Есенен to-do list – какво да направиш, преди да си е тръгнал ноември

Ето как да направим есента по-хубава

0 коментара Сподели:
Есенен to-do list

Не знам за вас, но на мен доскоро календарът ми показваше 90-и-не-знам-кой-си-август и цялото ми същество упорито отказваше да приеме факта, че вече сме ноември.

Трябва да призная, че есента определено не е моят сезон. Връща те в сивата реалност, ставаш сънлив, а на всичкото отгоре си задължен да бързаш, защото в началото често денят не стига. Не обичам дъждовното време, факта, че трябва да ходя на работа, и студа, който в мислите ми ме кара да изкарам цялата обстановка като цинична подигравка с прекрасните моменти, които имахме това лято. И все пак не съм Били Джо Армстронг от Green Day и дори да си пея wake me up when September ends, няма да мога да проспя този кофти момент от годината и да се събудя следващото лято.

Ето защо си мисля, че няколко нахвърляни идеи за неща, които стоплят душата и тялото през есента, не биха били излишни на никого.

Есенен to-do list

В началото беше септември или нещо като лято, ама не съвсем, защото наоколо се подвизаваха хора по потници и зимни якета в рамките на един тротоар. Климатизирането към градския ритъм стана още по-трудно в добавка с това, че вече е ноември, а някои все още се прибират от морето, далеч на юг.

За да мине по-леко преходът към работния режим, можеш:

Да си направиш списък от (пет) причини „Защо обичам работата си“ и да си го препрочиташ всяка сутрин, докато се настроиш от айляшка на работна вълна. Да изкараш летните си снимки на хартия, за да може, като са ти пред очите, времето вътре в теб да е слънчево и в по-мрачните дни. Докато е още топло или ако и тази година имаме циганско лято, да организираш тайфата за пикник на Панчаревското езеро.

Октомври пък беше месецът, който лично аз най-малко усещах и запомних от годината, може би защото е доста лежерен, няма сътресения и като цяло човек вече се е нагодил към новата обстановка. Въпреки това тогава е разгарът на есента. Цветовете са най-топли, а облаците най-гъсти. С други думи – време само за четене.

Радвам се, че се измъкнах изпод дебелото одеяло и този месец.

Бях модерна и „празнувах“ Хелоуин с приятели на по домашно приготвено Блъди Мери. И не, целината не разваля вкуса на коктейла. А на следващия ден като патриот в комбинация със страстта ми към думите почетох Деня на будителите, като се посветих на поезията на някой български класик. В следващите дни забелязах, че всички са се втурнали да опитват есенните вкусове на някои мейнстрийм coffee shop-ове. Като човек, който обича да прави точно обратното на това, на което другите се кефят, си помислих, че ще е доста готино от здравословна гледна точка да изневеря на кафето с чая поне за месец с цел детокс.

Няма как да не обърна внимание на есенните гастрономични преживявания и първото, за което винаги се сещам, е отминалия вече аромат на печени чушки от нечия тераса, докато се прибирам вечер. Все пак това не е привилегия само на хората от провинцията.

А и какво толкова… всички ги обичаме!

Танцува ли под дъжда, без да се притесняваш за клишетата или външния си вид?

Прекара ли неделен следобед в софийски парк, защото есента най-вече е за теб самия? Бъди малко със себе си, запознай се с новото си Аз, защото след всяко преживяно лято човек е малко по-различен. Дай си време да се пребориш с равносметките, а след това и да почистиш вътрешния си свят след тях. С красотата на тези моменти може да се сравни само красотата на Витоша през ноември.

С посещение на която пък можеш да направиш плавен преход към зимата и последния месец от годината. Можеш смело да изпробваш някоя рецепта, включваща кестени или печени круши (защото през ноември са най-вкусни), демонстрирайки висш пилотаж в кухнята.

Есенен to-do list

Момичета, сигурна съм, че бихте се изкефили на matching гумени ботуши с някоя приятелка, а нови рижави кичури или други есенни цветове по косата ти са винаги вариант, ако искаш промяна.

За момчетата само три думи за този месец са достатъчни: No shave november.

Ако пък си на вълна пътуване, можеш да се разходиш до някоя по-хладна и мистична дестинация, за която не би се сетил през лятото (като Трансилвания) през почивните дни…или пък просто гледай ноемврийските мъгли в планината през прозореца на хижа. Или си остани в добрата мрачна София, която, колкото по-студено става, толкова повече се превръща добър домакин за търсачи на моменти, и пийни греяно вино в центъра. Спри за минута-две и се влюби в сиянието на града в час пик. Малко неща могат да се сравнят с отраженията от фаровете на колите в мокрите от дъжда жълти павета.

И докато есента все още предлага от топлите си дни, можеш да Спокойствие и единение с природата.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *