Person of the month: Ади Гюзелева

Тя е момичето с италианска страст за живота и с български вкус към хубава храна и вино. Тя е Адриана Гюзелева, а това е ноември през нейните очи

0 коментара Сподели:

Когато в края на ноември прекрачваме прага на любимия ни концептуалнен Pop Up магазин Concept 166, за да се срещнем с кулинарния номад, тв водещ, блогър, бохем, артист и водещ на подкаст Адриана Гюзелева, сме сигурни в две неща – че ще чуем страхотни истории и че ще наситим сетивата си с много вкус за живота.

Ади е израснала в Италия и това ужасно ѝ личи.

По жестовете, по високото и страхотно очарователно говорене, по смеха – звънък и искрен, но най-вече по онова пламъче в очите, което притежават истинските donne appassionate.

Искахме точно Адриана да ни разкаже ноември такъв, какъвто са го усетили нейните възприятия, и искахме точно тя да ни обрисува перфектния му вкус, звук и усещане, защото в нея освен много усет за красивото има и много пеперончино вайб.

Пикантното желание за още и още от хубавото. Някои го наричат страст към живота, ние му казваме Ади!

Виж какво ни сподели тя за месеца с вкус на кестени, цвят на мавруд и желание за една фамозна ракия накрая.

Здравей! Ади, как би се представила на всички, които не те познават?

Бих казала, че съм търсеща порода, търсеща душа. Също така кулинарен номад и много любопитна към всичко, което ни заобикаля. Винаги търся нещо ново, нещо, с което да се обогатявам и подобрявам.

Вярвам, че съм готин и забавен човек, с когото можеш да говориш за всичко.

Разкажи ни за твоите проекти, с които се занимаваш напоследък?

В последните четири години и половина аз заедно с Мина Кайе се занимаваме с това артистично пространство Concept 166. Създаването му стана абсолютно случайно, като по-скоро съм си мислила да имам мое заведение или ресторант, което все още стои на дневен ред, но в крайна сметка имаме това място, в което представяме български дизайнери и организираме много събития – базари, дегустации на вино, на шоколад и т.н. Мястото е изключително социално, превърна се в сборна точка за готини и свежи хора, които са или стават приятели с времето, едно средище на добрия вкус и широките усмивки. Другите ми занимания са свързани с кулинарни и винени проекти, а от декември или януари се надявам да подновя активно и подкаста, който е част от блога ми In Food Veritas.

Ти си нашият човек за месец ноември – кажи ни какво е той за теб? Какъв е градът през ноември, какви са вкусовете и ароматите му?

За мен ноември е свързан с цветовете, градът се променя, настъпва студеното. Вкусът може би е на кестени, от онези, които се пекат по сергиите на малките пазарчета. Аз лично ги събирам, вярвам че носят много земна и добра енергия. Вкусът е и на гъби, трюфели, орехи и райска ябълка, както и на хубаво червено вино. Вила Мелник имат една специална серия „Градушка“ от 2016 г., при която любопитното е, че тогава градушка унищожава 75% от насажденията им, но гроздето, което оцелява, поема цялата сила на лозата. Резултатът е вино с необикновена концентрация и мощ, много наситено, плътно.

Аз обичам – особено през ноември и особено когато е студено – наситени вкусове и аромати. Пиперливост, която не е за всеки.

Какво ти се ще да промениш през ноември?

Да променя не знам, но ми се ще, когато говорим за вино и храна, и аз, и всички колеги, които работим в сектора, да създаваме все повече страхотни неща и някак си да възпитаваме добрия вкус.

Трябва да се оценим и да се поставим малко по-високо, да вярваме в това, което правим.

Същото е и с виното. В България имаме страхотно вино, а ето например една Грузия и една Армения, където са открити най-старите съдове и следи за правене на вино от древността, та те имат едно самочувствие, една непоклатимост. И не само във винопроизводството, а и във всяка сфера като народ. Знаят си цената и я отстояват. Ние също трябва да го правим. Трябва ни повече самочувствие и повече сплотеност. Не да работим всеки за себе си в този бранш, а заедно, защото всичко е свързано – и хубавата храна, и хубавото вино, и хубавите хора.

Имахме и избори наскоро, във връзка с тях ти какво искаш да се промени в града ни? Как си я представяш твоята София?

Не знам как да го кажа по-меко, но дупе да му е яко на новия управник или на новите управници. Проблемът е там, че дори при най-добри намерения нещата, които има да се решават, няма да станат нито за един, нито за два, нито дори за три мандата. И това не е черногледство. Това, което наблюдавам в последните 13 години, откакто се върнах в София, е, че „работим на парче“. Плановете на градовете по света се правят дългосрочно, минимум 10 години напред, за да може да се развива по някакъв хомогенен начин целият този градски организъм.

Разчитам на младите умове, които са тук или се връщат у нас, да дойдат със своята визия за бъдещето и да помогнат.

Апелът ми към управниците е – опитвайте се да търсите мнението и експертизата на млади хора, които имат виждане за нещата напред и могат да ви дадат малко по-различна гледна точка.

 А за личните ни житейски избори през ноември да кажем няколко думи…

Думата избор е дума, която аз използвам много често, защото вярвам наистина, че за всичко има избор. Опцията „нямах избор“ не е опция за мен. Винаги има избор, просто различните избори носят различни последствия и това е нормално.

Смяташ ли, че добрият вкус се възпитава?

Да, възпитава се добрият вкус, определено. И ако кажем, че средата влияе на хората, то и хората влияят на средата – затворен кръг е.

Тоест трябва да ги има хората, които наистина разбират и ни предлагат оазиси на добрия вкус,

трябва да я има и средата, която ги предразполага и им помага за това. Трябва да има сплотеност и всеки трябва да допринася общото място, на което сме, да е в добра кондиция.

Има ли място за хапване в България, което ни препоръчваш да не изпускаме за нищо на света?

ONÀ! Ресторантът на Филип Захариев в село Стакевци – задължителна точка. Също така Вила Яна, село Змейово – избата Better half garage wines и Юговско ханче.

Има ли в теб пеперончино вайб?

Ооооо, има! (Смее се.)

Това е като при тези много люти чушки, които опитваш и се чудиш първоначално какво става, има взрив на сетивата, но после поемаш въздух, успокояваш се и си казва – „ееее, какъв кеф!“.

Какво предстои?

Предстоят страхотни събития в Concept 166, правим ги през целия декември, започват на 24 ноември, така че не ни пропускайте.

Декември, който идва е…

Празничен и семеен, а в последните години и все повече приятелски, защото разчупихме строгите семейни събирания, след като татко почина, и все повече приятели ни гостуват вкъщи по Коледа и Нова година.

Декември е още камина, уют, хубава храна и страхотна ракия.

За още от същото – виж Person of the month: Цветелина Цветкова

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *