6 места в Мексико, които трябва да видиш поне веднъж в живота

Цветовете на Мексико се разливат в очите ни

0 коментара Сподели:

Страст, музика и ярки цветове в бляскавото отражение на вълните на тюркоазено син океан!

Мексиканските Кариби са мястото, в което животът не спира без значение ден, час или месец. Тук палитрата е толкова богата, че не знам дали мога да хвана всичките ѝ нюанси. Фрида Кало добре обрисува със себе си и творчеството си всичко това в едно. Чудиш се дали е лудост или реалност, но в някакъв момент осъзнаваш, че си е живата истина и ти си там!

Чувствата, които ти дават тези велики места, не са просто романтични, поетични, докосващи или някое клише. Те са силни и завладяващи, като започнеш от историята, минеш през боговете на маите и завършиш с уникална гледка на различните кътчета, сякаш са правени от най-добрите архитекти в света, но архитектът си остава най-големият – Природата. Музиканти те обграждат на всяка крачка, а картината е фасада на всяка следваща къщичка, която виждаш, докато смело вървиш по уличките към белия ситен пясък и дълбините на безкрайността.

Искреният ми съвет за дните преди такова пътуване, е да не забравяш застраховката! Благодарение на Групама Застраховане винаги се чувствам в безопасност дори и толкова далеч от дома.

Готиното е, че застраховката при пътуване никога не е била толкова лесна за сключване само с няколко клика онлайн! За „Помощ при пътуване“ можеш да научиш повече и да сключиш бързо на този линк.

А сега ти показвам 6 места, които оставиха очите и сърцето ми в „Цветовете на Мексико“. Ако пиша книга, бих я озаглавила точно така. Е, да започваме.

Isla Mujeres

Островът на жените е открит от испанците по време на експедиция през 1517 г. В тези времена островът е бил посветен на Иксел, богинята на маите на Луната, любовта и плодородието. Вярващите ѝ принасят дарове с женски форми по плажната ивица. Когато испанските завоеватели пристигат и виждат фигурите, дават на острова името Isla Mujeres. Освен невероятните плажове и гледки, украсени с удивителни скулптури, посветени на боговете на маите, можеш да посетиш подводния музей MUSA и да съзерцаваш цветните улици, оживените места или просто рисунките по морската повърхност. Ако си търсиш приключение, ти препоръчвам да се гмурнеш под равнището на водата, за да откриеш света на кораловите рифове пред сърцето си.

Holbox

Това място е просто незабравимо. В центъра му имах чувството, че съм в галерия с живи лица, изрисувани на всяка къщичка с толкова много цветове… Усещането беше, сякаш съм Робин Уилямс във филма What Dreams May Come. Плажовете са богати на всякакви животински видове, плетени хамаци те очакват на всеки пет крачки. В центъра на плажа те посреща огледало, в което да видиш къде си, ако не можеш да повярваш.

Накъдето и да погледнеш, хвърчат усмихнати хора ту с ананас в ръка, ту с Пина Колада, ту с някое и друго тако и шот текила. Кипи животът на това място и определено не ти се тръгва! На място можеш да резервираш голф кола, с която да обиколиш острова – безпроблемно се шофира от всеки. 

Tulum

Здравей бохо свят, здравей бохо рай!  Тулум е от последните градове, обитавани от маите, в който те очаква пиршество от богатства. Това е най-завладяващият град музей с невероятни храмове и зашеметяващи гледки към крайбрежието. Тук просто си в сърцето на „натуралния лукс“ в сърцето на джунглата. Пленяващи са страхотните партита и луксозните бохо шик хотели, а атмосферата е спокойна. И да, тук в стаята ти може да те посрещне домашен любимец миеща мечка или игуана.

Не съм сигурна, че мога да подредя в главата си всички впечатляващи неща по реда, в който заслужават да бъдат представени…  Кастило, замъкът, който е на ръба на 12-метрова варовикова скала, с уникален изглед към брега на Карибите, Храмът на фреските със стенопис, изрисуван на 3 части – света на мъртвите,  този на живите и най-високо: на създателите и боговете на дъжда. Това са и трите основни елемента, които виждаме на почит навсякъде в местната история. Тук всеки допълнителен завой, по който решиш да поемеш, открива пред теб нов, уединен участък от Карибите, идеален както за плуване, така и за размисъл върху руините.

Намираш се в сърцето на джунглата, около теб се спускат красиви бохо плетива, откриващи гледка към океана, женски глас се носи в симфония с цигулка, а хората танцуват в безвремието.

Виждаш само ефирните им облекла и едни въртящи се шапки с периферия в различни цветове със закачено перо, паднало от някоя местна птица. Не искаш да свършва!

Chichen Itza

Пирамидата е, меко казано, изумителна. Построена е в чест на върховния вожд и Богочовек Топилцин Кецалкоатъл (Topiltzin Acxitl Quetzalcoatl) – Кукулкан. На езика на маите Кукулкан означава „пернат змей“. Глава на змия е един от най-често срещаните орнаменти по храмовете и платформите в града. В близост до Ел Кастийо можеш да видиш забележителна постройка – платформата на орлите и ягуарите. Тя е с 4 стълбища, започващи със змийски глави и с барелефи на орли и ягуари, разкъсващи човешки сърца.

Тук отново се докосваш до темата за живота и смъртта, която е била на почит за маите. 

„Пелота“ пък е древната игра, в която е имало 2 отбора. Правилата гласят, че който вкара 13 пъти метална топка в ринг, стоящ нависоко, побеждава и бива пожертван на олтарите на Кукулкан. Можеш да видиш и цяла стена El Tzompantli с отпечатъци на черепи на всички жертви победители, като всеки от тях силно е вярвал, че отива на най-доброто място със своята смърт.  Тук отново можем да задълбаем темата за живота и смъртта в очите на маите, която определено е богата и интересна и неслучайно основните символи и сувенири, на които ще попаднеш, са с изображение на череп, което изглежда малко плашещо, но ако поровим по-дълбоко, разбираме, че всъщност това не е точно така.

Tolantongo

Тolantongo е водният рай в планината! Курортът е на 3 часа път с кола от столицата и е истински оазис с живописна гледка, горещи извори, гейзери и басейни, както и изумителни пещери като естествена сауна и топла вода. Тук душата ти плува в горещите извори, разхождаш се по въжен мост с неповторим планински изглед и посещаваш един от най-красивите водопади в света! А къпането в горещата река в наситено тюркоазен цвят и е буквално „О, майко мила, къде попаднах“. Велико е! Водата минава през вулканичен район и се нагрява до температура над 20 градуса, а топлите извори на откритата тераса достигат още по-висока температура. Определено Тolantongo е едно от най-великите неща, които можеш да грабнеш от приказното Мексико!

Парк Xcaret

Това място е въртележката на чудесата! Xcaret Experiencias, които организират преживяванията там, е призната за една от най-добрите мексикански компании и с право. Приключението започва с река, минаваща през седалището на маите в подземен бетонен шлюз. Плуваш с шнорхел през дълбините на храмове и пещери и какво ли още не, наслаждавайки се на божествената красота.

В близост до входа на парка има развлекателни дейности на плажа, Sea Trek и Snuba в близките рифове и плуване с делфини.

В него има и цветен аквариум за гнездене на костенурки.  Xcaret е създаден така, че буквално да можеш да докосваш всичко красиво в джунглата. На всеки 5 крачки се разхождат около теб фламинги, миещи мечки вместо котки, папагали ара, а по всяко време от някоя палма може да падне и някоя игуана. Да, видях го с очите си! В парка има птичи кът, пеперуден такъв, прилепна пещера, оранжерия с удивителни растения, остров от ягуари, както и подслон за елен. Паркът разполага с 11 ресторанта, съблекални, сувенири и занаятчийски магазини, а гледките около тях са просто зашеметяващи.

Завършваш с най-удивителното представление в огромна открита концертна зала в центъра на парка, към която мексиканците те приканват учтиво. Заобиколен си от невероятно облечени артисти, които имитират маите освен с безупречен грим и костюми и с поведение и звуци на тигри, орел и какво ли още не.

Впечатлен си до неузнаваемост, докато не влезеш в гигантската зала, и разбираш, че всичко тепърва започва! Цялата зала е пълна с посетители и всеки е със свещ в ръка. Пропуснала съм откъде да взема, но в този миг не мога да помръдна, защото съм закована на едно място от удивителната гледка. Намирам си място и сядам. Артистите изиграха, изтанцуваха и изпяха цялата история на Мексико, започвайки от маите и минавайки през всички области на страната. Завършиха, развявайки знамената си гордо. След цялото представление точка слагат изхвърчащи в залата всякакви видове многоцветни папагали, обикалящи в кръг цялата зала около публиката. Разплаках се като малко дете, защото еуфорията е толкова голяма, че просто си в космоса от всички бушуващи емоции в теб.

И с цялото това преживяване мексиканската палитра едва започва.

Вземи своята в ръка и не спирай да рисуваш картината си от пътешествия, магия и ярки цветове. Преди да стегнеш куфарите, не забравяй за застраховката, която ще направи пътуването ти stress free и още по-магично. Разгледай информацията на този линк.

Надеждната защита и удобството са две неща, с които е изключително важно да не правим компромиси, особено на далечни пътувания. Застраховката от Групама получаваш директно на мейла си и можеш да я сключиш по всяко време, преди началната дата на пътуването. В нея се включва денонощна асистанс услуга при необходимост от медицинска грижа при злополука или внезапно заболяване, спешна стоматологична помощ, медицинско транспортиране до България и разходи за медицинско лице или член от семейството, придружаващ пострадалия. Застрахователната сума е от 5000 до 100 000 EUR/USD по твой избор, а разширеното покритие включва и загуба на личен багаж, закъснение на личен багаж, възстановяване на разходи за откраднати или изгубени документи, както и възстановяване на разходи при промяна в престоя – удължаване или преждевременно завръщане.

Никой не планира да прекара ваканцията си в премеждия, но все пак понякога се случва. Затова е важно да си подготвен за всичко, което приключението ти може да донесе със себе си.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *