Прочисти ума: лесни навици за щастлив живот тази пролет

Даваме ти 5 трикчета, с които да се почувстваш отново на върха

0 коментара Сподели:

Градската еклектика се събужда за новия си сезон. Откакто дърветата разцъфнаха и оборотите на града преминаха на следваща предавка, енергийните ни нива сякаш изгубиха мощност като от грешна смяна на скоростите. Пролетна умора, моя любов… Същата онази, която те тръшва и през януари след празниците, но носи друго име, която те удря по главата и в горещините, и през есента, когато пък мрънкаш по лятото… май-май цяла година си в пролетна умора? Говорим за понижена енергия, замаяност, умора в края на зимата, депресия, плачливост, раздразнителност, болки на разни места, безсъние, загуба на либидото, липса на концентрация. Не е умора, а направо си е бедствие. Най-страшното е, че според някакви по-запознати хора бедствието, извинете, умората, може да започне още през есента и да кара до пролетта.

Е, в този материал насочваме вниманието ти към менталното здраве, което през тези дни се оказва леко разклатено, и триковете, с които да го върнеш в централна позиция.

Вероятно знаеш, че малките стъпки винаги имат най-голямо значение. Дори и да спиш по 10 часа, все ти остават едни 14, в които да наместиш обикновени навици на мястото на токсични практики. Ако се лъжеш, че не знаеш за кои говорим, е още по-важно да четеш надолу.

Разчистваме „всичко токсично“, но без напрежение, леко и поетапно.

С настъпването на новия сезон сме готови да се освободим от всичко, което ни тормози и внася смут в съществуването ни. Говорим ти за сбогуване, вдъхновени от пролетното почистване на всичко токсично, към което ни подтикват приятелите ни от Fashion Days. Заедно с чашите от снощи, непоисканите мнения и неискрените комплименти, казваме „Сбогом“ на всичко, което няма място в живота занапред.

Време за разтоварване

Всички отделяме време на социалните мрежи. Понякога повече, отколкото си признаваме. И да, всеки е попадал на статии, в които се говори колко е вредно това безсмислено скролване, и всички продължаваме да го правим. И затова, вместо да се лъжем, че ще зарежем телефона, просто намираме начин да променим фокуса. Ако забелязваш, че скролваш безпредметно с часове в TikTok, но пък знаеш, че интернет ти дава така нужното разтоварване в края на деня, премести вниманието си от бързата информация и „забий“ във видео на любимия си влогър в YouTube. Платформата е пълна с видеа, сред които ще намериш по нещо ново за всичките си интереси. Или си подготви една ароматна вана и се отдай на любима книга…

Смени режима

Ако режимът, който спазваш, ти носи повече стрес, отколкото ползи, но искаш да водиш здравословен начин на живот, може би е добре да преосмислиш някой аспект от него. Няма смисъл от напрежението, което ти вкарва този goal и определено се разминава с целта да е полезен за теб. Усилията ти трябва да са насочени към това тялото и умът ти да се чувстват добре и ако ти е трудно да спазваш график с шест тренировки на седмица и стриктно броене на калории, помисли как да запазиш баланса и да превърнеш напрежението в устойчив на времето график, с който да постигнеш желаните резултати.

Върни се към корените

И като стана дума за хранителни режими, нищо не е на всяка цена. Пространството около нас е пълно с гурме предложения за „бърза вечеря“ с първо, второ и трето, изискваща списък с продукти, от които си чувал само артишок и пармезан. Замени трудно достъпните или просто модерни храни с разнообразни сезонни продукти. Сезонната храна е по-свежа, по-вкусна и по-полезна, тъй като не е пропътувала света. Плодовете и зеленчуците започват да губят хранителните си вещества веднага след като бъдат обрани. Така че колкото по-бързо стигнат до чинията ти, толкова по-добре.

Намери време за себе си

Ако смяната на времето е разклатило съня ти, въведи в графика си време за медитация и wind-down вместо поредно кафе. Циркадният ритъм, известен още като вътрешния ни часовник, определя дневния ни енергиен график. Всички имаме енергийни пикове и спадове през целия ден, важното е да слушаме тялото си. Както не очакваме цветята да цъфтят целогодишно, така и нашите тела преминават през различни цикли. Не казваме да се размазваш на дивана. Действай, бъди активен. Ако някой ден си толкова уморен, легни и поспи. На следващия излез, изпий няколко бири с приятели и всичко ще се оправи.

Отърви се от ненужното

Не говорим просто да си разчистим стаята. Тук визираме всичко, което оставяме в миналото по пътя към по-добрата версия на себе си. Пролетта е време за чистене на всичко, което не е за нас. Разкарваме снимките от моменти, към които не искаме да се връщаме и прашасалите спомени от миналите дни. Време е да се разделим с фалшивите приятелства, които взимат от нас, без да ни помагат да се движим напред, Изхвърляме празните разговори и неискрените комплименти. Казваме „Сбогом“ на работата, която ни кара да живеем за уикенда и на всичко, което ни пречи да бъдем себе си.

Кажи сбогом и на дрехите, които не ти носят щастие

Не на последно място казваме, че пролетта е времето да се отървем от всичко ненужно както в гардероба, така и извън него. Разчистването и подреждането на гардероба може да помогне да подредиш и пространството в ума си, така че не губи време с „обличам те, не те обличам“ в стари връзки с миналогодишни дрехи.

И понеже един boost от confidence винаги е добре дошъл, докато навърташ километри и събираш витамин D, може да ползваш мобилното приложение на Fashion Days, което е супер удобно и позволява по всяко време лесно и бързо да откриеш нова доза модно вдъхновение и пролетно настроение.

За финал ти казваме – прави това, което те прави щастлив. Тази пролет и винаги. Щастливият живот е зад ъгъла.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *