Ще те изненадаме – говорим за реалити форматите с любов!

Мразени и хулени, но същевременно най-гледаните у нас – този път имаме да им кажем нещо хубаво

0 коментара Сподели:

Обикновено сме свикнали да ги мразим, но днес ще изкажем непопулярна теза.

Без да изреждаме имената им, мислим, че за всички е ясно – реалити форматите у нас се превърнаха както и в най-гледаното нещо някога, излъчвано по родната телевизия, така и в стартова площадка за излитане на безброй „звезди“ – някои с много корекции и спорно количество качества, други наистина скандално талантливи.

Въпреки че всеки отрича, че гледа реалити предавания, истината е съвсем друга.

И рейтингът им е в небесата, и самите формати са дълбоко в сърцето на някои от нас, независимо дали говорим за онзи хитов социален експеримент със затварянето в една известна къща, или за кулинарни, приключенски и определено силови предавания, достойни само за истински шампиони. Каквото и да е твоето любимо, едно е ясно – ти вече си част от наистина зарибената и вярна аудитория.

Хейтът винаги ще идва рано

Първият сезон на епичното предаване Big Brother в България стартира на 18 октомври 2004 г., а наградата беше 200 000 лева. Еуфорията тогава е толкова скандално голяма, че точно там се раждат култови имена като победителя Здравко, Нед, Гроши, Зара и др. През есента на 2006 г. е и първото реалити в България, което е заснето изцяло извън рамките на страната – Survivor. Първият сезон на друг известен формат – „Къртицата“, пък е на 26 март и завършва на 17 юни 2013 г.

През годините гледахме и продължаваме да гледаме –

„Смени жената“, Star Academy, 5 stars, Bailando, Dancing Stars, Hell’s Kitchen, Music Idol, VIP Dance, „Африка: Звездите сигурно са полудели“, „Бригада Нов дом“, „България търси талант“, „Великолепната шесторка“, „Гласът на България“, „Големите надежди“, „Един за друг“, The X Factor Bulgaria, „Ергенът“, „Женени от пръв поглед“, „Звездите в нас“, „Звездни стажанти“, „И аз го мога“, „Игри на волята“, „Като две капки вода“, „Красавицата и отличникът“, „Маскираният певец“, MasterChef, „Мис Пепеляшка“, „Музикална академия“, „Островът на изкушението“, „Пееш или лъжеш“, „Пей с мен“, „Пълна промяна“, „София – ден и нощ“, „Фермата“, „Фермер търси жена“, „Форт Бояр“, „Черешката на тортата“, „Шеф под прикритие“, „Ясновидци“ и какво ли още не.

От всяко едно от тях произлязоха образи, които трудно ще забравим – все пак във „Форт Бояр“ изгря звездата на Митко Павлов, в „Острова на изкушението“ Русата Златка прелъсти съвсем наистина един Филип, който сега води култово предаване за автомобили, а момчетата и момичетата от „София ден и нощ“ по едно време направо си бяха станали огромни звезди. Естествено, преди да дойде славата – дойде хейтът. Не без причина и най-често в огромни количества. Хубавата Елена от Big Brother разказваше, че след като се раздели с тогавашния си приятел Миро в предаването, заради един лош Мъро – буквално не е могла да излезе по улиците, защото са щели да я линчуват, а пък след „Игри на волята“ хейтът, който понесе Евгения Джаферович, беше дори още по-грандиозен. Едно време в селата са казвали на жената на бай Митьо например – Митьовица, а днес, ако си участвал в реалити формат, той седи веднага след името ти до живот. Зара от Big Brother или Мирела от „Игри на волята“ – като татус е и няма махане.

Защо ги хвалим

Всички имаме основание да хейтим някои от участниците във форматите, но заради последния сезон на култовото реалити, в което играчите тестват волята си на самотен плаж в полите на Странджа, за учудване на всички – ние искаме да им кажем едно огромно „браво“! Не ги хвалим заради сценария или ефирното време, а за това, че тези спортни формати правят възможно за масовата аудитория да научава за постиженията на велики спортисти и това безспорно е техен огромен принос.

Къде ако не от това предаване щяхме да чуем, че България има световен рекордьор на Гинес за плуване в студени води?

Без него щяхме ли да познаваме лицето на световната ни шампионка по калистеника, или да се сетим за наши олимпийски медалисти като Оряшкова и Дунев? Медиите може би са отразили техните успехи, може би са ги поканили в едно-две студиа, но те не станаха „звезди“, не и масово известни. Благодарение на участието им в праймтайма в тези реалити формати нашите рекордьори, международни и балкански шампиони, тези момичета и момчета ще могат да докажат спортното си майсторство и най-вече – да покажат лицата си, така че да ги запомним. Защото след Игрите всички ще знаем коя е, как изглежда и защо е велика Мария Оряшкова. Именно от малкия екран и предаванията, които хейтим по дефолт, всъщност ще си припомним, че Албена Ситнилска е 23-кратна (!!!!!) европейска и 4-кратна световна шампионка по таекуондо.

От тези „бози“, които дават по телевизията, ние ще запомним, че Цвети Станева е първата българка АБСОЛЮТЕН СВЕТОВЕН ШАМПИОН по калистеника. Ще знаем, че Радосвета Симеонова е 10-кратна републиканска шампионка по спортно ходене, а Николай Костадинов е 5-и в света и няколко пъти балкански шампион по културизъм. Румен Радев пък е 7-кратен републикански шампион по джудо.

Ще си спомним с гордост, че Красимир Дунев е вицеолимпийски шампион и първият гимнастик в света с 6 последователни прелитания на висилка!!!

А ако искаме да се впечатлим още – ще си повтаряме, че Радостин Кръстев е в книгата на Гинес заради световен рекорд по плуване в ледени води. Иван Рълев пък е двукратен републикански вицешампион по планинско бягане и т.н. За да се гордеем, трябва да знаем, а днес за съжаление често не разбираме за великите българи и шампионите на България освен от „тези ужасни“ реалити формати. Именно заради това, че ни показват достойни момичета и момчета, смятаме да им се обясним в любов.

Поздравяваме ги, защото ни накараха да познаваме лицата поне на десет изключителни спортисти. Останалото нека бъде силикон и простотия, нека бъде интриги и скандали, нека бъде телевизионна плява. Днес вземаме хубавото. Ако това е начинът медиите ни да излъчват добрия пример, ама наистина този, достоен за възхита – ние сме ок, дори да идва от „реаилити“. За финал казваме – на шампионите желаем успех. Гледаме ви и вече наистина ви познаваме.

За още от същото – виж Нургюл Салимова матира света – коя е тя?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *