5 елементарни упражнения, за да раздвижиш тялото и ума по време на работа

Офис животът определено ограничава физическата ни активност, но ние ти подсказваме няколко tips and trick как да раздвижиш положението

0 коментара Сподели:

Работа от девет до пет на компютър, прибиране с кола или метро, хапване на дивана, малко свободно време с някой филм и отново същата въртележка ден и нощ. Това е ежедневието на повечето от нас и истината е, че

колкото и да се опитваме да разнообразим заседналия си начин на живот, трудно се получава.

Прекарваме в работна среда около 70% от времето си и дори да правим дълги разходи през обедната ни почивка или да запълваме три пъти седмично вечерите си с фитнес, пак не е достатъчно, за да заявим, че живеем активно и най-вече здравословно. Заради всичко това решихме да не оставяме нещата по старому през новата година и да ти предложим пет елементарни упражнения, които можеш да правиш дори докато си седиш на бюрото в офиса. Те ще ти дадат тонус, ще раздвижат мисълта и кръвта в организма и ще ти помогнат да се чувстваш жизнен и в отлична кондиция. Преди това обаче те съветваме да хвърлиш едно око и на EUFIT project, който насърчава физическата активност и нейното значение сред хората между 25 и 50 години в активна трудова възраст. Проектът, съфинансиран от програма Еразъм+ на Европейския съюз, се концентрира върху „заболяванията при седене, причинени от заседналия и нискоактивен начин на живот“ и как да ги избегнем.

От EUFIT project идентифицират, описват и представят нивото на физически дейности в България и добри практики в четири други страни от ЕС, които са пример за физически дейности като част от работното ежедневие, включително такива, които не изискват излизане извън дома или офиса. Проектът разработва иновативна методология за обучение, която е лесна за следване на работното място и със сигурност ще ни направи доста по-активни. Съветите и работата, която са свършили, са супер полезни за всички ни, затова им хвърли едно око тук, а след това действай смело с упражненията.

Разтягане

Може да раздвижиш всички мускулни групи, докато седиш изправен на стола в офиса или седнеш комфортно върху фитнес топка до бюрото, ако работиш от къщи. Започни с плавен стречинг, като изтеглиш първо ръцете в страни и назад, нагоре и надолу.

Стреми се гърбът да е изправен, без чупка в таза и да усещаш всяко опъване на мускулите докрай.

Можеш да направиш и разтягане на мускулите на краката, като ги опъваш последователно, стъпалото е в контрашпиц, а ти леко се привеждаш към тях, обгръщайки коляното си с ръка.

Стегни корема

Отново седейки на офис стола или фитнес топка, можеш да изправиш добре гърба, да сложиш ръцете зад главата и да стегнеш корема. Може да направиш задържане в стяганията подобно планк или да започнеш бавно да навеждаш главата към коленете, като отново се опитваш водещи да са коремните мускули, а гръбнакът да отива назад.

Крака и седалище

След като сме разтегнали цялото тяло и сме активирали леко коремните мускули, преминаваме към краката и седалището – отново седнали с изправен гръб вдигаме крака нагоре, като се стремим да сме в контрашпиц и вдигането да е до момента, когато, погледнато в профил, тялото ни образува прав ъгъл.

Вдигаме и отпускаме стегнато и контролирано, не оставяме крака да пада свободно.

Седалището активираме, като ставаме и сядаме от стола, бавно и контролирано, като се стремим да изпълним упражнението подобно на полуклек.

Ластици

Ако използваш достъпните навсякъде фитнес ластици, също можеш да подобриш значително тонуса си с няколко лесни упражнения, които не изискват ставане от офисния стол. Техниката на упражнението е следната – настъпваш ластика с двата крака, хващаш единия край и започваш да опъваш, разтягайки максимално нагоре и назад. Така можеш да редуваш първо лява, после дясна ръка, а накрая да направиш разтягането и с двете.

Рамо и трицепс

Можеш да натовариш горната част на тялото и най-вече трицепса и ръцете отново с ластици. Като този път издърпването става назад.

Важно е да контролираш движението, за да усетиш натоварването в правилната мускулна група.

Повторенията зависят от степента на натоварване, към която се стремиш, но имай предвид, че е хубаво да заложиш на поне три серии с по 5–6 повторения.

За финал казваме едно – важно е да сме активни дори седейки на работното си място, или поне да се стремим да оползотворим всяка ситуация, така че тя да е максимално полезна и за духа, и за тялото ни. За още идеи за активен начин на живот EUFIT project те очакват в социалните мрежи тук и тук, а ние си обещаваме влизане във форма преди началото на любимото ни лято.

За още от същото – виж Активностите на закрито, с които поддържаме тонус

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *