Зад кулисите на най-сложния спектакъл в България

За изветряването на емоциите, спомените и образите за сметка на високата в резолюция, с която бързо ги заснемаме, а после ги забравяме

0 коментара Сподели:

© Tanya Decheva / Remove Remove

Обикновено ви разказваме най-интересното около ONE DANCE WEEK, но този път решихме да надзърнем зад сцената на Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив  – директно във врящия котел, където ври най-голямото събитие за съвременен танц в България. И то за най-технологичното, сложно и буквално извънземно представление в тазгодишната юбилейната програма – ХРОМА на магьосника от Киото Широ Такатани.

За да не звучим голословно, ето малко подробности с какво точно се оборудва залата през последните три дни – монтирани са 110 осветителни тела и натриеви лампи, 5 километра кабели, видеомрежа за прожектиране на едновременно на пода, екрана и специалната завеса, дошла от Франция. И още – 4 мощни проектори, система за концертно озвучаване, повече от 20 колони и усилватели, включително уникална въртяща се колона, която регулира силата на звука спрямо положението й на сцената…

От Дома на културата признаха, че това е най-сложното представление, поставяно някога в тяхната сграда. И на българска сцена изобщо.

Техниците зад кулисите се шегуват, че нещата изглеждат все едно, че в чаровния Пловдив се строи токийски театър за съвременно изкуство.

Надзърнахме в залата по време на репетицията и нещата изглеждат като от научно-фантастичен филм – хора със слушалки в ушите, които говорят на японски, английски и български едновременно, изскачайки от всяко едно ъгълче на сцената. Десетки прожектори висят във въздуха над сцената, а между тях – мебели, които предстои да се спуснат до белия килим. На алеите са монтирани хай-тек мигащи пулпове с невъзможни за преброяване копчета. Екипите са в готовност, дочуваме от най-близките уоки-токита, а в следващия миг всичко потъва в мрак.

Светлината те поглъща, а звукът върви в диапазона токов удар – нежен страничен шепот. ХРОМА те потапя в зрителна и звукова среда, която никога не си сещал – и няма да срещнеш скоро, предвид че това е първото посещение на Широ Такатани не само в България, но и в целия регион.

25 души се трудиха здраво в продължение на три дни, за да се подготви всичко необходимо за японското научно-философско представление, в което се взривяват цветове и избухват визуални ефекти, сякаш за да ни погълнат, но в същото време и за да ни отворят очите. В реалността ли живеем или в дигиталното й копие, свряно в решетка от милиони цветни пиксели върху екрана на мобилните ни телефони. Какво се крие зад стотиците снимки, които всеки ден разглеждаме и сами произвеждаме. Толкова ли сме зависими от технологиите?

ХРОМА няма сюжет, няма история. Този спектакъл не иска да ти предаде определено послание, а просто да се замислиш за изгубения смисъл.

За изветряването на емоциите, спомените и образите за сметка на високата в резолюция, с която бързо ги заснемаме, а после ги забравяме.

Използвайки най-съвременни технологии, ХРОМА всъщност се връща назад чак до размислите на Аристотел за цветовете, изследванията на Нютон, тезите на Гьоте и Витгенщайн за начина, по който възприемаме света. Този спектакъл не можеш да сложиш в кутийка или да впишеш в жанрове, както не можеш да кажеш, че животът е изцяло бял, черен или сив.

Светът е пъстър, както каза в Пловдив самият Широ Такатани – визуален артист, хореограф и артистичен директор на легендарния творчески колектив Dumb Type, който от средата на 80-те години стои в полезрението на най-големите световни музеи и театри. Пърформансите и инсталациите на колектива не просто изумяват с видео и светлинни ефекти, но изцяло размиват всички правила за създаване на сценично изкуство. И точно това е основната предпоставка за всички чудеса, които правят на сцената.

ONE DANCE WEEK 2017 събра десетки артисти от 3 континента, че и цял 800-килограмов промишлен робот, който танцуваше в дует с човек. Видяхме непретенциозната хореография и чудовищният глас на Иво Димчев, а до края, освен ХРОМА, ще видим белгийските провокатори Peeping Tom с психологическия спектакъл МАЙКА и африканската танцувално-революционна постановка РЕПУБЛИКА КАЛАКУТА, посветена на афробийт легендата Фела Кути.

Гледайте ХРОМА днес, 7 октомври, от 19:30 часа в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Спектакълът е част юбилейното издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK.

А как танцът създаде човека, прочети тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *