Пътеписите на Радичков – едно пътуване без край

Непоказвани кадри от пътуванията на писателя

0 коментара Сподели:

Йордан Радичков е добре познат на българския читател и света най-вече с разказите си, детските истории и своите пиеси, които са обиколили сцените на европейските театри. Като че по-малко внимание е обръщано на неговите пътеписи, които се сдобиват с нов живот със следващия том номер осем от поредицата „Йордан Радичков. Събрани съчинения“ на издателство НИКЕ.

Издателството представи книгата, в която са включени първият пътепис на Радичков „Неосветените дворове“ от пътуването му до Сибир през 1967 година и „Малка северна сага“ от посещенията му на Швеция през 1980 година, с изложба с невиждани дотогава фотографии от пътуванията на автора.

Увредената лента от края на 60-те години разказва за срещата на Радичков с многообразния свят на сибирските земи и е нещо, което до момента не се е появявало на бял свят. Наред с това изненадите не свършват дотук, защото за първи път в настоящото издание читателите могат да се запознаят със записките, които Радичков си води по време на пътуването си из Сибир.

За книгите може да се говори много. Те са превеждани на множество езици, като „Неосветените дворове“ е едно от първите български заглавия, забелязано от най-престижното френско издателство Gallimard. След успеха на заглавието Радичков е поканен в Швеция, за да се опита да повтори постижението си с шведските истории.

Получава се една много по-различна история, която лъкатуши между множеството поводи, по които Радичков е посещавал Швеция, сред които и кръгла маса с авторите Хайнрих Бьол и Кърт Вонегът.

За край оставаме с цитат от „Неосветените дворове“:

“Всъщност то всеки човек си е малко нещо кираджийски кон; той си тегли товара на спомените и на грижите независимо от това, дали копае слюда, злато, сече дърва или управлява държава. Товарът на всички е тежък и колкото повече живеем по тая земя, толкова по-голям става товарът. Някои разказват за товара си, дялат го върху камък, правят го на бои, за да рисуват с него, други го теглят мълчаливо и когато ще легнат смирено в земята, приятелите им ще разкажат за тоя товар.”

 

 

 

 

 

 


Разходи се по Солунска.

Последвай ни в Инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *