Person of the month: Цветелина Цветкова

Тя е момичето, което изстреля северозападния чар на друго ниво, а днес Цвети коментира септември – точно такъв какъвто е

0 коментара Сподели:

снимки: Стиляна Иванова, Night Shift Studio, коса Цвети – @rastelie

Цветелина Цветкова не е просто авторът на „Лейди Гергана“ – 1, 2 и 3. Тя не е само момичето, написало сборника с разкази „Зелената жилетка“ или онази червенокоса чаровница, която четеше някоя мръсна приказка, а цялата зала буквално плачеше от смях или избухваше в диви аплодисменти.

Цвети е прямост, честност и непримиримост. От върха на северозападната си душа до края на огнените си къдрици.

Бихме я нарекли супер пич, а също човека, когото със сигурност ще забележиш в стая, пълна с хора. „Тя е от нашите“, беше казал един приятел и точно заради това я каним като първи гост в рубриката ни Person of the month. В нея Цвети няма да разказва за себе си, а ще коментира изтичащия месец – точно такъв, какъвто го е видяла.

За отиващото си лято, за важните неща, за тези, пред които не трябва да мълчим, и за най-добрите места за напиване и изгреви в София – дами и господа, Цветелина Цветкова. Онà е огън!

Коя е Цветелина Цветкова за тези, които не я познават?

Аз съм Цвети! Както един приятел ме нарече – аз съм „момичешка жена“. Един човек, който много обича свободата, много обича да пътува, много обича да чете и слава богу – аз съм един човек, който се занимава с това, което му носи удоволствие.

Септември е…

Септември е меланхолия, носталгия. Септември е топъл. Хубав е септември, много. Септември, освен че се прибират всички хора в София и за шофьорите не е готино, това е сезонът, в който животът сякаш пак започва. Цветовете се променят, започват да падат листата, романтично е някак. Аз обичам септември. Всички мои приятели се връщат в града, има много концерти, фестивали, които предстоят. Ето сега очакваме Cinelibri 2023, а на мен лично ми предстои едно участие на 5 октомври в един любим мой бар, така че може да се видим там, на този ивент – Лейди Гергана 3.

Какво те ядоса напоследък, Цвети? Нека започнем позитивно…

Ооооо, толкова много неща ме ядосаха напоследък, че направо не знам откъде да започна. Ядоса ме бездушието в хората, сякаш продължаваме да очакваме да дойде някой да оправи нас, животите ни, държавата, в която живеем. Ядосва ме, че не се спазват законите в тая държава, че хората не са добри, а това е най-лесното нещо, което може да направиш – да бъдеш добър! Ядосва ме страшно много всичко, свързано с войната по пътищата, което този месец беше чудовищно.

Не може да обвиняваме само държавата, която очевидно не си върши работата, но и ние не си вършим нашата.

Ние не спазваме законите, хората се качват пияни в колите си, по дяволите! Качват себе си, децата си, жените си и блъскат други деца. Някъде нещо генерално се счупи в главите ни и повярвахме, че всичко, което правим, ще остане безнаказано. Другото, което ме ядоса, бяха тези 4%, отпуснати за бюджета за култура. Истината е, че ние не направихме нищо това да не се случи. Хората на културата не излязоха да протестират, тези ниски проценти за финансиране на култура се случват от години наред.

Как искаш да имаш гражданско общество, общество, което спазва законите, ако ти не инвестираш в култура и образование. Ние протестираме на парче, всеки за неговата си купичка – това е ок, но как може да не ти пука за общото, за цялото. Как може да не ти пука за къщата, в която живееш. Не може само да си оправиш твоето легло в нея. Не става тая работа…

А ако трябва да погледнем септември от хубавата му страна?

Винаги има позитивна страна. Страшно хубави бяха всички концерти, които се направиха в България това лято.

Последният, на който бях аз, беше на Manu Chao и беше фантастично – не само защото го обожавам този човек, а защото самият той носи огромна енергия на любов.

Какво да прочетем през септември?

Последно прочетох „Уроци по химия“ на Бони Гармъс. Едно много леко и приятно четиво, а иначе, ако още не сте се сдобили с последната книга на моята приятелка Амели Нотомб, която е в памет на нейния баща – сега е моментът.

Песен за септември?

Между другото напоследък открих, че Тина Търнър пее мантри. Велико е, хора! Последните няколко дни не спирам да я слушам, а иначе естествено – Depeche Mode! Всичко, винаги и навсякъде ми е Depeche.

Какво би казала Лейди Гергана и Цвети Цветкова за настъпващата есен и предстоящия сезон?

На Лейди Гергана много би ѝ харесало, че вече е есен, що се е счупила от работа цèло лèто и на нея добре че ѝ дойде тоя септември.

На мен също ми харесва септември, защото толкова емоции събрах това лято. Вече ми се пише и искам някак си след тези хубави топли дни, след като всички са с много хубава енергия в себе си, този септември да започнем пътя на това да бъдем по-добри. Трябва да се борим за това да живеем по-добре и да се смеем много – това вече е задължително.

Най-яките места да се напиеш в София този сезон?

Ооооо, има много яки места за напиване в София. Аз не съм консервативен човек, но някак си баровете, в които аз се напивам в София, си останаха два – барът на Кристал и Билкова.

А кои са най-страхотните места да осъмнеш в София?

Всички места са хубави за осъмване в София. Имала съм много хубав изгрев на хълмчето пред Баба Яга в Борисовата градина,

посрещала съм слънцето на Попа, посрещала съм го в кварталите на София, имаше един много хубав изгрев в Банишора, докато чакахме трамвай… Изгреви да искаш в София.

Какво да правим след септември?

Живейте си го тоя живот! Яжте си, пийте си, носете си новите дрехи, пътувайте. Всички ние трябва да разберем, че ако искаме да живеем добре, това си зависи от нас и от никой друг.

За още от същото – виж Филип Захариев – Любовта е причината за големите неща!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *