Премиерно в Народния театър – Бойка Велкова е кралица Елизабет Първа

Дворцови интриги и желание за власт в „Цветът на дълбоките води“

0 коментара Сподели:

Тези дни премиерно в Народния театър „Иван Вазов“ публиката се срещна със спектакъла „Цветът на дълбоките води“. Постановка – Оля Стоянова. Драматург – Розалия Радичкова. Режисьор е самата Бойка Велкова.Музиката е поверена на големия български музикант Теодосий Спасов. Ролите са разпределени между актьорите Бойка Велкова, Вяра Табакова, Ева Данаилова, Емануела Шкодрева, Живка Ганчева, Павел Иванов и Явор Вълканов.

Действието се развива XVI век в Англия. Завърта се  около историческия конфликт между кралица Елизабет Първа (Бойка Велкова) и Мария Стюарт (Емануела Шкодрева). По онова време между тях има вражда. Двете кралици са оставили ярка следа  в световната  история. Елизабет Първа е дъщеря на Хенри Осми и Ан Болейн. Няма да изпадаме в подробности от живота и управлението ѝ, но по нейно време Англия изживява своя Златен век. От своя страна Мария Стюарт е кралица с две корони – на Шотландия и Франция. Нейният живот е изпълнен с много премеждия и обрати още от ранна детска възраст.

Сблъсъкът между двете се появява, когато Мария Стюарт предявява претенции, че е престолонаследник на Англия. Двете са братовчедки, но шотландката смята дъщерята на Ан Болейн за „незаконно дете”.

Мария Стюарт организира заговори за убийството на Елизабет, но бива пленена и заточена за 19 г. Противоборството между тях продължава и тогава. Враждата им приключва с екзекуцията на Мария Стюарт.

Тази любопитна историческа драма ще можеш да гледаш през новия сезон на Народния театър. „Цветът на дълбоките води” е спектакъл за дворцови интриги, заговори, борба за власт. Също и за присъщите на женската душевност суета, страхове и копнежи. Самата Оля Стоянова споделя: ”Битката между Елизабет Първа и Мария Стюарт не е само битка за власт и надмощие. Не е само история за силата на женската природа, а и за вярата в Бог, за толерантността и за жертвата. Битката не е лична.

Тя е много повече от това – тя е битка, продиктувана от времето, в което живеят и което ги противопоставя в една религиозна война, в името на един и същи Бог.”

Всеки, който се вълнува от тези теми и събития, може да заповяда на сцената на четвъртия етаж в Народния театър. В „Цветът на дълбоките води” ще видиш интерпретацията на тази история през очите на режисьора – Бойка Велкова , както и на  останалите от екипа на спектакъла.

След такова хубаво начало на уикенда, продължаваме в същия дух с някое (или защо не всички) събите от тези.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *