Белчин – аромат на история и щипка SPA

Съчетаваме полезното с приятното

0 коментара Сподели:

Село Белчин е от онези места, за които няма как да не дадем определението китно. То пръска очарование и зарежда позитивно на 50 километра от София и на 15 км от Самоков. Тепърва със сигурност ще се говори доста за Белчин, така че изпревари огромната и нарастваща вълна от посетители и си осигури възможността с тънка усмивка да казваш: „О, Белчин ли, разбира се, че съм бил/а там”.

Селото привлича с богата си история и Цари Мали град – първата възстановена антична крепост в България, и то, смеем да кажем, доста прилично претворена.

Съветваме те да комбинираш посещението там с малко глезотии- спа туризмът се развива успешно, заради минералната вода, разточително бликаща в околията.

Но нека едно по едно… Първо ще разкажем за Цари Мали град.

Край Белчин е разположен хълмът Свети Спас. Той пази легенди и истории за античното селище Цари Мали град, което буквално означава малък Цариград. Още с влизане в Белчин хълмът и крепостта правят впечатление и те примамват да ги посетиш.

Няма как мястото да не привлече археолози и там е разкрита римска военна крепост със сгради около нея, крепостни стени, ровове, кули. До това впечатляващо парче история се стига през прохладна гора, осеяна с пейки или директно с релсов кабинков лифт.

Стигайки горе, те посреща не само величието на Цари Мали град, но и интересни хрумки, които да облагородят мястото, като въжен мост например.

А в крепостта времето спира и те отнася назад-назад в миналото чрез разположените в нея музейни експозиции. Историята блика и хипнотизира от всички страни – римски военни доспехи и оръжия се редуват с накити, реконструкции на облекла, станове. Информационните табели са увлекателни и богато илюстрирани, перфектно допълващи обстановката.

Цари Мали град не е единственият обект, който заслужава внимание. В подножието на хълма се намират Етнографският музей на Белчин и средновековният храм „Света Петка”.

Ако имаш късмет, в Етнографския музей ще попаднеш на възрастен мъж с невероятен плам в очите, който съхранява богатата памет на Белчин, и ще ти разкаже с такива детайли истории за смелите и начетени българи, живели там по време на османското робство, че няма как всяко косъмче по тялото ти да не настръхне и да не ти се прииска да поведеш революция след разговора с него.

Дори и да не успееш да поговориш с него, обещаваме ти, че посещението на „Света Петка” ще ти донесе усещане, което е не по-малко въздействащо. Църквата успява да оцелее, пазена от белчинци, през бурните и тежки години под османско иго, когато християнските обители са били разграбвани и унищожавани. Заради редицата кошмари, през които е преминала, и възкресяването ѝ от пепелищата, в църквата са намерени икони от различни векове. Това само показва с каква ревностна отдаденост хората от Белчин са я възстановявали и пазели.

След толкова много история, пораждаща редица блуждаещи мисли, най-доброто нещо, което можеш да направиш, е да им се отдадеш в разпускаща спа атмосфера.

Водата в местността е с доказани лечебни свойства, което си е чудесно съчетаване на полезното с приятното. В околностите се намират няколко комплекса с минерални басейни, предлагащи различни екстри и удобства.

Съветваме те бързо да организираш това приключени за ума, душата и тялото си. Няма да съжаляваш!

Как се обичало едно време? И колко хубаво е било?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *