3 филма на Били Уайлдър, които отново ще те разсмеят

Царят на комедията с три от най-великите му филми

0 коментара Сподели:

Комедията е любим жанр на зрителите, защото всеки човек има нужда да разпусне  с доза смях и добро настроение. Има един режисьор, който ни се усмихва от миналото и все още може да ни забавлява с вечните си филми – Били Уайлдър. Освен режисьор е и художник , журналист, сценарист и продуцент. Произходът му е австрийски и е от еврейско семейство. Истинското му име е Самуел. През 20-те години работи като сценарист в Берлин, но след идването на Хитлер на власт бяга в Париж. Там прави дебюта си като режисьор. След това бягството му преминава през Мексико и накрая – САЩ. Тогава Били не знаел нито една дума на английски. Седял в квартирата си в Лос Анджелис, слушал радио и така научавал по 20 английски думи на ден. Името му се прочува с филма "Двойна застраховка" (1944). Били Уайлдър е режисьор на 14 филма, носители на „Оскар“. През 1986 г. той получава наградата на Американския филмов институт за цялостен принос. През 1988 г. получава наградата „Ървинг Талбърг“. През 1993 г. получава Националния медал за изкуства. 

В средата на 50-те години Били Уайлдър започва да прави основно комедии. Решихме да ти припомним три от тях , които ще се погрижат за доброто ти настроение.

Някои го предпочитат горещо (1959г.)

Тази легендарна за всички времена комедия е с участието на звездите Мерилин Монро, Джак Лемън, Тони Къртис и Джордж Рафт. Действието се развива по време на Голямата депресия. Безработните Джо и Джери стават свидетели на убийство в Деня на св. Валентин. От страх мафията да не ги убие решават да изчезнат от града. Единствената им възможност за работа е да свирят в момичешка група. За тази цел се преобличат като жени. И тук започва големият смях. Единият се влюбва в певицата Шугър, но не може да я спечели, защото за нея той е жена. Другият пък става обект на желание на заможен мъж, който не приема „не“ за отговор. Актьорите са брилянтни в нелепия си опит да се превъплътят в противоположния пол.  От този филм е и вечният цитат:
Джери (като Дафни): „Ти не разбираш, Осгуд. Аз съм мъж!“
Осгуд: „Е, никой не е съвършен.“

Апартаментът (1960 г.)

В този филм отново са събрани големи актьори – Джак Лемън, Шърли Маклейн и Фред Макмъри. Както предшестващият го "Някои го предпочитат горещо", така и "Апартаментът" се превръща в хит. Сценарият е на Били Уайлдър в съавторство с И. А. Л. Даймънд. Историята във филма разказва за един самотен чиновник в голяма застрахователна компания. Той има голямо желание да се издигне в работата си. Затова предоставя ергенския си апартамент на някои от по-главните шефове във фирмата, за да въртят там извънбрачните си афери. Смях предизвикват всички оплетени ситуации и взаимоотношения между героите. „Апартаментът“ е големият победител на 33-тата церемония за наградите „Оскар“. Номиниран е в  10 категории. Печели пет от тях – за Най-добър филм и Най-добър режисьор за Били Уайлдър. През 1994 година е селектиран като културно наследство за опазване в Националния филмов регистър към Библиотеката на Конгреса на САЩ. Авторитетното списание Empire включва заглавието сред първите 50 в списъка си "500 най-велики филма за всички времена". Ако си пропуснал този шедьовър и ти се гледа нещо смешно, "Апартаментът" е твоят филм. 

Аванти! (1972г.)

Това е американско-италианска романтична комедия. Отново участва Джак Лемън в партньорство с Джулиет Милс. Действието във филма се повежда от смъртта на бащата на бизнесмен от Балтимор. Героят – Уендъл Армбръстър, трябва да замине за Италия, за да разпознае тялото на татко си. Става интересно, когато се запознава с дъщерята на любовницата на баща си, която също загинала в катастрофата. А Уендъл дори не подозирал за тази любовна афера на техните родители. Уреждайки пренасяне на тялото до Америка, той се опитва да потули пикантните взаимоотношения на родителите. Дъщерята – лондончанката  Памела, обаче не се притеснява от връзката на майка си. Дори е решила да прекара една чудесна ваканция. Всичко се усложнява, когато Уендъл се сблъсква с италианската бюрокрация. Не му остава друго, освен да прекара времето си с Памела. Така двамата решават да почетат паметта на родителите си, като правят това, което покойниците най-много са обичали. Увлечени в странната ваканция, Уендъл и лондонското момиче се влюбват. Цялата тази какофония е обещание за смях и развлечение. Неслучайно Джак Лемън получава „Златен глобус“ за най-добро изпълнение през 1973.

Всички тях можеш да гледаш на новия смарт телевизор Philips.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *