Не докосвай по погрешка, не си тръгвай с насмешка

Паметта на ръцете ми знае, че не се гаси туй, що не гасне, гасне само туй, що е докосвано по погрешка, а за него истинските хора нямат време

0 коментара Сподели:

В супермаркета чувам момиче, което говори с руски акцент. Поглеждам я. Леле, каква е красавица, а докато погледът ми броди по лицето й с възхищение, една част от мозъка ми си спомня колко руски рап сме слушали с теб и колко отдавна казах сбогом на тази музика. Все още има дни, в които откривам първата буква на името ти във всяка дума от табела, артикул и анонс.

Фразите на Буковски придобиват нов смисъл, дават ми нова причина да те мразя, да те обичам, да те помня, да те пиша и хич да не ми пречи колко време е минало и колко отдавна е трябвало и ти да си ми минал заедно с времето. Никога не те докоснах по погрешка, защото съм жена. Буковски питай и той би ти казал, че за мен го е написал.

Жените не докосват по погрешка и не им минава от онези, които са си тръгнали с насмешка.

Ти си ад. Вървя по улицата и си прошепвам „Копеле“, защото си все наоколо, особено когато трябва отдавна да не те знам кой си. Какво да ми минава? Времето лекува рани, а не драми.

На никой не му пука, че всяко кръстовище ме връща там, където двамата клатехме глава, втренчили погледи в зеленото. Светофарите бяха най-романтичните места в града. Цветовете им се отразяваха в дъждовните улици и сякаш създаваха хоризонтални платна на художници, по които гумите на хиляди коли минават безпощадно.

Вълшебните часове, когато тишината обгръща всичко, чуваш единствено двигателя и своето издишване. Чувам само твоето дишане. Трафикът е намалял, но има достатъчно коли, прилепени до твоята. Като скупчени малки съзвездия, като праволинейни правоъгълни галактики, поели всяка в своето платно. От чуждите светове те дели едно завъртане на главата и лесно може да видиш кой е втренчил горящи очи в стъклото ти  или откритото ти лице, защото мечтае да те открие, да вземе плахо погледите ти и да се влюби.

Един миг на правилния светофар с точната посока на погледа, една усмивка под блясъка на вечерните светлини и си докоснат. Дори да не си в кола, дори да вървиш пеша.

После единият потегля и никога не се срещате отново. Както ти потегли, за да се превърнеш в непознат. Заедно с всички непознати в този град, които се докоснаха днес, не разбраха имената си, но ще се мечтаят вечери наред, за да се забравят накрая. Всички си мислят, че е лесно –  натискаш газ и отлиташ, за да възродиш обичта си към някой познат, защото тепърва да обикнеш непознат е страшно.

Ние сме човешки същества, една проба-грешка, която си позволяваме да докосва по погрешка и след това да си тръгва с насмешка.

Всеки си има по един като теб, който не знае какво прави с думите, ръцете си, действията и очите си. Грешно докосваш, побираш всички счупвания и мечти, времето не те лови и не може да лекува от това, което причиняваш. 

Толкова не те познавам и толкова не мога да престана да те мисля, да те обиквам. Колкото по-далече си, колкото повече си ме забравил, толкова повече те връщам в рамките на спомените ни, за да си повярвам, че те преживях и няма повече за преживяване. Преглъщам всяко сбогуване с надсмиване, отблъсквам всяко твое припознаване в чужди лица. Тази да съм, която натиска газ и с бързи крачки не позволява да е наранена. Светофарите за мен винаги светят в червено, когато не си наоколо.

Паметта на ръцете ми знае, че не се гаси туй, що не гасне, гасне само туй, що е докосвано по погрешка, а за него истинските хора нямат време.

Зад мен всички надуват клаксони, създавам задръствания и ме псуват ядосано, защото и на този светофар не са се влюбили и затова явно бързат към следващия… пускам ги, пускам и себе си. Абе, вероятно не им пука за любовта, но нека бъдем идеалисти, че друго не остана.

Хората, които ти пасват като любим пуловер.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *