Нургюл Салимова матира света – коя е тя?

Седмицата започва с гранде успех за българския шах, празнуваме Нургюл Салимова

0 коментара Сподели:
Нургюл Салимова

Stev Bonhage, FIDE – International Chess Federation

Записваме днешната дата в историята на българския спорт, защото преди броени минути нашата шахматистка Нургюл Салимова достигна второ място след оспорван финал срещу рускинята Александра Горячкина.

Когато Световната купа по шахмат за жени в Баку, Азербайджан, започна, малцина предполагаха, че България ще следи напрегнато нейния финал. Причината е Нургюл Салимова, която събуди аплодисментите и вниманието на обществото.

Е, вече гордо можем да заявим, че втората позиция на Световната купа по шах при жените е за българка – Нургюл Салимова!

ФИДЕ, международната шахматна федерация, обяви, че с успешното си представяне Нургюл Салимова е покрила нормата за гросмайстор. Още повече, тя постигна забележителния ЕЛО коефициент от 2416 точки. Ставаме на крака за гросмайстор Салимова и ти разказваме коя е тя:

Нургюл Салимова 2

Българският шах има нов диамант в короната – Нургюл Салимова.

Проследяваме началото на нейният път на дъската, който започва на 4-годишна възраст със съперник в лицето на дядо ѝ. На 6 вече участва в турнири, а 14 години по-късно матира света. Нургюл Салимова е повече от талант на българския шах, запомни я като момиче чудо или гросмайстор Салимова. Представянето ѝ на международния турнир е доказателство за добрата шахматна школа на България, която през годините носи редица успехите за родния спорт. Въпреки това Нургюл изненада и сериозно разклати световната утвърдена конкуренция.

Нургюл Салимова 7

Нургюл не само доказа, че българският шах е жив, но и че успехите наистина се постигат с труд и постоянство, както самата тя казва. Тя премина през жестока конкуренция от Чарлийз ван Зийл от ЮАР, Оливия Кльолбаса от Полша, Мари Ан Гомес от Индия, Медина Варда Аулия от Индонезия и Полина Шувалова от Русия. Българката остави трета украинката Ана Музичук, която дълги години заемаше второ и трето място в световната ранглиста. Последната битка на Салимова държа под напрежение световния шах, защото срещу нея седеше Александра Горячкина от Русия – двукратен световен шампион до 20 години.

Българката загуби, но постави името си със сребърни букви в световния шах. 

Успехите на Нургюл Салимова не спират с второто място, тя постигна титлата „гросмайстор“ и ЕЛО коефициента от 2416 точки. Финалът в Баку също ѝ даде възможност да влезе в топ 8 за Турнира на претендентките за световната титла, който ще започне през април 2024 година в Торонто, Канада. Състезанието ще излъчи опонент на Дзю Уъндзюн от Китай, настоящата номер 1.

Зад гръмките аплодисменти към Нургюл обаче стои проблемът с липсата на средства за българските спортисти. Живко Жеков, нейният треньор, сподели, че

„когато има успехи, има много желаещи за снимки, а когато търсим пари – срещаме мълчание“.

И понеже липсата на финансиране на българския спортен талант не е чужда тема в обществото, оставяме за размисъл фактите, че Нургюл премина самостоятелно през турнира в Баку и го плати сама (само първият кръг е бил подпомогнат от спонсор). Мащаба на състезанието събираме в информацията, че една стая в турнира на вечер е 120 долара. Е, Нургюл вече е самофинансирала успехите си с наградата от Азербайджан. Вярваме обаче, че след като България запомни името ѝ, парите ще спрат да ограничават възможностите за успех на родните спортисти.

Нургюл Салимова 3

Не забравяме постиженията на Антоанета Стефанова в шаха през годините и предусещаме, че Нургюл върви именно по нейните стъпки.

Завършваме с мотивиращите думи на Нургюл за трудните моменти, като в последното изречение се крие цялата гордост, която ни донесе тя в последните няколко дни:

„Ако съм прекалено уморена, си давам един почивен ден в седмицата. Но дори да е почивен ден, не минава без шах – пак разглеждам партии или решавам тактики. Да, трудно е, защото след училище веднага започвам да тренирам, понякога нямам време да хапна даже. Свършвам към девет. Нямам много време за учене. Пиша си домашните, ако имам важен урок, гледам да го науча и става доста късно. И за съжаление сутринта винаги съм изморена. Но вярвам, че някой ден всичкото това усилие ще си заслужава.“ 

Честито, гросмайстор Салимова, всичко си е заслужавало!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *