7 неща, които ги има само в Испания

Причините да няма втора като Испания

0 коментара Сподели:

Където и да се озовеш в Испания, ще откриеш богата история, архитектура и гастрономия.

Страната изобилства от малки градове, тайни плажове, ярки забележителности и страстни хора. Особеностите на Испания я правят автентична локация, а туристите я смятат за

най-богатата на традиции дестинация в Европа.

Честно казано, на част от испанската култура сме фенове, друга намираме за забавна, трета поставяме под въпрос. И все пак като Испания втора няма.

Сиеста

Siesta

Испанците изпитват силна любов и лоялност към своята дрямка. Така наречената сиеста е следобедната почивка, която сами си дават и която не може да бъде спряна дори от нашествие на извънземни. Тази форма на традиция се спазва в цялата страна и ако си навън между 14:00 и 17:00 часа, бъди сигурен, че няма да откриеш лесно работещ ресторант, магазин, офис, а дори държавна институация. 

Алкохол за всеки повод

И най-големите трезвеници се напиват в Испания.

Нормално, там започваш с халба бира от обяд, следобед си на чаша вино, а вечерта се разнообразява с няколко шерита. За жегата обаче се ползва само едно лекарство – сангрия. Нейно Величество представлява микс от вино и плодове. Може да не звучи много страшно, но замайва от втората глътка.

La Tomatina

Испания е дом на много фестивали, обаче като La Tomatina друг няма. Събитието се провежда в Буньол, малко испанско градче близо до Валенсия, и представлява целене с домати. Произходът на идеята е неясен, макар че повечето местни разказват за грандиозен междусъседски скандал, който е завършил с празни хладилници. Вярно, че испанците са малко мръднали,

но на кого не му се е искало да замери някого с домат? 

La Tomatina показва истинската лудост на испанците в последна сряда на август. Между другото, доматите, които се използват във фестивала, са с по-ниско качество и са негодни за консумация.

Хиляди плажове

Испания е благословена с огромна част от Средиземно море. С него идват безкрайни плажове, които наброяват почти 3000 – най-много в цяла Европа. Курортите са запазили ниски цени през годините, с което се превръщат в една от най-предпочитаните дестинации, особено от англичани и французи. Останалото е чиста вода, бял пясък и литри сангрия.

Футбол, тенис и фламенко

Окей, навсякъде е този футбол, обаче в Испания буквално го почитат като религия. Феновете са до болка лоялни към този спорт и за тях е задължение да пълнят стадиона за всеки мач. При тениса положението е подобно. Испания е създала икони в спорта като Давид Ферер, Фернандо Вердаско и Гарбине Мугуруса. Рафаел Надал пък е гордостта на страната.

Фламенкото пък носи традициите на Испания.

Произхожда от района на Андалусия в Южна Испания и се смята за една от най-автентичните форми на испанската култура.

Паея и тапаси

Испанската кухня е една от най-разнообразните, а паеята е класическият избор в ресторанта. Тя идва от района на Валенсия и често се определя като националното ястие на Испания. Паеята има основа от ориз, към която се добавят боб, шафран, маслини, подправки, билки и зеленчуци, месо или морски дарове.

Ако не е тя, ще са тапасите.

Те се появяват привечер, след сиестата, когато е време за среща с приятели на по чаша. Малките хапки са създадени, за да правят компания на шерито или сангрията, така че не се дърпай. Освен в Испания тапасите са популярни и в Латинска Америка.

Алхамбра

Испанската архитектура няма нужда от представяне. И все пак резултатът от смесването на стилове в изкуството – готически и ислямски, е родило една от най-красивите забележителности в света. Комплексът “Алхамбра” е разположен в района на Гранада, Андалусия, и е възникнал като крепост, превърнал се е в цитадела, а сега е мрежа от дворци.

Това е най-посещаваният туристически обект в Испания и втори, след Ватикана, в Европа.

Испания те учи да живееш лежерно

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *