Черно море – история като вечност

Казано накратко за какво наричаме "наше"

0 коментара Сподели:
Черно море

Забелязали сме напоследък, че на никой не му се четат тритомници и безкрайни научни статии, за да разбере любопитни факти по определена тема.

Ето защо събираме за теб различни интересни знания, казваме ти ги накратко и ти даваме възможност да блеснеш с тях както пред приятели и колеги, така и пред супер готината мацка, която ти се усмихна на бара снощи.

Първият ни герой естествено е дълбок и син и макар да не му казват „океан“ – за нас си е най-големият летен герой. Виж сам!

Черно море – име неизвестно

Черно море е свидетел на съперничествата на българи, хети, карийци, траки, гърци, перси, скити, римляни, византийци, готи, хуни, авари, славяни, варяги, кръстоносци, венецианци, геновци, татари, османци и руснаци, а корабоплаването по него е известно още от времето на древните финикийци, но и до днес никой не знае кой е дал името на това вътрешно море.

Черно море

Черно море е наричано в миналото Евксински понт,

след това древните са му казвали просто „море“, а накрая гърците го определят като „враждебното море“. Последни се произнасят турците, които губят много хора в бурните му води и го заклеймяват като „кара“ – черно. Името остава, но някой твърдят, че то произлиза от факта, че предметите на дъното на морето бързо се покриват с черна утайка. Черно море е едно от малкото морета в света, което е наречено на конкретен цвят – останалите са Бяло, Червено и Жълто море.

Аноксична вода

Черно море

Един от най-интересните факти за Черно море е неговата аноксична вода – има значителна липса на кислород във водата. Черно море е най-големият меромиктичен воден басейн в света. Това означава, че горните слоеве на водата, богати на кислород, не се смесват с долните дълбоки слоеве. Така дълбините нямат пряк контакт с кислорода от атмосферата. В резултат 90% от обема на Черно море е заето от бедна на кислород вода. Ето защо в
дълбините му не само няма особено кипящ живот, но и потъналите кораби от древността са се запазили невероятно добре.

Великата легенда за Ной и Арарат

Черно море

Историите твърдят, че Ноевият ковчег заседнал на склоновете на планината Арарат в Турция, когато потопът свършил.

Често археолозите спорят по този въпрос, но поради липсата на солидни доказателства тази част от историята на Черно море продължава да е сред най-обсъжданите – че оттук започва нова ера за цялото човечество.

Художниците, които нарисуваха морето като вечност

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *