Трима писатели от Пловдив, които (трябва) да познаваш

Четем и препрочитаме това лято

0 коментара Сподели:
Пловдив

В културната столица на България са се раждали и продължават да се раждат едни от най-интересните и значими творчески личности.

В това число писатели и поети, които днес са едни от най-любимите ни.

Малко ни е яд, че не идват често до София, за да почетат в някой готин бар или литературно кафене, но пък невъзможната любов, казват, била най-силна.

Александър Секулов

Александър Секулов

Секулов е една от емблемите на града за всеки, отварял някога книга или стъпвал поне веднъж в театъра. Неговата магия се разпростира далеч отвъд градските стени, а поезията и прозата му от години са се превърнали в част от модерната класика на българската съвременна литература. Надали някой, докоснал се до „Колекционер на любовни изречения“ или „Гравьор на сънища“, после може да го забрави. Освен това Александър Секулов е и собственик на два от най-известните музикални клубове в Пловдив – „Конюшните на царя“ и „Петното на Роршах“.

Ина Иванова

ina ivanova

Тя е слънчевото момиче на Пловдив, което с поезията си може да извади душата ти с памук. Ина Иванова е родена в Димитровград, но живее под тепетата и името ѝ е неразривно свързано с града… и с късите фънки прически. Автор е на текстове за редица български медии, а стихосбирките ѝ са един от най-неустоимите десерти за душата ни. Последната, в която четем великото:

„Със сърце в гърлото, с гонг в гърдите/ ще захапем звездите, ще сдъвчем времето./ Няма аз, няма аз, и смърт няма“,

особено препоръчваме. „Нещата, за които мълчим“ от ИК „Жанет 45“.

Божана Апостолова

Божана Апостолова

„Няма място за празнота повече под небето“, пише Божана Апостолова. Макар да е родена в София, надали има пò пловдивчанка от дамата, която превърна Пловдив и издателство „Жанет 45“ в двигател на българската съвременна литература. Самата Божана е поетеса и писателка, въпреки че размахът ѝ е толкова всеобхватен, че думите изглеждат тесни. Инициатор и съучредител на инициативите „Пловдив чете“, която тази година ще се проведе от 18 до 23 юни, и „Младият Пловдив чете“, тя създава годишната литературна награда за поезия „Иван Николов“.

Пет от най-награждаваните творби на Георги Господинов, които да прочетеш още сега

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *