Последната книга на великия Педро Алмодовар излиза на български

Той определено не е лъжица за всяка уста, а вече освен от филмите му се вдъхновяваме и от последния му сборник с разкази

0 коментара Сподели:

Пѐдро Алмодо̀вар определено е един от най-забележителните филмови режисьори и сценарист в последните поне четири десетилетия.

Алмодовар е определян като най-популярния представител на съвременното испанско кино, като е награждаван с всичко във филмовия свят, за което се сетим, включително Оскар, Златен глобус, Сезар, Златната палма и др. Неговите филми „Всичко за майка ми“ (Todos para mi madre) и „Говори с нея“ (Hable con ella) са сред най-успешните испански филми за всички времена, а ако искате да го познаете още в първите секунди на негово произведение, не пропускайте да забележите дали на екран са вечните му музи Антонио Бандерас и Пенелопе Крус.

Именно талантът на тези колоси в киното беше пръв забелязан и разгърнат от Алмодовар.

В своите проекти режисьорът често включва едни и същи лица – Бандерас, Крус, Кармен Маура, Мариса Паредес, Роси де Палма и др.

Заради безспорния гений на Алмодовар изключително много се зарадвахме на новината, че вече може да се докоснем и до литературното му творчество, и то на български език.

В книжарниците вече може да грабнем  „Последният сън“ (2023). Сборник с 12 разказа, обхващащи богато разнообразие от теми, 

в пленително съжителство на фикция, реалност и от епохи от края на 60-те години на миналия век до днес. С увличаща непринуденост авторът позволява на читателя да надникне в ума и в сърцето му. Споделя свои размисли, преживявания, настроения, радости, разочарования, фобии, експериментаторски търсения.

Повече от фрагментирана автобиография, тази многолика и многопластова кратка проза, написана с кинематографична стегнатост, експресивност и тънък хумор, е автопортрет на един оригинален творец, страстно отдаден не само на киното, но и на писането.

Верен на себе си също както и в киното, Алмодовар вълнува и провокира с необикновени хрумвания,

неочаквани обрати и силни внушения. Както пишат във в. „Таймс“ – „Прозата на Алмодовар е също толкова изкусна и гениална, колкото и филмите му“.

Съветваме те да не пропускаш това книжно тяло, събрало в себе си всички мисли, разсъждения, чудати срещи и прозрения на непоносимото дете на испанското кино.

„Последният сън“ излиза под знака на издателство „Колибри“ в превод на Маня Костова.

За още от същото – виж 4 филма на Алмодовар, които ще те потопят в света на жените

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *