Аудиокнигите и психичното здраве: за силата на добрата история

Обръщаме поглед към себе си и към това, което могат да направят за нас добрата история и перфектната аудиокнига. Виж още:

0 коментара Сподели:

Когато дойде периодът от късен септември до ранен март, сякаш всичко притихва и освен че природата се обръща навътре, правим го и ние, хората. Всички честни погледи към нас самите обикновено стават или в студени есенни вечери, или при новогодишни равносметки и планове за предстоящите 365 дни.

Психичното ни здраве е тема, която вече все по-често стои пред всеки, независимо дали заради стрес и натрупано напрежение

или заради желание да преборим страхове, тревожни мисли, повторяеми модели на поведение, които вече не искаме да са част от нас. Истината е, че вдъхновяващите истории на хора превъзмогнали, победили и покорили върхове, могат да бъдат нашите мотивиращи стъпала, по които да се изкачим до личното си щастие и душевен баланс. Ако пък тези истории са разказани в аудиокнига, то тогава избираме този формат, за да се погрижим за психичното ни здраве. Той носи многобройни ползи както за вътрешния ни дзен, така и за развитието на въображението и мислите ни в позитивна посока. Какви са те – разказваме сега и ти напомняме, че всички заглавия, от които имаш нужда, можеш да откриеш в Storytel. В раздела им Самоусъвършенстване те очакват аудиокниги, като „Подсъзнанието може всичко“ на Джон Кехоу, „Тънкото изкуство да не ти пука“ на Марк Менсън, „Как да обуздаем силата на ума“ на Радхешям Дас, „Лечението на петте рани“ на Лиз Бурбо, заедно с още страхотни подкасти на любими наши психолози и вдъхновяващи ментори. А сега да видим как добрата история наистина може да прави чудеса.

Как историите могат да ни помогнат да се справим със състояния и периоди

Мозъкът ни е мускул, той обикновено се насочва натам в мислите си, накъдето сме го насочвали хиляди пъти. Процесът е като добре заучена тренировка, която той повтаря отново и отново. Ако десет години например сме свикнали да му казваме, че ни е страх, че нищо няма да се получи от новото ни начинание, че сме неуверени или извън баланс, при всяка ситуация той включва именно тези копчета и дори ситуацията да е чудесна, той започва да повтаря това, което ние сме му повтаряли хиляди пъти. Ето защо ще е чудесно да започнем да го тренираме наново – с положителни утвърждения и мисли.

Това може да стане много лесно, когато самите ние консумираме позитивно съдържание и такова, което ни кара да повярваме, че и ние можем.

Ако слушаме аудиокнига за известни личности, извървели пътя от нищото до върха на своята мечта или противопоставили се на техните страхове, на системата, на невъзможните ограничения или дори на тежки заболявания, това може да засили вътрешния ни устрем, че и ние можем да постигнем всичко – точно както те са го направили. Огледай се за твоите вдъхновяващи герои в раздела на Storytel с Биографии или пък в категорията с Документални аудиокниги, и ще разбереш за какви изумителни житейски съдби говорим, които могат да подтикнат и теб към смелост и промяна.

Колко често да слушаме аудиокниги

Знаеш ли, че аудиокнигите подобряват менталното здраве и паметта и намаляват стреса. Те са супер вариант за това да се чувстваме по-добре и ни откъсват от ежедневието и грижите ни точно когато имаме нужда. Аудиокнигите са идеален начин да се отпуснем след дълъг уморителен ден и да заспим по-спокойно. И то слушайки глас, който говори нежно и ни пренася плавно към страната на сънищата, без напрежение и тревоги. Истината е, че най-добрият начин да отклоним негативните мисли или да насочим вниманието си в друга посока,

за да успокоим и „залъжем“ безпокойството, е да увлечем въображението си в безкрайно интересна за нас история, която си представяме живо във въображението си,

„рисуваме“ образите от нея и изцяло ангажираме мислите и мозъка си с това, което слушаме. Така „забравяме“ сериите от негативни мисли и изпадаме в почти медитативно състояние, в което творим светове и позволяваме на мозъка ни да релаксира, докато пътуваме или вършим ежедневните си задължения. Така че отговорът на въпроса „Колко често да слушаме аудиокниги“ е: възможно най-често или всеки път, когато искаме за малко да изключим външния свят и да се насладим на интересно и вдъхновяващо съдържание.

Как аудиокнигите могат да се превърнат в бягство

Да „излезеш“ от това, което ти се случва в момента, e напълно възможно с хубава аудиокнига. И докато го правиш, можеш да обогатиш не само емоционалния си свят, но и знанията си. Избери аудиокниги за самоусъвършенстване и самопомощ или научи нещо ново за света на предприемачеството, финансите или психологията. Това е гарантирана стратегия, която ще ти помогне да се грижиш по-добре за менталното си здраве.

Не знаем дали си опитвал в горещ летен ден да слушаш аудиокнига за алпинисти.

По тялото ти се появяват тръпки, в миг ти става по-хладно и с цялото си въображение се пренасяш в ледената обстановка на планината или в подножието на някой осемхилядник. Точно толкова силно действа мисълта, когато е погълната от интересна история или насочена в тази посока. Тя буквално влияе на физическите ни параметри и на погледа ни към заобикалящата среда. Ето защо това е идеалното „бягство“, което можем да подарим на ума си, за да се успокои и да започне да работи на по-леки вълни. Намери твоето заглавие тук и помогни на психичното си здраве – то определено с удоволствие би се нахранило с позитивни истории и вдъхновяващи, нови светове.

За още от същото – виж Аудиокнигите, които слушаме тази есен

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *