Наръчник на смелия изследовател на собствени чат истории

Как да се разсмееш или да си скапеш следобеда в 8 прости стъпки

0 коментара Сподели:

Още през 1957 в лудия роман “По пътя” Джак Керуак почти предсказва бъдещето с думите:

“Един ден децата ни ще гледат в почуда всички тези снимки и ще си мислят, че техните родители са живеели спокоен, подреден, увековечен във фотографски отпечатъци живот, че са ставали сутрин, за да поемат гордо по тротоарите на живота, и никога няма да подозрат разхвърляната лудост и буйството на нашия истински живот, ада на нощите ни, безсмисления кошмар на пътя ни, заключен между безкрая и безначалието на празнотата”.

Почти, защото за много от нас въпросният “безсмислен кошмар на пътя” е документиран в тонове букви, символи и емотикони и изобщо не е толкова здраво заключен, колкото би ни се искало.

Е, краят на лятото вече се катери по босите ни крака, а есенния вятър ни навява онова вдъхновение да правим тръпчиво-сладки равносметки на всичко, което сме преживели.

В такива моменти ни се приисква се потопим в собствените си спомени, но захаросаният свят на старите снимки някак не достига за пълна “кардиограма” на отминалите дни.

В случай че имаш профил в социалните мрежи (ако нямаш, зарежи тая глупост и пий една бира), можеш да прелистиш личното си томче с история, изписана в чатове.

Само в няколко стъпки Facebook ти позволява да се превърнеш в изследовател на своето минало, без да скролваш като гламав. Просто трябва да свалиш целия си архив от социалната мрежа и да му се полюбуваш на воля.

Ето какво да направиш за достъп до съкровищницата/кутията на Пандора:

1. Направи си пуканки, приготви си носни кърпички и заключи добре вратата.

2. Влез във Фейсбук. В твоя профил (не бъди подъл). Избери малката стрелка, разположена в десния край на синята лента (най-отгоре на екрана).

3. Цъкни върху Settings / Настройки.

4. След като страницата с настройките се зареди, цъкни върху изречението най-отдолу – Download a copy of your Facebook data / Изтегляне на копие от данните ви във Facebook.

5. Прекръсти се и си плюй в пазвата за късмет. Ако ще се отказваш – отказвай се сега, ако не – цъкни върху Start My Archive / Започване на моя архив.

6. Пак потвърди, че си съгласен с каквото там си съгласен, и се приготви за голямо чакане.

7. Спри да си гризеш ноктите. Фейсбук ще ти изпрати мейл, когато всичко е готово за сваляне. Все пак немалко изписа, нащрака и сподели в последните няколко години.

8. Разгледай си архива, вкарай в действие опцията Find, ако нещо те вълнува по-усилено, виж колко наивен си бил, а после изтрий доказателството завинаги. Айде, голяма работа. Нищо не е станало. Не скачай от никъде и не пий алкохол тая вечер.

Чатове, щастливи емоции, болки, тайни, любими песни и правопис, който те кара да се изчервиш – всичко е там и те чака да се потопиш в океана на собствената си вселена. Ей така, за една вечер, в която да се погледнеш отстрани и да се посмееш на себе си.

А може би не откриваш нищо кой знае какво за разглеждане? Явно си робот от бъдещето. Ще се радваме да те интервюираме.

Дано това, което си бил преди, ти донесе усмивка днес. А сега зарежи тия глупости, живей в настоящето и споделяй по-малко, на живо и само на точните хора.

Ако не ти се занимава с Фейсбук, по-добре си припомни нещата, с които ще запомним това лято.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *