5 любопитни събития из софийските музеи

Изкуството е под светлината на прожекторите тази седмица

0 коментара Сподели:

Няма да те караме да гледаш „Нощ в музея“, защото имаме нещо много по-добро. Подбрали сме ти пет събития, които, освен да обогатят общата ти култура, ще те накарат и да се позабавляваш. Готов ли си?

ИЗЛОЖБА "ИНОВАЦИИ В МУЗЕЯ"

Забелязал ли си как един необременен детски поглед понякога е достатъчен, за да даде нова перспектива на нещата? Е, такава е и целта на „Иновации в музея“, която търси начин да провокира младите да анализират проблеми в градската среда и да намират решения. Всички искаме един по-добър, разумен и съвременен град и е време да дадем думата и на следващото поколение. Ела в „Квадрат 500“, за да разгледаш някои от най-впечатляващите творби от експеримента.
Кога: 10 – 15 октомври, вторник – неделя
Къде: Национална галерия „Квадрат 500“, пл. „Княз Александър I” №1
Вход: 0 – 10 лв.

ЯПОНСКО ИЗКУСТВО

В случай че не знаеш, в момента в София текат Дни на японската култура. И понеже винаги сме смятали Япония за магнетично и неповторимо място, сме решили да се възползваме от организираните събития на макс. Ще видим отблизо традиционни кимона и тъкани, боядисани в стил юдзен и тетрадки уатоджи. С малко повече късмет ще можеш да се включиш и в уъркшопите и да разкриеш тайните на всички тези красоти.
Кога: до 13 октомври, петък
Къде: Регионален исторически музей, пл. „Бански“ №1
Вход: 0,50 – 4 лв.

SCIENCE PARTY – МАШИНА НА ВРЕМЕТО

Вероятно никой няма да ти повярва, ако кажеш, че отиваш на парти в музея, но ние съвсем не се шегуваме! Този петък оставяме децата вкъщи и влизаме в тяхната роля. Ще има забавни игри, работилници, научни лекции и астрономически наблюдения, като всичко е под общата тема „Машина на времето“. Естествено, това не е никакво парти без алкохол, затова ще приберем детските сокчета и ще наблегнем на напитките с по-висок градус.
Кога: 13 октомври, петък, 19:30 ч.
Къде: „Музейко“, ул. „Проф. Боян Каменов“ №3
Вход: 15 – 25 лв.

ЛОВ НА СЪКРОВИЩА

Ако си падаш по загадки и търсене на съкровища, заповядай в природонаучния музей този уикенд. Още на входа ще получиш карта с указания, която ще те преведе през куп изпитания, а стигнеш ли до финала, ще има и награда! В случай че се чувстваш неловко да се впуснеш така открито в игри от детството си, просто доведи и хлапето – винаги действа като извинение!
Кога: 14 – 15 октомври, събота – неделя, 10:00 ч.
Къде: Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител“ №1
Вход: свободен

ЕДИН ПОЯС, ЕДИН ПЪТ

Пътят на коприната със сигурност извиква достатъчно ясна картина у теб, но се надяваме експозицията в Двореца да успее поне малко да я допълни. „Един пояс, един път“ се фокусира върху връзката между Китай и останалите държави, като включва селекция от над 100 творби на автори от различни страни, в това число и България. Очаквай да видиш съвременна графика и техники като литография, офорт, суха игла и ситопечат.
Кога: до 15 октомври, неделя
Къде: Национална галерия Двореца, пл. „Княз Александър Батенберг“
Вход: 0 – 6 лв.

Виж кога EXPLORE BULGARIA ще направи своята обиколка в София.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *