Какво ни даде Мама Африка в красотата

Африка е магия, а за това, което ни дадоха всички афро дами в стила и красотата, разказваме сега.

0 коментара Сподели:
african woman

В горещата, набраздена от хиляди линии пръст на саваната, там където слънцето е огнено червено, а дните дълги и протяжни, вирее един друг тип красота. Там всичко е сурово, първично, истинско, изпълнено с хиляди цветове, аромати, вярвания. Тела, черни като абанос, и очи, огромни като африкански мъниста, могат да пронижат сърцето ти и никога повече да не можеш да се върнеш на себе си.

Неслучайно Африка и всички дами, носещи африканска красота, заплениха западния свят и не му дадоха да си поеме дъх.

Първо ни омагьосаха с музиката си, с медените гласове на толкова много тъмнокожи музи, след това дойдоха и моделите – впечатляващи, различни, истински хищни котки, вървящи по подиума, а след това пристъпи и стилът – обемни афро фризури, плитки, мъниста в косата, традиционни накити, дрехи и какво ли още не. В чест на всичко, което любимата ни Мама Африка ни даде, когато говорим за красота, и по повод вълнуващата „черна“ корица на британския Vogue, на която видяхме Adut Akech, Akon Yai, Janet Jumbo, Matti Fall и още 5 ослепителни африкански модели, ние ти разказваме какво си откраднахме от жаркия континент, защото красотата е велика в своите цветове и форми. Особено ако те изглеждат така:

ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА

Дълго време те са нямали своята специфична козметика, своя фон дьо тен или своя цвят червило. Козметиката за тъмнокожи се появява в края на 60-те години на световния пазар, но истинският ѝ разцвет всъщност се случва в средата на 80-те. Дотогава тези дами са се грижели сами за своята кожа и коса, а специалните салони в Ню Йорк, в т.нар. „квартали за цветнокожи“, и до днес пазят невероятни фотографии на най-знаковите дами, идвали да поддържат външния си вид при тях. Любимка от тази епоха ни е Били Холидей, а днес като абсолютен гуру в тази област експертите посочват Опра и Наоми Кембъл, които буквално са царици в терапиите за лице, където влагат впечатляващи суми. Крадем си някои от техните трикове, а теб съветваме да провериш в каналите им всички стъпки от личната им рутина.

Don’t Touch My Hair

Първото, което можеш да забележиш у всяка афро дама, е прическата. В Африка косата е свещена, а начинът, по който се носи тя, може да издаде както семейното ти положение, така и принадлежността ти към определен род и социална прослойка. В миналото се е вярвало, че силата на мъжете в редица африкански племена се криела именно в косата, а някои дами са били обръсвани гола глава в първата си брачна нощ. Ако се върнем в наши дни, обаче косата е най-важното нещо – от гетото на Бронкс, през кварталите на Ямайка до музикалната и модната сцена.

Още с изгряването на Мейси Грей, Лорин Хил, Ерика Баду до Бионсе и Соланж косата се превърна в знак на това, кой си и какво искаш да кажеш.

Ние обожаваме огромните афро фризури, завладели западния свят още през 60-те, до готините плитки и расти от любимите ни рап и реге години на 90-те до днес, когато всичко това е вплетено в супер готин мултикултурен микс, който радва всичките ни сетива. Затова, дами и господа, откраднете си повече от този тренд. Косата наистина може да е уау!

АКСЕСОАРИТЕ

Ако видите афро дама без обеци, гривни, пръстени, тюрбан или супер готини мъниста в прическата, значи не сте видели истинска дива.

В Африка всяко бижу, рисунка по тялото, мънисто или шал има сакрална символика, в днешно време символиката е само една – стил!

Първо харесахме големите златни кръгове на ушите на любимите ни лоши генгста момичета от черната музика и всеки гето рап клип, за който може да се сетите. После видяхме африкански бижута в колекциите на не един и двама хегемони в модата, а след това се влюбвахме в тях във визиите на Иман, Наоми Кембъл и останалите модели, които записаха името си със златни букви в историята. Тези момичета определено знаят как да носят аксесоари и ние крадем от тях всеки нов тренд.

УВЕРЕНОСТТА

Заради корена, заради връзката със земята, заради невинаги лесното отстояване на техните права или просто заради онази нотка на пантери, която носят в себе си всички афро дами са дяволски уверени в кожата си. Те го могат и знаят как, а ако на някого не му харесва, това не е техен проблем. Когато Destiny’s Child пеят Independent Women, ние наистина им вярваме, защото, колкото и да им е трудно, тези момичета определено могат да отстояват себе си. Затова вярваме, че всяка една от нас не само може да си открадне нещо от стила им, но задължително трябва да вземе увереността.

За още мода – виж Имаш любими модни находки? Спечели си ваучер за 1000 лв. от Fashion Days и си ги подари!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *