(+359 Gallery) Ние сме част от колекция

Водната кула в Лозенец се напълни догоре със съвременно изкуство

0 коментара Сподели:

Валко Славов

Днес е дебютът на Водната кула в Лозенец като галерия. Мястото претърпя няколко трансформации, смени името си (вече е +359 Gallery – бел. ред.) и вече е напълно готово да прелее от съвременно изкуство в следващите месеци.

Сигурно си стигал дотук покрай "Водна кула арт фест", които са и главните виновници това парченце автентичност в сърцето на Лозенец да бъде запазено такова, каквото е. И лично ние сме им изключително благодарни за това, че успяха да насочат вниманието към тази сграда с висока естетическа стойност.

Първото събитие, което ще се подслони под купола на кулата, е изложбата на Боряна Венциславова. Тя е носител на множество международни награди и отличия, сред които Австрийската държавна стипендия за изящни изкуства (2013), на наградите Top Ten Nonfiction – Cologne Conference 2006 и Otto Prutscher Fonds 2006, а нейни работи са включени в редица международни частни и държавни колекции.

Това е една от първите й големи самостоятелни изложби у нас и е поглед към късния соц и ранните времена на демокрацията, които от своя страна съвпадат с нейните тийнейджърски години.

"Ние сме част от колекция", както е името на изложбата, е препратка към едноименната песен "Част от колекция" на група "Нова генерация". Това е метафора, преобръщаща образите, разменяща местата на колекционера и пеперудата, вкарвайки ги в един огледален свят.

Тези времена Боряна представя чрез модерни носители в крак с най-новите тенденции, обособявайки всеки етаж на кулата като отделен откъс от тази изминала епоха.

Важни елементи от началото на демокрацията като приватизация, преход, криза са изразени в един доста абстрактен план, който ни освобождава от еднозначността на символиката им и ни дава повод за размисъл.

На другите нива на кулата ще попаднеш на кубинки, фикуси, цветята на прехода, неони и още толкова познато-непознати неща, които ще те потопят до уши в края на една политическа ера.

Изложбата със сигурност ще те накара да се замислиш какво се е променило оттогава и какво не е. Дали сме същите бунтари отпреди, или светлото бъдеще принадлежи само на младите, а настоящето никога.

Интерактивната изложба е част от програмата на Doma Art, чиято мисия е съвременното изкуство да има повече видимост и да увлича все повече хора в него. Целта е все повече подобни изложби да намират място в градските пространства и да са алтернатива на случващото се около нас, като същевременно се използват техники и похвати, които са сред водещите тенденции на запад.

Изложбата можеш да видиш от 13 септемри до 22 октомври в +359 Gallery, намиращa се в емблематичната Водна кула, Лозенец.

FINK, залезът и музика от дълбините на душата

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *