24 май вместо 3 март за национален празник – жегите започнаха да ни се отразяват

Предложението националният ни празник да не е 3 март, а 24 май, е на дневен ред, а ние ти разказваме за още няколко празника, които можем да сменим, ей така за разнообразие…

0 коментара Сподели:

снимки: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Събудихме се с новината, че определена политическа партия е предложила Националният ни празник да не е 3 март, а 24 май,

и това да се случи през промени в Конституцията. Законопроектът е насочен към три основни групи въпроси, като естествено най-впечатляващото предложение е 24 май да бъде превърнат в национален празник.

„Никой от другите празници не променя статута си. Те остават официални празници. В глава 10, където са описани националните символи, да поставим мястото и на 24 май.

Това е празник, който обединява всички. Кирилицата е духовно постижение, което сме дали на световната култура и което ни обединява с други народи“, каза министър-председателят Николай Денков по темата.

Относно този коментар ние, да си признаем, сме малко объркани – искаме да отдадем голяма и заслужена почест към 24 май и да го поставим по-централно в календара с българските чествания, но и да оставим 3 март Национален празник или да им разменим местата?! „24 май е абсолютно безспорна дата, но не може да бъде национален празник. 24 май е обществен празник, а превръщането му в национален празник ще го политизира“, каза по темата и историкът проф. Искра Баева.

Ние пък мислим, че относно казуса трябва да използваме две български поговорки – „Всичко Мара втасàла, та започнала Конституцията да размества…“

е едната, а другата определено е „Брои Петко мухите, а изпусна воловете“. Смятаме, че държавата ни има къде-къде по-сериозни проблеми, отколкото да се занимаваме с разместване на Конституцията и календарните празници, и много, ама много ни се ще управниците ни да се занимават с неща като инфраструктура за любимата ни София, здравеопазване, образование, икономика и други огромни проблеми, за които всички знаем. Също вярваме, че да започнем да спорим кой празник ни е пò празник, е, меко казано, несериозно. Въпреки това в духа на масовата шега и определено сигурното ни заключение, че жегите са се отразили на всички ни, и то в негативен аспект, ти даваме три предложения кой празник с кой да заменим или разместим… току-виж сме я оправили тази държава…

Нова година с първи май

Първи май – Денят на труда и на международната работническа солидарност, трябва автоматично да стане Нова година и това е задължително особено за нашите географски ширини. Ние никога не сме виждали всички сънародници да се трудят толкова усърдно както на Нова година. Това труд кипи навсякъде, от всеки балкон, от всяка дискотека, от всяко домакинство. Това опашки за билетите за партита, професионално ръгане с лакти по входове на дискотеки, спринт по молове и магазини, усилен работен поне осемчасов ден в рязане на тънки мезета, бъркане на руски салати и приготвяне на новогодишната трапеза,

това пиене неуморно, професионално и до откат – всичко това се случва на заветната дата 31 декември.

Затова официално мислим, че в Конституцията Денят на труда, трябва да се премести на Нова година. Дори президентът е на работа тогава и той се труди с новогодишното си обръщение към нацията. Таксиметровите шофьори също работят изключително активно и на двойна надница, а магазините за алкохол и бонбони направо дават денонощен труд. Цялата българска нация изработва петилетката за няколко часа в новогодишната нощ, така че предлагаме официално Първи май да си дойде на 31 декември и да не го мислим повече.

6 септември да си стане 6 май

На 6 септември официално честваме едно от най-значимите събития в новата българска история – Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В духа на решенията на нашите политически представители ние предлагаме съвсем официално Денят на Съединението да бъде преместен на 6 май – Гергьовден и Ден на храбростта и Българската армия. Ние на Гергьовден повече съединени и обединени българи никога не сме виждали. Гошо се казва всеки втори, крачещ гордо по територията на нашата държава, а и както знаем, Гошо е титла, не име.

На своя имен ден Гошо не просто се съединява, той се обединява с всичко живо на разстояние поне три села.

Това жертвоприношения на агнета и други дребни чифтокопитни, това тонове ракия и веселба, това прегръдки и целувки с всеки непознат адаш на улицата – Гошо е символът на Съединението не само с Източна Румелия, а с всеки Джордж по целокупната земя, затова предлагаме размяна на датите или съчетанието им в един общонационален ден на жесток купон.

1 ноември да се слее с 8 март

На 1 ноември честваме Ден на народните будители, а на 8 март Международния ден на жената, които два дни абсолютно трябва да се слеят в едно. Една жена не познаваме, която да не е будителка – или всяка сутрин на мъжа и детето в 07:00, или на всички останали, които насърчава да учат, да не си хвърлят чорапите по пода, учи ги на красива музика, вкус за дрехи, добри книги, поведение в обществото и разумно шофиране. Ако веднъж поне не ти се е случвало супер готина дама да ти покаже правия път и в преносен и в буквален смисъл, значи не си живял.

Момичетата събуждат по инстинкт и мисия, а ние сме им благодарни за всички битови неща, на които са ни научили освен почитта ни към народните будители, която е безспорна.

За финал казваме – синоптиците предвиждат разхлаждане в близките седмица-две, затова се надяваме през това време трезвата мисъл да се завърне, Конституцията да остане същата в частта с празниците, а тези, на които им е топло, да започнат да се занимават с дела, които наистина имат огромно значение за по нататъшното ни съществуване и придвижване в милата ни страна. Стойте на климатик, важно е за доброто на държавата.

За още от същото – виж 24 май – ден за възраждане или поне празник без преяждане

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *