Дом на киното – отива ли си една легенда?

Едно от любимите ни столични кина сменя своя собственик, а най-големите му фенове се питат начало или край е това

0 коментара Сподели:

Преди години един приятел ни беше казал: „Знаете ли къде е Домът на киното?“. „На ул. „Екзарх Йосиф“ 37, естествено“, отговорихме ние, а той се усмихна, погледна ни и каза: „Не…Домът на киното е в района на Джамия „Баня Баши“, православната „Света Неделя“ и Софийската синагога, в триъгълника на вярата,

защото киното винаги е било особена религия. Киното е истинският дом на вярата“.

Никога не бяхме чували по-поетично обяснение в любов към Дома на киното, който толкова обичаме и за който също вярваме, че е убежище на истински стойностното изкуство. Ето защо малко се смутихме и ние като многобройните му фенове, когато чухме новината, че може би киното затваря врати. След като „Арт фест“ обявиха, че се отдръпват от ръководството на мястото, всички се усъмниха, че има действителна заплаха от прекратяване на дейността му. Обикновено за съжаление у нас, когато една обществено значима сграда остане без собственици, следва конкурс, често неясен и след него понякога виждаме обичани арт места, превърнати в мол или друга модерна сграда с неясно предназначение. В социалните мрежи срещнахме статуси като: „В цялата врява и безумство – тихомълком днес си отива Домът на киното. Дано остане дом“. Други коментари пък гласяха: „Остава си собственост на Съюза на филмовите дейци и няма как да се превърне в минимол. Достатъчно стойностни хора има в ръководството, за да не стане нещо нередно“.

снимка: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

В крайна сметка до медиите беше пратено официално обръщение, в което се казва: „След новината за оттеглянето на „Арт фест“ от управлението, имаше реална опасност за арт хаус киното на София да затвори.

За радост това няма да се случи и в следващите месеци управлението се поема от Purple Rain,

компания, зад която седят Борислав Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев. Тримата участват в обявения от Съюза на българските филмови дейци конкурс за нов наемател на киното. Предвид краткото време за сериозен анализ на имота и нужните инвестиции е взето решение Purple Rain да поемe управлението и програмата на киното за следващите няколко месеца – време, в което СБФД ще може да се подготви за провеждане на конкурс, който да определи новия наемател за следващите години. „Изненадата ни беше голяма, а времето изключително кратко, за да можем да направим сериозен анализ. Когато дългогодишен партньор реши да напусне, се светват всички червени лампи и сега трябва да се видят положителните и отрицателните страни на ситуацията. Най-важното за нас е киното да не затваря, защото това ще е удар по културата ни. Щастливи сме, че ще можем да помогнем в този труден момент“, споделят тримата”. Ръководството на СБФД също излезе с официално обръщение – „СБФД уверява, че след приключване на процедурата за избор на нов партньор, Дом на киното ще продължи да изпълнява и да надгражда своята цел, да се превърне в истински културен хъб, в традициите и съвременните тенденции на най-добрите европейски и световни практики“.

Припомняме ти, че Домът на киното е собственост е на Съюза на българските филмови дейци. След 1989 г. киносалонът отваря вратите си за широката публика, а от 2003 г. се управлява от продуцентска къща „Арт Фест“. Киното е част от мрежата на Europe Cinemas и един от основните киносалони за провеждане на международни кинофестивали в София като „София Филм Фест“, „Киномания“, Sofia Biting Docs, MENAR и др. В него се организират седмици на чужди кинематографии, семинари, фестивали, предлагат се образователни и развлекателни тематични програми, изложби и презентации. За финал казваме – изключително щастливи сме, че е имало кой да поеме Дом на киното, и поздравяваме Purple Rain за инициативата. Надяваме се обаче, след като периодът, в който те са начело, изтече, да не срещнем отново не магията на киното, а магията на неясни конкурси и резултати.

Домът на киното е дом на вярата за всички влюбени в това изкуство и за всички молещи се пред идеята София да е с облика на град за култура, кино и изкуства.

Надяваме се столицата ни да запази своите специални места – онези, в които историята царува, в които се усещат хиляди красиви въздишки между червените седалки, онези с широки стълби, водещи нагоре, и фоайе с част от стенопис на художниците Михалис Гарудис и Кольо Гецов от 1976 година. Онези места, в които времето е хубаво, а филмът винаги си заслужава, без на финала му да се изписва КРАЙ. Очакваме си есенните прожекции и ще следим казуса с интерес.

За още от същото – виж Събития за седмицата: 5-11 юни

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв 

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *