Седмица на скандинавското кино

Очарованието на студеното време на топло пред екрана

0 коментара Сподели:

След дългото прехласване по плажове, палми и горещина идва моментът да се насладим на обратната страна на нещата. Започва Седмицата на скандинавското кино в София и няма как да пропуснем да се докоснем до късче от Дания, Швеция или Финландия. Как протича животът там, където през по-голямата част от времето е студено и тъмно, но пък стандарта на живот си го бива? Студени ли са хората на север? Има ли любов? А може би ви е интересно да научите къде финландците съхраняват радиоактивния отпадък и как ядрената енергетика се отразява на човешкия живот?

Седмицата на скандинавското кино предлага разнообразна програма от филми за любовта, доверието и емоциите до пътуването като интимен акт, бокса и човешкия фактор в производството на ядрена енергия. Безспорно си заслужава да се потопим в света на скандинавските народи, а какъв по-хубав начин от киното.

27.09, 19:30 Into Eternity / Във вечността

Дания, 2010, 75 мин, документален
Реж. Михаел Мадсен
Един от най-големите проблеми на държавите, разчитащи на ядрена енергия, е силно токсичният радиоактивен отпадък. През 1970 г. Финландия започва конструкцията на огромно подземно сметище с цел да съхранява ядрените отпадъци, докато се разградят и станат безопасни – процес, отнемащ 100 000 години. Чрез интервюта с водещи финландски учени и изследователи режисьорът Михаел Мадсен разкрива последиците от ядрената енергетика и човешката (не)погрешимост.

29.09, 21:00 The Commune / Комуната / Kollektivet

Дания/Швеция/Холандия, 2016, 112 мин
Режисьор: Томас Винтерберг
С: Трине Дирхолм, Улрих Томсен, Хелене Нойман, Марта Ханзен, Ларс Ранте, Фарес Фарес
"Домът е там, където е болката", разбираме от Томас Винтерберг под един покрив с цяла комуна от 70-те, която от семеен експеримент се превръща в емоционален садизъм. Човешкото доверие е разделителният фактор тук – благодарение на режисьорските машинации и ловките играчи усещаме болката в минорната датска драма дори по-дълбоко, отколкото сме очаквали.

ФИНЛАНДИЯ

29.09, 19:00 The Happiest Day in the Life of Olli Maki / Най-щастливият ден в живота на Оли Маки / Hymyilevä mies

Финландия, 2016, 92 мин
Реж. Юхо Куосманен
В ролите: Ярко Лахти, Она Айрола, Еро Милоноф и др.
Лятото на 1962 г. Оли Маки ще се бие за световната титла по бокс в свръхлека категория. Боксьорът има всичко необходимо, за да постигне слава и богатство. Само че има един проблем – влюбва се в Райя.

30.09, 19:00 The Other Side of Hope / Другата страна на надеждата / Тoivon tuolla puolen

Финландия, 2017, 98 мин
Реж. Аки Каурисмаки
В ролите: Шерван Хаджи, Кати Утинен, Томи Корпела, Сакари Куосманен и др.
Викстрьом, Халед, сервитьорката, готвачът и кучето му си заформят едно утопично общество – така типично за филмите на Аки Каурисмаки, в които режисьорът събира различни хора, за да докаже, че светът може и трябва да бъде едно по-добро място.

ШВЕЦИЯ

01.10, 17:00 Reflections / Отражения / Speglingar

Швеция, 2016, 80 мин
Реж. Сара Броос
Режисьорът Сара Броос отвежда своята майка Карин Броос, известна шведска художничка, на крайбрежно пътуване до Латвия с надеждата да запълни мълчаливата празнина помежду им. Пътуването става основа за дълбоко интимен и поетичен филм, изследващ най-фините нива на човешката същност и сложността на отношенията майка – дъщеря.

03.10, 20:30 A Holy Mess / Пълна бъркотия / En underbar jävla jul

Швеция, 2016, 108 мин
Реж. Хелена Бергстрьом
Филмът задава въпроса за това, колко толерантни са всъщност толерантните шведи. Топла комедия за съвременното семейство и постоянния стремеж „всичко да е в норма”.

5 филма, които ще те накарат да се влюбиш в Рим.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *