Випассана – да потънеш в 10-дневна тишина

Доброволно се отделяш от света и хората, но се доближаващ до самия теб

0 коментара Сподели:

Ако съществува нещо, за което да няма две мнения, то е, че медитацията е едно от най-добрите неща, които можеш да направиш, за да помогнеш както на духа, така и на тялото си. Тук езотериката и науката си стискат ръцете и единодушно подкрепят решението да потънеш тихо в себе си, за определен от теб период на деня, вариращ между 10 минути и час и да не оставяш лошите си, тревожни мисли да нахлуват във вътрешния ти храм.

Какво обаче е медитацията и как да се практикува, е доста трудно да прецениш сам. Дори да прочетеш поне няколко книги по темата и да потърсиш съветите на youtube учители, пак няма как да си сигурен правиш ли нещата правилно и как да определиш кое е правилно и кое не.

Вариантите за медитация са много, като целта е една – да минеш на следващото духовно стъпало и да се издигнеш над ежедневните ти мисли и проблеми.

Випассана медитация е техника, която буквално означава да „виждаш нещата, такива каквито са“, а самото преживяване представлява пътуване към себе си по време на десетдневно мълчание.

Предизвикателство е едно от определенията, с които можеш да определиш випассана, когато за пръв път се срещнеш с нея и научиш условията, при които се осъществява. Сто и двадесет души – мъже и жени, отиват в отдалечен от света център, където прекарват 10 дни, без да говорят, да осъществяват каквато и да било връзка с външния свят или помежду си, без право на никакви лични вещи освен дрехите, с които ще бъдат, и най-важното – в почти постоянна медитация в специална зала.

Правилата за участие ограничават всяка възможност да се разсееш с нещо освен с мислите си, като вследствие на близо осемте часа медитация всеки ден трябва да изоставиш и тях.

Какво печелиш от доброволното си отделяне от света и хората? Техниката обещава да те освободи от земните ти страдания и да ти помогне да откриеш себе си.

Когато за пръв път чух за випассана, реших, че това е нещо, с което ще се справя без проблем, нещо, което си струва да се опита и види. За да станеш част от групата, която посещава практиките два пъти годишно в България, е необходимо да попълниш и изпратиш бланка поне два месеца по-рано. После според реда на желаещите попадаш или не в списъка на допуснатите кандидати.

В деня преди да започне мълчанието, пристигаш на уреченото място. В рамките на следващите десет денонощия за теб ще се грижат бивши ученици по випассана, които, след като веднъж са преживели пречистващата сила на практиката, са избрали да посветят времето и усилията си на това да служат на новопристигналите.

Правилата може в началото да те притеснят – даваш личните си вещи като телефон и портмоне и всякаква друга ценност на организаторите и нямаш достъп до тях до края на практиката. Вратите на стаите не се заключват и след настаняването нямаш право да говориш с никого за нищо, да не провокираш никакво внимание към себе си с жестове и единствено при сериозна нужда можеш да се обърнеш към някой от служещите бивши ученици. Те са на твое разположение по време на целия престой, за да си свободен от всяка една земна грижа – готвят и чистят за теб, могат да ти донесат от външния свят нещо, от което се нуждаеш.

Строгите правила всъщност служат единствено и само на теб, за да нямаш никаква причина да мислиш за каквото и да е освен за случващото се във вътрешния ти свят.

Следващите десет дни преминават в пълна тишина, прекъсвана единствено от гонг, обявяващ началото и края на медитациите и храненията, и на вечерната лекция, която те води по пътя към себеосъзнаването.

Ще успееш ли да се освободиш от земните си страдания? Ще вникнеш ли в себе си както никога досега? Ще може ли випассана да те промени и да се завърнеш към света нов човек? Отговорите на тези въпроси зависят изцяло от теб самия. Дори да спазваш привидно всички правила на десетдневния курс по медитация, ако не мобилизираш вътрешните си сили да преминеш по пътя, начертан за теб от учителя Гоенка, е възможно и да не постигнеш желаната хармония. Със сигурност преживяването е уникално, а предизвикателството сериозно, така че дори да не стигнеш до заветната нирвана, поне би направил стъпка в правилната посока.

За курсовете по випассана медитация можеш да се информираш от сайта им, като много от йога студиата в България също организират випассана ретрийти.

Виж кои се откъснаха от проблемите си и танцуваха цял уикенд на плажа.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *