) и устойчиво развитие (Пийт Хайн Ейк) до Марс (NASA). Два от обявените акценти с тема мода са както диаметрално различни, така и обещаващо открояващи се като продукти.

Беа Окерлунд (Bea Akerlund) излиза на сцената на събитието DDD 2017 в оранжева риза, ярко син панталон, чанта с драматично надраскано в червено future и черно лъскаво бомбе на главата.

Последното се оказва, че е част от нейната капсулна колекция за ИКЕА – OMEDELBAR (в превод Първична). Бомбето може да се ползва за охладител на напитки, ваза или купа за плодове и е показателен за провокативния подход на Беа Окерлунд спрямо обзавеждането на дома. Със шведски произход, но базирана отдавна в Лос Анджелис, тя се самоопределя като моден активист и дълги години е стилист на поп икони като Madonna, Beyonce и Lady Gaga. Нейното професионално призвание на дизайнер на костюми и работа за филмовата, модната и музикалната индустрия, допринася за ексцентричността на колекцията. Тъкмо тази сценична и крайно театрална живост прелива и в колекцията за ИКЕА. Отношението, че всичко е възможно, разчупва интериора, поверен в ръцете на Беа Окерлунд. Това е вълнуващо и приказно място, което е забавно да “преобличаш” и разместваш. Еклектичната OMEDELBAR ще включва продукти, които да са ярък акцент (Беа държеше в ръцете си сочни червени устни-възглавница, например).

Домът според нея е мястото, където можеш да се отпуснеш и да провокираш най-странните си идеи.

“Обичам да гравитирам межу скъпи и евтини неща и шансът да мога да създавам продукти, достъпни за всички, е златен”, споделя тя относно сътрудничеството си с ИКЕА.

Крис Стамп, авторът на капсулната колекция SPÄNST (в превод Жизненост) е в пълен противовес на театралната и готическа визия на Беа Окерлунд. Разпознат със своите монохромни, минималистични и авангардни като структура дрехи, младият американски дизайнер предлага колекция за дома, която да изважда на показ по стилен и ненатрапчив начин любимите предмети на всеки – било то кецове, шапка или скейтборд. Минималистичен като линии и подход в употребата на цветове (предимно сиво, бяло и черно), Крис Стамп подхожда по подобен начин и в конструирането на идеите си за интериора. Воден от интереса към това какво е нужно на младите и водещи активен живот хора по отношение на обзавеждане на техния градски дом,

той интегрира спортни и улични елементи в чисти като линия предложения за шкаф, бюро, осветителни тела и други.

Крис Стамп в момента е сред младите и със сериозна заявка модни дизайнери на САЩ, основетел и творчески директор на модния лейбъл Stampd. Неговите последователи са хора с минималистично усещане за естетика, динамични и осъзнати като потребители. “Бих искал хората, които избират предмети от моята колекция с ИКЕА, да се гордеят с това как представят своите любими дрехи, обувки и вещи, за да ги ценят повече,” заявява SPÄNST във връзка с изграждането на OMEDELBAR.

OMEDELBAR и SPÄNST се очакват по рафтовете на ИКЕА през пролетта на 2018г.

Дневната на университета придобива друг вид в ИКЕА.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *