Кино за пътешественици

Време за пътешествия

0 коментара Сподели:

Лятото е времето, в което сериозно премисляш необходимостта от сигурна заплата, редовна работа и удобствата, които това ти носи, и възможността да зарежеш тези материални блага и да тръгнеш да обикаляш света с мотор, велосипед или пеша, да отидеш на доброволчески лагер в екзотична държава или поне да пребродиш България.

Подобни житейски решения са дали основа на някои от най-хубавите филми, а в следващите две седмици ще можеш да видиш още много такива от четирите посоки на света с фестивала „Кино за пътешественици“.

СЕВЕР
„Исландия наведнъж“, 2014 

Гледали сме „Исландия наведнъж“ като част от фестивала за скандинавско кино „Северно сияние“, но медитацията над природните красоти си заслужава да бъде видяна пак и пак. В рамките на малко повече от час камерата ни води през зелените земи на Исландия, потапя ни в ледените води на водопадите, показва ни градовете и магистралите и накрая ни възнаграждава със самото северно сияние.
Euro Cinema
11 август (петък), 20:45

G-8 Cinema
4 август (петък), 19:00

СЕВЕРОЗАПАД
„Да нагазиш в Ниагара“

След нежния полет над красивата Исландия идва ред и за малко истински екстремно приключение. Да нагазиш в Ниагра, да се потопиш в Ниагара или направо да се метнеш в Ниагара с кану-каяк – филмът ни представя мексиканеца Рафа и неговата подготовка за най-голямото предизвикателство в живота му – спускането по Ниагарския водопад. Залозите са буквално живот и смърт, а водата живее собствен живот и взема своите решения.
Euro Cinema
12 август (събота), 19:30

G-8 Cinema
5 август (събота), 19:00

ЗАПАД
„Пътят Камино и нетипичните пилигрими“

За любителите на пътешествия пътят Камино де Сантяго е една от най-често чуваните дестинации за приключенски и поклоннически туризъм, а книгите и филмите за спомените от преминаването му започват с тази на Шърли Маклейн „Камино: пътуване на духа“ и никога не свършват. Този филм обаче не е просто поредният разказ за приключение. Това е и история за борбата със себе си и един от сериозните проблеми на последния век – наркотиците. Ронан О‘ Конър, инструктор в рехабилитационен център за зависимости, решава да опита най-сигурния начин да помогне на хората, за които се грижи – да ги преведе през 800-те километра испанска земя до океана.
Euro Cinema
5 август (събота), 19:15

G-8 Cinema
10 август (четвъртък), 19:00

ИЗТОК
„Моят Буда е пънкар“

Филмът на германеца Андреа Хартман ни представя Мианмар и сблъска на културите, който срещата между пънка и будизма и още повече между исляма и будизма провокира. Младите хора в Мианмар са объркани както всички млади хора по света и решенията, които животът им предлага, гравитират между смирението на будизма, бунта на пънк музиката и неприемането на ислямската агресия. Къде е мястото на съвременния Буда във всичко това? Един германец се опитва да намери отговорите, опознавайки местния начин на живот.

Преди откриващата за „Кино за пътешественици“ прожекция на „Моят Буда е пънкар“ организаторите на фестивала ще разказват за преживяванията от собственото си  пътуване в Мианмар.
G-8 Cinema
3 август (четвъртък), 19:00

ЮГ
 „Окото на Истанбул“

Едни от най-интересните документални филми напоследък се занимават с живота и творчеството на фотографите от края на ХХ век. Така например „Солта на земята“ разказа невероятната история на Себастиано Салгадо, а човекът, който ни представя „Окото на Истанбул“, е осемдесет и осем годишният арменец Ара Гюлер. Наричан от всички Окото на града, Гюлер запечатва живота на Истанбул през последните няколко десетилетия и нарича себе си по-скоро историк, отколкото фотограф. Филмът разказва за това, какъв е бил Истанбул, какъв е сега и може би какъв повече няма да бъде.
Euro Cinema
4 август (петък), 20:00

G-8 Cinema
10 август (четвъртък), 20:30

През август дават и доста интересни сериали.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *