Искаш да преобразиш фасадата на НДК? Виж как

За втора поредна година твоя светлинна творба може да стане част от фестивал на светлините Lunar, а ние ти казваме как да участваш

0 коментара Сподели:

Новината, че и тази година София се превръща в огромна арт галерия под звездите, е може би едно от най-хубавите неща напоследък.

Жадни за изкуство и красота, се радваме на всяка възможност да се любуваме на емоционалното и архитектурно сърце на града си. Това, което навреме ти разказваме, е, че eMAG се включва и във второто издание на фестивала за светлинно изкуство LUNAR с шанс да се изявиш. Трима артисти ще могат да покажат своите произведения на фасадата на една от емблематичните столични сгради. 

Второто издание на LUNAR ще се състои в София, в рамките на четири вечери – между 11 и 14 май 2023 г.

Вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни инсталации ще преобразят центъра на столицата, провокирайки въображението и изненадвайки публиката.

В подкрепа на българските таланти и на възможностите, които съвременните технологии дават не само за развитието на бизнеса и комуникациите, но и на изкуството и градската среда, идва и конкурсът. eMAG и LUNAR и тази година ще проведат eXperience by eMAG: Dream, Create and Inspire. До 30 април 2023 г. включително всички желаещи могат да подават своите предложения за светлинното преобразяване на НДК, като ще бъдат отличени три творби, съчетаващи креативност и емоции, разказващи истории и демонстриращи умелото боравене с фасадата на сградата, както и с възможностите на 3D мапинг технологията.

НДК

И тази година темите са три, а ако искаш да видиш творбата си на една от най-емблематичните сгради в столицата, виж кои са те:

eMotions провокира авторски прочит на тема емоции, иновации, нови възможности. eXplore те подтиква да помислиш на тема търсене (както буквално, така и преносно) и това, че то никога не спира, вземайки предвид разнообразие, избор, функционалности и развитие. Последната тема е eFuture, а именно технологиите като част от ежедневието и иновациите, които превръщат мечтите в реалност. Тук влизат модерност, градска среда, технологии, зелени иновации и социална отговорност, образование.

Документите за участие, правилата на конкурса, техническите изисквания за кандидатурите, както и инструкции за подаването им се намират на страницата на eXperience by eMAG: Dream, Create and Inspire. Кандидатите могат да участват в повече от една категория, като освен възможността да покажат своето творчество на една от най-знаковете сгради в София, eMAG осигурява и специални награди за тримата победители – ваучер на стойност 1500 лв., всеки от които може да бъде използван за продукти, предлагани от eMAG на платформата. Победителите ще бъдат избрани от петчленно жури и обявени на 5 май 2023 г. на страницата на конкурса.

Един от победителите в конкурса на eMAG миналата година – Антонио Йоцов – беше избран да участва със свой проект и във Festival of Lights в Берлин с творбата си Simply Magical, която озари фасада в най-стария квартал в града – Nikolaiviertel. Пилотното издание на фестивала в София миналата година бе посетено от над половин милион души, като светлинната проекция под егидата на eMAG предизвика не само въображението на младите артисти, но и множество позитивни реакции от страна на публиката.

Попитахме миналогодишните печеливши няколко неща, а виж какво ни казаха те:

Антонио Йоцов

снимка: Николай Пандев

Как се зароди идеята ти за “eXplore”?

Есента на 2020 г. направих графит за двора на едно кафе в Лондон и всъщност това постави началото на тази идея. Там градът е всякакъв, с хора от цял свят. Стереотипи, които и у нас си имаме. Сякаш нещо ни кара да се въртим в този лунапарк въпреки различията ни. Дали това е да вървим напред, общи идеи или пък цел? Едни се пресягат към слънцето, други си търсят различни звезди. Сами, заедно…

Къде най-често откриваш магията в дните си?

Шансът да си тук и сега си е магия. Може и нещо много поетично да се каже, ама няма време, магията чака…

Паулина Генева

Каква искаше да станеш, когато пораснеш?

Като съвсем малка исках да стана космонавт, но след време разбрах, че това не е за мене, защото ми прилошава от височини. След това исках да стана ветеринарна лекарка, защото много обичам животните – тайно от родителите си прибирах вкъщи котки и кучета. Когато обаче разбрах, че за да мога да лекувам любимците си, трябва да прочета много дебели и трудни учебници, мечтата ми отстъпи пред разума. Открих каква искам да бъда, когато се доверих на въображението си и разбрах, че това, в което бих била добра, е да пресъздавам креативно детските си мечти чрез съвременните визуални техники и може би по този начин да ги изживявам отново и да ги постигам. Така станах мултимедиен продуцент.

Кой е двигателят за идеите, които създаваш?

Любопитството – на него се градят цялостните ми знания,  умения и опит. За мен то винаги е било стимул към промяна, да бъда информирана и в крак с новите технологии, на базата на които непрекъснато развивам уменията си като професионалист. Любопитсвото ме кара да си задавам важния за моята професия въпрос как чрез идеите, които пресъздавам, да събудя интереса на публиката към това, което ме вълнува, и по този начин да мога да изразя себе си и да предизвикам ответна реакция.

Подтикваме те да създаваш смело, защото изкуството не е само за красота – то отваря врати!

Поредното AI генерирано изображение, което наистина обърка хората – Папата с пухенка?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *