Екстрава-Гага-нтната

За славата и музиката на една Лейди

0 коментара Сподели:

Популярна, ексцентрична, дива, но най-вече скандална. Тази поп звезда е третият най-награждаван изпълнител в музикалната история, а е само на 31 години. Поводът да разкажем малко за личния ѝ живот и кариерата ѝ е, че тя напуска сцената за неопределено време, заради болестта фибромиалгия.

Стефани Джоан Анджелина Джерманота, или повече позната като Лейди Гага, определено знае как да чупи рекорди – има около 200 награди, сред които 6 „Грами“, а присъствието ѝ в залата няма как да остане незабелязано. След като завършва частно училище заедно с Парис Хилтън, тя получава възможност да учи в Университета по изкуства в Ню Йорк. Но малко след това го напуска, за да търси друго вдъхновение. На 19 години решава също да се изнесе от къщи и сключва сделка с баща си, ако до една година не подпише звукозаписен договор, да се върне обратно в колежа.

Но тази голяма сделка за самостоятелност я принуждава да работи на три места едновременно. Създава банда с няколко познати и приятели, но след няколко изпълнения в барове групата се разпада. Тя продължава да упорства, явява се на няколко интервюта и получава фийдбек, че има страхотен глас, но няма визия. Сега разбирате защо аутфитът ѝ крещи за внимание, а поведението ѝ на сцената няма как да бъде скромно. След като подписва договор с композитор на Sony, тя пише песни за едни от топ поп певиците, а именно Фърги, Бритни Спиърс и Pussycat Dolls. Това е трамплинът ѝ към сцената. Много бързо я забелязват известни изпълнители като Acon, но дебютът ѝ започва с продуцента RedOne, с който заедно записват някои от най-известните ѝ песни, като първата е хитът Just Dance.

Гага избира псевдонима си от песента на Queen – Radio Ga Ga. В свое интервюта тя споделя, че продуцентът ѝ казал, че е много театрална, когато пее на сцената, изразил се с думите „ти си много Ga Ga“.

Кариерата ѝ може да се опише с една дума – успешна, но и белязана с вражди. Клиповете ѝ са толкова скандални, костюмите и хореографията нестандартни и провокативни, че комбинацията от двете достига до 1 милиард гледания на парче. Няма как да не отбележим дуета ѝ с Бионсе – Telephone, който се въртеше нонстоп по радиото и телевизията през 2009, както и един от най-добрите ѝ хитове Bad Romance, чийто клип е петият най-гледан в света. Последният и четвъртият албум Joanne, посветен на сближаването със семейството ѝ, е вторият най-успешен дебют за 2016 г. по продажби за 1 седмица.

Един от скандалите, който нашумя покрай екстравагантната Лейди Гага, е с Мадона, според която Гага копира стила ѝ, особено натрапчиво в песента си Born this way, която много прилича на хита на Мадона Express yourself. Няма спор, че стилът ѝ е повлиян от Поп кралицата, но Гага по-скоро предпочита да я наричат Майката чудовище, отколкото кралица. Въпреки че през 2010 г. я обявяват за новата кралица на попа. Освен тази кавга Китай забрани тя да пристъпва границите на държавата, след като се среща с Далай Лама. Забраниха и някои от синглите ѝ да се пускат на територията на страната.

Но най-запомнящото се от Гага е крещящият стил, за който дори критиците нямат коментар. Точно заради таланта и визията си тя трупа фенове и е обявена за една от най-известните и влиятелни личности за десетилетието в класация на списание Forbes през 2011 г. Най-често се разхожда съвсем свободно на 25-сантиметрови токчета, но се е появявала и на 45-сантиметрови. „Няма да ме видите в супермаркета по джапанки“, уверява Гага. Виждали сме я покрита от краката до главата в козина, в рокля от говеждо месо, единствено по бельо, облечена през деня като за Хелоуин, с уникални модели очила, дълги перуки, със сплетени цветя, сферични шапки, костюми от всякакви материали, мрежи, почти гола или много облечена – тя просто обожава да бъде различна и неповторима.

Каузата на Гага извън популярността ѝ е да защити правата на хомосексуалистите, а наскоро дори я коронясаха за „Мис Гей Америка“ за постиженията ѝ в борбата.

Въпреки това тя не се припознава като хомосексуална, а като бисексуална. Сърцето ѝ е разбивано три пъти, като последния път дори стигнала до годеж с Тейлър Кини, но той вече е „бивш годеник“. За любовния си живот Гага разказва в документалният филм на Netflix "Gaga: Five Foot Two" със световна премиера на 22 септември 2017 г. Във филма ще научите много подробности за живота ѝ извън костюмите и един специфичен поглед над кариерата и личния ѝ живот. От създаването на албума Joanne до изпълнението на Супербол, филмът проследява и скандала с Мадона, както и много лични моменти от живота ѝ.

Феновете вярват, че тя ще се върне скоро на сцената, защото Гага просто не може да е само Стефани, а Стефани не може без Гага.

Слуша ти се джаз? Тогава полети с историята и музиката на Майлс Дейвис.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *