Предстои нещо огромно на българската арт сцена – филмът „TAM“ обещава да ни разтърси

Фотографът Стефан Н. Щерев ни потапя в ексклузивно изживяване на филм, сниман цели пет години с едни от най-великите ни родни имена

0 коментара Сподели:

снимки: Стефан Н. Щерев

Не знаехме, че краят на август ще ни поднесе това и, честно казано, сърцата ни леко се разтуптяха, но ето че новината е вече факт.

Само преди броени минути фотографът и видеограф, както и автор на албума „Съвременен български театър“ Стефан Н. Щерев обяви в профила си, че на бял свят излиза експерименталният му филм TAM / THERE. В него авторът решава да използва в качеството на мълчаливи актьори осем известни български личности, представители на изкуствата и науката. Но това не са просто популярни лица, това са едни от най-знаковите имена в родната култура – Георги Господинов, Явор Гърдев, Александър Морфов, Мариус Куркински, Галин Стоев, Павел Койчев, Теодосий Теодосиев, Йордан Камджалов. Представи си само как в продължение на цели пет години Стефан снима Явор Гърдев в три края на България и успява да го улови във всякакви състояния – с къса и дълга коса, с голяма брада и без брада, слаб и пълен, съзерцаващ лятото на лодка в езеро и обхождащ зимата на планина в преспи сняг.

Представи си как Георги Господинов стои с часове върху заледено езеро, а Павел Койчев – въпреки своите 84 години – пътува през три сезона до едно и също място и се взира в камерата, затънал в сняг, сам насред мост в продължение на часове. Александър Морфов дава на Стефан да прочете личните му записки и стихове, които е водил по темата през последните 20 години, за да послужат като вдъхновение за филма.

Заради лентата Мариус Куркински ходи с часове насред поле, за да стигне до най-стария самотен дъб у нас (на 1400 г.), а след това да бъде заснет и в най-младо залесената гора на другия край на България.

Всичко това заедно с невероятното участие на Йордан Камджалов, Галин Стоев и Теодосий Теодосиев можем да видим в „ТАМ“. В лентата нагледно ще усетим и изживеем цитата „Аз, като мълча, много казвам“. Съзерцателната и деликатна камера проследява опита на тези персонажи, които не говорят нищо за себе си, мълчаливо да се отделят от властта и диктата на своя публичен образ, от света на творческото си и социално амплоа и да потънат колкото може по-надълбоко в себе си до степен да се разтворят в мащабните природни пейзажи.

Това е тих филм за сливането на индивидуалния интимен свят с природните елементи. Както казва самият Стефан – „Филмът е пътуване през всички годишни времена, пътуване през красива природа из цяла България, 100% био естествен декор, но въпреки всичко това този филм е за едно друго „пътуване“ – вътрешното, съзерцателно пътуване в усамотение.

Пътуване отвъд думите, отвъд мисленето или говореното за себе си, за някой или за нещо. Отвъд всичко ежедневно. Отвъд всичко бързо.

Обратно на всичко, което се случва и е „модерно“ в днешно време. В този филм никой (буквално) няма да ви каже нищо, но надявам се да ви накара да чувствате и усещате много…“.

Цялото това грандиозно изживяване ще можем да гледаме на 05.11.2023 г. в кино „Люмиер“ – НДК от 19:00 ч. Билети може да откриеш тук, а ние тръпнем за кадри и трейлър към лентата, които ще излязат съвсем скоро. Нека началото на този арт сезон да ни изненадва все толкова приятно и да имаме поводи за възхищение още и още. Започваме добре!

За още от същото – виж И Камен Донев е вън – какво става в Народния театър?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *