Събития за седмицата: 6 – 12 март

Поглеждаме навътре, докато вълните отнасшт стъпките ни в пясъка

0 коментара Сподели:

И тази седмица в София ни очакват вдъхновяващи събития, които селектирахме за теб с желанието да не изпускаш онова, което може да промени живота ти. Започваме културната програма във вторник с изложба, вдъхновена от японския следвоенен авангард и ти подаряваме великолепен концерт за осми март. Програмата ни минава през Credo Bonum и Дом на киното, където се потапяме в историята на световно известния диригент Лидия Тар. Завършваме в КУПЕ, където ни очаква феноменално емо/метъл/трап парти. Последвай ни!

Вълна отнесе стъпка в пясъка
7.03, Топлоцентрала

Изложбата на Станка Цонкова – Уша е резултат от нейния престой в Япония през 2001 и 2003 г., по време на който прави стотици фотографии и видео записи, вдъхновена от живота и работата на ярки фигури, формирали японския следвоенен авангард като фотографа и кинематограф Ейко Хосое, основателите на буто – Тацуми Хиджиката и Оно Казуо, поета и драматург Юкио Мишима, които заедно създават неповторими произведения и отварят японската култура за света. Силно впечатлена от светоусещането на японците за простота в хармонията, Уша наблюдава жадно живата и неживата природа в нейните наслоявания, разливи, срастъци, флуиди и вкаменелости. Фотографиите на Уша предизвикват сетивни усещания на съприкосновение със земята, с камъни, с кората на дърво и дори извикват еротизъм, проникващ природните форми. Тук именно прозира нагласата към сетивното, възприета от работата на Ейко Хосое Embrace Прегръдка.

БЕЛОСЛАВА | Trombobby X C-MO и Единствените им Приятели
8.03, Sofia Live Club

Белослава 8 март

На тазгодишния 8 март сме решили да отидем на нежно, живописно и преливащо от вдъхновения събитие. Дами, извадете танцувалните обувки и красивите рокли. Заедно ще празнуваме музиката, любовта и силата на нежния пол. Фантастичните Trombobby X C-Mo и Единствените им Приятели ще излязат на сцената на Sofia Live Club за непобедим сет с „Бадемов шоколад“, „Розова градина“ и други интимни емоции. Ще покажат това, което правят най-добре, а именно да ни потопят в света на соул и джаз музиката. Любовната среща ще продължи с къдравото момиче-фурия на българската музикална сцена – не друга, а магнетичната Белослава.

Омагьосани от лъчите, струящи от нея, ще можем да се потопим в споделената топлина. Белослава е сред любимите ни артисти, чиято работа адмирираме, а съвсем скоро разкошният ѝ глас отбеляза 22 години на професионалната сцена. На сцената тя още е онова момиче, което още стъпва босо по пясъка със същата лекота, с която пленява меломанските ни сърца и големите концерти.

Let’s take a look at the side
9.03, Credo Bonum Gallery

Изложбата представя последните творчески търсения на две авторки – Ана Костова и Гергана Табакова. Двете са провокирани от медията на живописта, която опитват да поставят в нов за тях, пространствен контекст.
Централна за тяхната настояща практика е темата за претворяване на живописните впечатления в триизмерни живописни обекти. В работата си те запазват типичните за живописта средства и технически параметри, които задават конкретиката в овеществяването на концептуалното търсене. В него боята се запазва като съществен и основен носител на цвета. Платното със своя диалогичен характер на двуизмерна повърхност и триизмерен обект подтиква към изнасяне на картинната равнина от стената в пространството при Гергана и провокира Ана да търси развитието на живописните си обекти в среда. Съответно, в представените в изложбата работи част от традиционните материали са заменени от не съвсем разбирани като типични такива. Те спомагат изнасянето в пространството и сами по себе си действат като носители на цветните композиции. Така, на пръв поглед външни за живописта материали – като дърво, пластмаса, метал и отношенията между тях, се превръщат в централни за търсенето на нови носители на живописното впечатление.
Така проектът Let’s take a look at the side дава възможност живописта да бъде погледната “отстрани”.

Tar на София Филм Фест
11.03, Дом на киното

ТАР на режисьора Тод Фийлд, номиниран за 6 награди Оскар и вече спечелил множество отличия по целия свят, един от фаворитите на филмовите критици и истински хит на 2023, за първи път в България ще можем да гледаме на София Филм Фест тази седмица! Филмът е разказ за световно известния диригент Лидия Тар (Кейт Бланшет). Предстои ѝ издаването на нова книга и изпълнение на прочутата Пета симфония на Малер – върхът на нейната впечатляваща кариера. На бял свят обаче излизат „призраци“ от миналото и нейният личен и професионален живот започва да се разпада безвъзвратно. „ТАР“ въздействащо изследва властта и нейното въздействие и устойчивост в днешното общество.

Сийн парти София
11.03, КУПЕ

Партито е определено като „есенциално за всеки, който е излизал на Съветска последните 15 години! И тъй като спадаме в тази категория смятаме, че има място и за теб. Селекцията на музиката е в ръцете на Toto6i, който пък се определя като „unhinged“ и „based“, което за по-младите и за по-възрастните може да значи различни неща, но едно е сигурно – определено партито ще е запомнящо се. На масата са не един и два музикални стила, очакваме да чуем всичко от  Limp Bizkit през 100gecs до Аsking Alexandria, няма да се изненадаме и ако от колоните в КУПЕ зазвучат изненадващи парчета от балканската, украинската и руската сцена. Мислил си си, че няма как да отидеш на емо/метъл/трап парти през 2023? Е, има, тази седмица в малката зала на КУПЕ.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *