Миряна Славова: успехът се отключва с адекватен маркетинг и добра комуникация с клиенти

Тя е Head of Product, Sports във Flutter International. Виж какво разказва

0 коментара Сподели:
Миряна Славова

Миряна започва кариерата си още като студентка.

В IT индустрията е от 10 години, в които преминава през различни позиции и отговорности, чрез които надгражда професионалните си умения. Добре заслужената пауза на майчинството ѝ помага да се събере и да продължи с нови сили в ролята си на Head of product. Вярва, че съдбата обича смелите и това ѝ помага да поема рисковете, които в крайна сметка я водят до нови върхове.

Обича jazzy vibes, добро еспресо и да прави хората около себе си щастливи. Запознай се с Миряна.

Миряна, как би се представила с няколко думи?

Аз съм на 34 години и работя в IT индустрията от 2013 година. Образованието ми е в областта на мрежовите технологии.

Как започна кариерата ти?

Започнах кариерата си, докато бях студентка. Тогава работех в малка българска компания като quality assurance engineer, или накратко – тест инженер. След година бях повишена в ръководител на QA екипа.

Каква беше следващата ти стъпка?

След три години смених компанията, в която работех, като стартирах на позиция старши QA инженер. Там ми беше дадена възможност да надградя професионалните си умения, а съвсем скоро след това да променя посоката на кариерното си развитие. Така за първи път се сблъсках с позицията продуктов специалист – product owner.

Каква нова перспектива в IT сектора ти даде тази нова позиция?

Динамиката, която тази роля дава, и възможността да комуникирам с реални потребители и хора, свързани с продуктите, върху които работим, ме научиха, че работата в IT сектора не се свежда само до изключително добре написан код и архитектура на продукта. Основното за успеха е това как се възприема от потребителя.

Научих, че добрият дизайн, адекватният маркетинг и навременната и активна комуникация с клиенти за подобряване на тяхното взаимодействие с продукта отключва успеха.

Разбира се, не бих си позволила да омаловажавам техническата страна на нещата. Продължих кариерата си като продуктов мениджър още две години, през които имах възможност да попътувам и да се срещна с клиенти от Южна Америка и САЩ.

Какво се промени, когато стана майка?

В края на 2020 се появи дъщеря ми, която тотално завладя света ми и ме откъсна от този на технологиите. Добре заслужена пауза, която ми помогна да се събера и да реша как искам да продължа.

Как се появи на хоризонта работата ти във Flutter?

Една година след като излязох по майчинсто бях поканена на интервю в PokerStars България, част от Flutter International за позиция Head of product Sports (оглавяващ отдел продукти). Flutter International е международната дивизия на Flutter Entertainment plc – водеща глобална компания за онлайн спортни залагания и игри, управляваща някои от най-иновативните, разнообразни и отличителни брандове в сектора.
Една от причините да поискам да се присъединя към Flutter International са грижите, които компанията действително полага за постигане на баланс между работа и личен живот за всеки служител. Това е водещ фактор при избиране на работно място, особено за хора, които съвместяват работата с отглеждане на деца.

Компанията целенасочено инвестира в кариерното и личностно израстване на жените.

През изминалата година Flutter International интегрира световни прoграми в подкрепа на жените в бизнеса като leanin.org, headspace.com (платформа, подпомагаща менталното здраве), female mentorship, които са достъпни за всички и допринасят за здравословната работна среда и за това жените в IT сектора да бъдат подкрепяни.

Трудно ли беше да се върнеш толкова скоро?

Решението дали да се върна в играта беше трудно, особено след година, в която не бях сядала на лаптоп, както и година, в която светът изцяло промени работните си навици заради пандемията. Предизвикателството беше голямо, но Fortuna favet fortibus – Съдбата обича смелите.

С какво щеше да се занимаваш, ако не беше започнала да градиш кариера в IT индустрията?

Иска ми се да кажа, че щях да съм предприемач със собствен микро бизнес, но за съжаление предприемачеството не е приоритет по нашите ширини. Търсенето на услуги и продукти на местния пазар е изключително неразвито. А именно местният пазар е този, който диктува динамиката.

Следователно изборът на професия не е точно избор, а ограниченa палитра от професии, приложими само за тук и за сега.

Какъв е твоят начин да си отпочинеш от ежедневието?

Vibrant funk and jazz vibes; блогове за sustainable interior design; добро еспресо с кроасан с партньора ми в събота сутрин. За момента наблягам по-малко на self и повече на care за хората около мен, което ме зарежда напълно.

А тук можете да се запознаете с други две професионалистки в сферата си – Вероника и Пламена

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *