Апо Мария Уанг-Од Огай – най-възрастната татуистка е на корицата на Vogue

Филипинката влиза в историята като най-възрастната жена на корицата на модната библия, а ние ти разказваме за необикновения ѝ път

0 коментара Сподели:
Уанг-Од

В горния слой на кожата ти с леко потупване се забива игла, напоена със сажди от въглен.

Завинаги под дермиса ти се запечатва история. Символи, означаващи сила, смелост и красота. Това е традиционната техника за татуиране баток. Изкуството се практикува от хилядолетия, а най-възрастната жена, която все още може да те преведе през този път на себепознаване и абсолютно трансцедентно преживяване, живее в малко планинско селце във Филипините – Бускалан.

Впечатляващата Апо Уанг-Од, известна още като Мария Огай, е от коренното население на Калинга.

Тя е член на местното племе Butbut (най-голямата етническа група в района на Калинга във Филипините) и започва да татуира на 15-годишна възраст. Баща ѝ, който е смятан за най-добрия татуист в селото, откъдето тя идва и живее до този ден, е този, който я запознава с традиционна форма на татуиране.

Тя се смята за „последния“ и най-стар мамбабаток от своето поколение (традиционен татуист на баток) и докато четеш това, продължава да практикува тази свещена форма на изкуство върху туристи, посещаващи нейното село, Бускалан. 

Баща ѝ успява да „разчупи“ патриархалната традиция и да я предаде на дъщеря си, за да може и следващите поколения да се запознаят с изкуството.

В записаната история на Калинга няма сведения за жена татуист преди нея. Нормите позволяват само мъжете да станат вещи в този занаят, който е толкова близко свързан с живота и културата на местността. Апо Уанг-Од се превръща в изключение заради таланта, който баща ѝ разпознава в нея. И така тя се превръща в началото на кардинални промени в това изкуство. Учениците ѝ са изключително жени и благодарение на нея, според Vogue, тази традиция е била запазена жива и предадена на по-младите поколения. Колонизацията е посочена като най-голяма заплаха.

През последните години прави само прости татуировки поради напредналата си възраст, но смята да продължи, докато очите ѝ виждат.

През последните години предава знанията на внучките си Грейс Паликас, на 26 години, и Елианг Уиган, на 23 години.

Въпреки че вече е на впечатляващите 106 години, тя продължава да практикува изкуството баток, а филипинското издание на Vogue я постави на корицата си.

Хилядолетния занаят и енергичната столетница са причината Бускалан да продължава да съществува на картата на света.

Това иначе забравено от света място няма мобилна връзка, а хората с интернет са съвсем малко. През последните години най-големите промени са свързани със стоманата, която заменя традиционните когонови покриви на къщите. Дървените колиби са отстъпили място на претъпканите бетонни постройки, но много голяма част от пейзажа не се е променял от стотици години.

Ако искаш да си от онези, имали късмета да бъдат татуирани по метода баток, не е достатъчно просто да издържаш на болка.

Пътят до Бускалан тръгва от Манила и продължава повече от 12 часа.

Градът е пълен със задръствания и объркващи пътища. Заобикаляйки отломки от свлачища и насрещно движещи се камиони в опасна мъгла по криволичещите планински пътища на Кордилерите, ще стигнеш до отбивката в община Тинглаян, Калинга. Tя е ясно обозначена с табела, която обявява „Добре дошли! Whang-Od Buscalan Tattoo Village“. Следва асфалтиран път, който облекчава похода ти с около час. Последното препятствие е 40-минутно изкачване по оризови тераси, което е и изпитание за силата на духа ти.

Смята се, че този път пречиства ума и тялото ти, преди да стигнеш до Уанг-Од.

По традиция татуирането се придружава от церемониални ритуали, които варират от пеене на улалим до принасяне в жертва на пиле. Тези неща са изключени от преживяването в днешно време, въпреки че можеш да пожелаеш да се потопиш в истинското сакрално пътуване и да изпиташ целия спектър от емоции.

Вдъхновено от Vogue: Какво ни даде Мама Африка в красотата

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *