Дина Жабали: Влюбена в предизвикателствата

Даваме ти смисъл и мотивация за нови възможности в кариерния път

0 коментара Сподели:
Dina Jebali Yettel

Светът е голям и готини хора дебнат отвсякъде, а наша основна задача е да ти ги представим. През този сезон обръщаме поглед към една добре позната телекомуникационна компания, която предоставя перфектни условия за кариерно развитие за своите служители. Ние намираме тази практика за чудесна и ти представяме една вдъхновяваща дама, която намира своето място именно тук – в Yettel България.

Вярваме, че и ти ще намериш смисъл и мотивация в думите ѝ и ще откриеш нови възможности за своя кариерен път.

Родена и израснала в Сирия, Дина Жабали намира своето място в България и доказва себе си в сферата на телекомуникациите. Вярва, че в мъжкия свят на технологиите една жена може да допринесе много със своята емоционална интелигентност, и го доказва с позицията си на Director Managed Service, на която отговаря за екип от 23 специалисти. Обожава да разплита сложни предизвикателства, въпреки че думата „предизвикателство“ ѝ е една от най-трудните за произнасяне. Историята на Дина разказваме в следващите редове.

Как се случи идването ти в България?

Аз съм родена и израснала в Сирия. В Дамаск завърших висшето си образование, специалност „Компютърно инженерство“. Още тогава работих в най-големия телеком Syriatel близо три години. Когато обаче избухна войната, моят баща искаше да сме на безопасно място. Той е търговец, пътувал е много по света, включително и в България. Затова избра да дойдем тук, защото вярваше, че ще се чувстваме част от средата. Така преди девет години заедно със семейството ми пристигнахме в София.

Лесно ли се установихте?

В началото определено не беше лесно – не познавахме никого, не говорехме и езика. С баща ми имахме идея да разработим бизнес план, но не се получи. Започнах работа в търговска верига за обувки. Нямаше нищо общо с инженерната ми специалност, но единствената цел, която имах тогава, беше да оцелеем. След това в LinkedIn видях обява за позиция в тогавашния Telenor, днес Yettel, и кандидатствах. Започнах като Product Development Specialist.

Какво представлява твоята работа днес?

Днес съм Director Managed Service, като вече девет години съм част от компанията. Управлявам екип от общо 23 специалисти, които денонощно следят мрежата и нейната стабилност и са в пълна готовност да реагират във всякакви ситуации. Отговарям за работата с доставчиците и партньорите. Обичам решаването на сложни предизвикателства – въпреки че това е една от българските думи, които ми е най-трудно да произнасям заради струпването на съгласни. Животът ме е научил, че винаги има начин да се разреши даден проблем – с такава нагласа подхождам към всичко.

Защо едно момиче избира да учи компютърно инженерство?

Моята голяма любов беше цигулката. Започнах да свиря още като дете и така в продължение на 14 години. На 18 години обаче получих възпаление на нервите на ръката и трябваше да спра. Тогава родителите ми избраха да уча компютърно инженерство. В началото изобщо не го харесвах – беше ужасно сух свят, с нули и единици. Беше много труден период за мен, но именно той ме накара да преосмисля живота си. Обещах си, че ще изуча тази специалност и ще стана много добра.

През втората година в университета вече бях отличничка и открих за себе си, че това е което искам да правя – да разрешавам сложни предизвикателства в света на технологиите. Когато дойдох в България, завърших магистърска степен, специалност Е-management. След това бях одобрена за образователен грант по програмата на Yettel EduGrants, което ми позволи да придобия и MBA квалификация.

Мъжки свят ли е светът на технологиите и какъв може да бъде приносът на жената в него?

Преобладаващо мъжки е, да. Но една жена може много да допринесе със своята емоционална интелигентност и комуникация. Тези умения ни се предават от поколение на поколение – ние отглеждаме деца, даваме им всичко онова, което им помага да се справят в живота. Именно с тази наша роля обогатяваме всяко място и допринасяме за неговото развитие. Вярвам, че жената трябва да бъде уверена в себе си, да не се вглежда в недостатъците си, а да си казва „Аз съм страхотна такава, каквато съм“. Към момента 35% от технологичните позиции в Yettel България са заети от жени, като целта ни е до 2028 г. този процент да бъде 40%. Защото в крайна сметка, това, което има значение, е не какъв си и откъде си дошъл, а

колко си добър в работата си и споделяш ли ценностите на компанията, която си избрал.

Началото и всички причини да останеш

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *