Златният час на: Василена Винченцо

На по лятна напитка със звездата на театралната сцена

0 коментара Сподели:

Имало едно време един магически отрязък от денонощието, наречен със звучното име „златен час“. Всички принцеси, най-красиви девойки, умни магьосници, диви прекрасници, излизали от тъмните сгради и озарявали с присъствието си градските улици. По време на златния час се случвали чудесата – момичетата заблестявали, ярки като слънце, и зареждали всичко и всички наоколо с добрина. Когато видели, че светът вече е по-красив, сядали някъде, откъдето се виждала цялата прелест на залеза, и се замечтавали за следващите чудеса. Отпивали Somersby. Оттогава се минало много време и вече никой не знае дали девойките още излизат, за да направят света по-добър. Но още си имаме златния час, и Somersby, за да си спомним, че поне веднъж в денонощието всичко е по-красиво. Не е ли страхотно!? 

Познавате актрисата Василена Винченцо от постановки като „Кокошка“, „Самотни персонажи“ и „Три високи жени“. Или пък може би от участията й в разни формати и сериали. Това, което сигурно не знаете за нея обаче е, че тя ходи в чантата си с „Майстора и маргарита“ в оригинал, пълна с жълти бележки. Просто скоро Василена ще бъде филолог с магистърска теза по руска литература, култура и художествен превод. Ето какво още научихме на по Somersby с нея:

Как отговаряш на въпроса „С какво се занимаваш“?

Когато истински не ми е удобно да кажа на някого, че съм актриса казвам: „Студентка съм в Софийския.“ Колебая се дали да не направя и друга магистратура – в Богословския факултет. 

Как си прекарваш свободното време?

Аз даже

вече не знам какво значи свободно време – толкова съм свикнала нещо да върша.

За последната година съм имала 6 театрални премиери, в същото време снимах сериал и много студентски неща, учех и взимах изпити. И се чувствах добре през цялото време, в мига във който ми излезе последната премиера – жестоко се уморих.

Каква е разликата между Василена на сцената и в истинския живот?

В 90% от спектаклите рева. В истинския живот не рева, което си е жив проблем. Ако рева, рева много пост фактум – имам предвид, че три години след случката ме удря.

Любимо нетипично занимание?

Когато отида в някой бар да си чета. Хората много ги е шубе от момиче с книга. Изкарах си цялото студенчество в PARK BAR-а, от „Сфумато“ отивах там при всички чичковци, които са дошли да си изпият уискито след работа (на каквото и те да му викат работа). Казваха ми

„Да не те удари някоя буква по главата“ –

всички тези нечувани и невиждани смешки. 

Разпознават ли те на улицата?

Някакво момче на опашката в магазина извика зад гърба ми: „Аз те знам?“, „Така ли? Откъде ме знаете?“, “Ти си кокошка!“ и бабата зад мене беше: „Удари го, бе!“

За мъжете, жените и шегите разказва първата дама на стендъпа – Моника Найденова

Последното нещо, за което си си казала: „Страхотно!“

„Страхотно!“ ми е много Disney дума. Обичам Disney жестоко много. Често се шегувам, че в предишния си живот съм била принцеса Анастасия. Все пак съм проговорила руски без да уча и без никой да е говорил край мен.

Ако се вярва на фамилията, ти си по-скоро италианка?

Винченцо идва от бащиното ми име. Има история: изпих си парите за семестъра два пъти поред. Тати дава едни шестотин лева и ми вика: „Иди, плати семестъра“. Аз ги изпивам с приятели. Естествено, имаше втори дубъл. Помогна ми една приятелка, кастинг режисьор на знаменитото предаване „Надхитри блондинките“. А аз тогава съм „Сфумато артистка“, край, никой да не мърда. Снимах се не като Гецкова, името с което играех в театъра, а като Винченцо. После за Василена Винченцо излязоха определения като "млада мръвка" и "най-малката блондинка с най-големия бюст".

Кой е твоят златен час – залезът или изгревът?

По-често посрещам изгрева. Не всеки път го виждам, но усещам кога нощта е изтекла.

Днес например, така ме хващате. Обичам живота.

Коя е ролята, която искаш да изиграеш?

Маша в „Чайка“. На изпита по сценична реч събрах всичките й реплики в един монолог. Иначе „Зина – Принцесата войн“ (смее се).

Който цени театъра цени живота

Коя роля играеш най-често?

Много съм играла всякакви неща, например тъпа блондинка.

Само тъпите блондинки се обиждат на тъпи блондинки.

Какъв тип парти животно си?

Не правя нищо лошо никому, само на себе си. Примерно съм си вадила коляното от танци, неведнъж. Танцувам класически балет, по баровете. Пуска се БГ естрада на ура, всичко живо се крие и започва „Васка Шоу“, където аз играя „Лебедово езеро“. После имам човек – майсторът на коленете Тони Георгиев и рехабилитация при Милен Соленджийски.

Как се бориш с махмурлука?

Нямам махмурлук – нека жестоко да ми завидят всички.

Последната глупост коя чу за себе си?

На „Аскерите“ бях поканила за кавалер баща ми, който се казва Винченцо и си тежи на мястото. Някаква приятелка на приятелка, актриска, попитала: „Василена…с мутра ли ходи?“ (смее се).

С какво най-често се храниш?

Обичам джънк.

Спрях захарта и бялото брашно, за да мога да ям чипс във всяка негова форма.

Какво е отношението ти към техниката?

Жестоко си чупя телефоните. Просто съм невнимателна. Имам човек, който ми ги оправя. 

Как се придвижваш в града?

С два крака по метър и десет, защото живея на „Главната“. В тази връзка се чудя, мога ли да осъдя Столична община за дискриминация, защото не мога да ходя по Графа с тънки токчета? Щях да се утрепя, влезна ми токчето във фугата. Паднах по очи стил Супермен. Добре, че онези грозни триъгълни неща не бяха пред мен.

Какво не знаят хората за тежките делници на артиста?

Често ми казват: „Актриса? А ти сигурно и в живота играеш?“. Това е все едно да кажа: „Счетоводител? Какво сега, пресмяташ ли ме?“. Без да подценявам никого, особено личната си професия, която обичам и ценя, както и всички, които се занимават с нея – дай си сметка все пак, че

в този живот има космонавти и хирурзи. Хайде да не се взимаме чак толкова насериозно.

Къде да те гледат хората?

За никое от представленията ми няма билети. Иначе на 19 юни правя комбо в „Сфумато“: „Самотни персонажи“ и „Кокошка“ в един ден. 

Ето я и усмивката на Александрина от Paraplanner.

5 жени, без които светът нямаше да е същият.

Какво още се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *