Индия ще стане най-населената държава и още 4 истории, за които да следиш

Преглед на икономическите, социални и общественозначими теми, които ще те заинтригуват

0 коментара Сподели:

2023 е година, която очакваме с леко безпокойство,

вкоренено в съзнанието ни благодарение на събитията от 2020 насам. По цялото земно кълбо хората търсят начини да се справят с икономическата криза, но въпреки не особено положителните статистики новата година със сигурност има шанс да оспори предположенията ни. Ще е интересно да се върнем към този материал след 12 месеца, за да проследим коя от прогнозите ни се е сбъднала и коя – не.

От превръщането на Индия в най-гъстонаселената страна в света до наркотик, който може да бъде одобрен като лекарство, ето какво е на път да трансформира света, в който живеем:

Потенциалът на Индия

Популацията на Китай мина своя пик, а в Индия статистиката показва, че раждаемостта продължава да расте. Според проучване на Обединените нации на 14 април най-гъсто населената държава в света ще стане Индия. Това, което е по-важно за световната икономика, е, че това е страната с най-голям дял на работещо население спрямо учащи и пенсионери, което е ключово за икономиката. Терминът е познат като демографски дивидент и примерът на Китай е ключов. След приемането на политиката за еднодетни семейства през 1979 в държавата има повече хора в работоспособна възраст и по-малко деца за отглеждане, което води до масивен растеж в икономиката.

Прогнозата е популацията на Индия да продължи да расте до 2050, а въпросът, който ще се окаже решаващ, е дали страната ще успее да монетизира този потенциал?

Спънките по този път са свързани с това, че здравеопазването все още не е на нужното ниво, голяма част от хората не получават редовна заплата, а образованието на голям процент от жените е такова, че не им позволява да се издигнат до по-високи позиции. Ако бариерите като инфраструктура, недохранване и образование бъдат премахнати, повече чуждестранни компании ще започнат да инвестират във фабрики там, а следващите стъпки са познати на всички ни.

Психеделична медицина?

Тази година може да се превърне в преломна за т.нар. парти наркотици и тяхното използване в медицината. Три ключови съединения – кетамин, MDMA и псилоцибин, са във фаза три на проучвания, които могат да ги направят легални за третиране на психични проблеми. Милиони хора по света страдат от депресия, тревожност, посттравматичен стрес и други диагнози, които все още не сме сигурни как да третираме. Последните 20 години се провеждат много проби в тази сфера, а психеделичните вещества са само част от терапията, поставяна на хора с различни заболявания.

Това значи, че не говорим само за използване на наркотици, а за кохезия между терапията и балансирането на хормоните в мозъка и освобождаването на невротрансмитери като серотонин.

Псилоцибинът, ключовото вещество в гъбите, също се тества при пациенти с депресия, която не се повлиява от други лечения. 12 седмици след започване на терапия с него 1 от 5 души влизат в ремисия. Кетаминът пък показва завидни резултати в третирането на хора с тежка зависимост към алкохол – 86% от пациентите остават чисти шест месеца след приключване на терапията. Въпреки сериозния хайп около обещаващите резултати е важно да не забравяме, че реалистичните очаквания са много важни в такива ситуации.

Какво се случва в Япония?

Според световни проучвания има една държава, която може да направи глобалната рецесия още по-тежка, и това е Япония. Като третата най-голяма икономика в света и най-големия кредитор, в притежание на милиарди долари в активи, случващото се в нейните граници има потенциала да повлияе на световните пазари. За щастие инфлацията там се движа прекалено бавно и дори пред лицето на пандемията и световната енергийна криза Японската банка успява да задържи ниските си лихви.

Очаква се обаче това да не продължи завинаги.

Японската йена бележи рекорден спад от 2018 насам, което прави вноса на стоки в държавата по-скъп, което от своя страна увеличава инфлацията. Световните пазари в края на миналата година бяха разтърсени от решението на Японската банка да увеличи горната граница на доходността на държавните облигации дори и само с 0,25%. Тъй като това е държавата с най-големия публичен дълг, покачването на лихвите може да притесни сериозно чуждестранните инвеститори, което от своя страна да дестабилизира икономиката ѝ.

Можем ли да поправим света?

Устойчивостта е тенденция, която прогресивно участва във все повече индустрии в света. В модната,например това значи използване на вече съществуващите дрехи възможно най-дълго време. От Hugo Boss, Tommy Hilfiger и LVMH – най-голямата луксозна модна група в света, споделиха, че работят по възможността в магазините им освен продажби да има услуги като поддръжка и поправка на дрехи.

В днешно време се създават най-много дрехи, а животът им е по-кратък от всякога.

Почти цялата индустрия работи по един и същи начин, което създава неизмеримо количество боклук, а вариантът за елиминиране на поне малка част от този проблем е един: да се научим да пазим и проправяме това, което можем, за да удължим живота му. Това с две думи е кръговата икономика, която може да бъде приложена като модел не само в модата, но и в много други сектори. С това наум е добре да споменем, че бизнес тактиката „Ние ще поправим вашите неизползваеми дрехи, за сметка на което ви даваме ваучер за намаление на сегашната ни колекция“, не е в полза на планетата, а по-скоро допълнителна пиар кампания за насърчаване на консуматорството.

Да живее Кралят!

На 6 май ще се състои коронацията на Чарлз III. Докато почти всички очи ще бъдат насочени към новия крал, може би е добре да обърнем внимание и на съпругата му, Камила, и избора ѝ на корона. Според източници неговото желание е тя да „наследи“ короната на баба му от 1937. В центъра на това пищно произведение на изкуството седи най-известният диамант в света Koh-i-noor, взет от Индия през 1849.

Камъкът е даден на кралица Виктория, но това, дали  е бил подарък за Обединеното кралство, е доста спорно.

Експертите твърдят, че ако Камила носи диаманта, това ще се превърне в сериозен дипломатически проблем. Може да не звучи като голяма работа, но бившите британски колонии не за пръв път настояват за връщане на исторически артефакти. Движението в полза на реституцията се засилва – хората имат право да виждат най-ценните творения на страната си в границите на родината. Glasgow Life Museums са първите, които ще върнат на Индия седем произведения. В Ню Делхи дори има музей, който показва конфискувани или върнати артефакти. Ако колонизаторите продължат да задържат творби, върху които нямат наследствени или морални права, няма как да създават устойчиви международни връзки, така че част от този процес е да признаят миналите си грешки и да ги поправят. Това не важи само за Индия, но и за други държави като Нигерия, Етиопия, Египет, Гана, Гърция и много други.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *