Пет иконични изложби, които да видиш през 2023 г.

Пътуваме международно, за да те отведем до задължителните арт спирки през тази година и изложбите, които обещават да са забележителни

0 коментара Сподели:

снимка: Judith Burrows / Getty Images

Трябва да пълним очите си с красота.

Трябва да изследваме, да пътуваме, да възприемаме всеки цвят и всяка мазка на любимите ни художници, за да закодираме в сетивата си понятието за изкуство. Да посветим времето си на някоя страхотна изложба или спектакъл, за нас е едно от най-смислените неща, които можем да направим, а да си начертаем строен план и да реализираме мечтани арт дестинации през цялата 2023 г., си е направо мащабна активност, която си заслужава средствата и усилията. Ето защо за всички мега зарибени арт ентусиасти ние събираме най-култовите изложби, които ни очакват през настоящата 2023 г., и обещаваме да ти покажем селекция, от която ще си харесаш поне една. Посещението им включва букване на билети и пътуване до близки и далечни дестинации, но сме сигурни, че в името на изкуството всичко си заслужава. Виж какво сме си харесали:

Zanele Muholi

Кога: 1 февруари – 21 март 2023 г.

Къде: Maison Européenne de la Photographie, Париж

Това е първата ретроспективна изложба във Франция, посветена на Занеле Мухоли, международно признатата южноафриканска фотографка и активистка, чиято работа документира и прославя чернокожата LGBTQIA+ общност.

Събитието обединява повече от 200 снимки и видеоклипове, създадени от началото на 2000-тa година,

както и многобройни архивни материали от началото на кариерата на Мухоли до момента. Занеле Мухоли, която се определя като „визуален активист“, използва камерата като инструмент за поправяне на несправедливостта. Разказвайки истории, които са едновременно индивидуални и колективни, художникът се надява да им даде видимост, като същевременно предизвиква стереотипите и конвенционалните представи. Понякога Занеле насочва обектива на камерата към себе си, поставяйки под въпрос образа на черните жени в историята.

Abzgram • Karolina Wojtas

Кога: 28 януари – 4 май 2023 г.

Къде: C/O Берлин, Берлин

Полската медийна артистка Каролина Войтас никога не бяга от двусмислието. Войтас изглежда не се съобразява с правилата и границите, поне не в нейната фотографска практика. В своя проект, развиващ се постоянно от 2017 г. насам, тя нарушава всяко възможно правило на фотографията чрез нестандартни композиции, пренаситени цветове и агресивното използване на светкавица.

Няма усещане за хармония.

Сложната мултимедийна работа се състои от видеоклипове и снимки, някои намерени, а други инсценирани от Войтас. Тя отпечатва тези снимки върху различни материали, които превръщат изложбените пространства в инсталации с размерите на стая. Каролина кани посетителите да взаимодействат с обектите в пространството и по този начин да се пренесат обратно в света на детството. Тя също така иронизира и критикува явно настоящата полска политика. Войтас се противопоставя на реда, контрола и дисциплината в училищното ежедневие със свят от образи и преживявания, основани на кич, игра, ексцентричност и нонсенс.

DÉPLACÉ·E·S • JR

Кога: 9 февруари – 16 юли 2023 г.

Къде: Gallerie d’Italia, Торино

снимка: Gallerie d’Italia

Gallerie d’Italia Torino представя първата самостоятелна изложба в Италия на художника JR, добре известен със своите проекти, които съчетават фотография, публично изкуство и социална ангажираност. Обединявайки различни визуални подходи, JR стимулира размисли върху социалната нестабилност. Изложбата, курирана от Артуро Галансино, ще заеме около 4000 квадратни метра от музея на Пиаца Сан Карло. Освен това на 7 февруари художникът проведе публичен художествен пърформанс, в който бяха включени петстотин души, за да донесат на Пиаца Сан Карло от съседните улици пет огромни транспаранта, на които са изобразени деца, срещани по време на посещения в бежански лагери от Руанда до Гърция, някои от които ще бъдат представени в изложбата.

A Hard Man is Good to Find

Кога: 2 март – 11 юни 2023 г.

Къде: The Photographers’ Gallery, Лондон

Изложбата събира селекция от последните 60 години на странни снимки на мъжки тела, правени в Лондон през ХХ век. Възприемайки нов подход, изложбата подчертава ключови райони на Лондон, които са били фокус за мъже, търсещи други мъже за снимки.

Така се очертава един особен имидж на кварталите Хайгейт, между казармите Челси и Уелингтън, в Сохо, Брикстън, Портобело и Юстън.

Изложбата включва каталози, лични албуми, списания и публикации. A Hard Man is Good to Find обединява снимки, създадени за комерсиални, творчески и лични цели. Проектът разрушава йерархиите в мисленето на обществото и създава нелинейни исторически разкази.

Le Plaisir du Texte

Кога: 25 март – 18 септември 2023 г.

Къде: MBAL, Le Locle

снимка: MBAL © Collection Sara Knelman, Lady Readers

Този мултимедиен проект ни предлага да видим връзката между образите и думите в изкуството. От интимното удоволствие от четенето, представено чрез шедьоври от колекцията на MBAL (като Алберт Анкер, Пиер Бонар, Александър Жирод), проектът се развива към бавно и постепенно вербално нахлуване в образа чрез творенията на международни съвременни художници (Ленора де Барос, Филип Декроза, Нора Турато и др.). Ще се насладим на снимки, видеоклипове, скулптури и поезия, които изследват връзката ни със словото. Поредица от срещи и пърформанси също съпътстват изложбата, включително États généraux du magazine (28 и 29 април в Клуб 44 и МБАЛ).

За още от същото – виж Go Guide събира образа на перфектната жена с екслузивно събитие на 22 март

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *