Бизнес инициативите, с които ще запомним годината

Български, иновторски, в тон с времето, и да - успешни

0 коментара Сподели:

Годината е в своето финално броене, а декември освен празници ни носи и класации за най-доброто от най-доброто през изминалите 365 дни.

Дойде време и ние да направим нашето обобщение за това, което ни впечатли, вдъхнови и докосна през отиващата си 2022 г. Отправихме погледа си към културата и намесата в градската среда, заради която любимата ни София сияе все по-красива, хората за пример, на които сваляме шапка, и бизнес идеите, които печелят подкрепата ни, защото са с мисъл за природата и устойчивото развитие в дългосрочен план. Нашите топ 3 – култура, хора и идеи, подреждаме за теб в строен ред, а на Добрия старец си пожелаваме да виждаме минимум още от същото и през следващите 12 месеца. Да бъдем, да творим и създаваме е всичко, заради което сме тук. Всичко, на което казваме смисъл.

Нека си го подарим и през 2023 г.!

Lam’On

Когато говорим за идеите на 2022 г., които са ни вдъхновили, винаги с предимство са тези, създадени с мисъл за планетата. Lam’On Ltd е стартираща компания, която буквално разби пазара за печат и опаковане с два изключително иновативни продукта – 100% биоразградимо и напълно компостируемо ламиниращо фолио и опаковъчно фолио, изработено от царевица. Тяхното фолио е единственото решение за ламиниране с финален печат, което е подходящо за компост, приложимо за стандартните машини, използвани в момента от печатници и издатели, и се предлага на конкурентна цена. Както казват самите създатели – единствената разлика между Lam‘On и другите фолиа е, че техният биосъобразен продукт няма да надживее всички ни и да навреди безвъзвратно на планетата.

Daye

Историята на стартъпа Daye е впечатляваща. Неговата създателка – Валентина Миланова прави първия прототип на обезболяващия тампон с канабиноидни вещества в домашни условия сама с помощта на 3D принтер и фибри от индустриален коноп. Днес, освен че болкоуспокояващите продукти за женско здраве със CBD на Daye се използват от стотици жени, компанията привлече инвестиция от 11,5 млн. долара от британския инвестиционен фонд Hambro Perks, както и от международния MassMutual Ventures и канадския Cross Border Impact Ventures. Истинско бизнес постижение за 2022 г.! Мисията им е да помагат на жените да се справят с неприятната симптоматика около своя месечен цикъл, но също да ги образоват и подкрепят.

Childish

Когато си в големия бизнес и когато същевременно си социално отговорен – това е нещото, което мигновено предизвиква нашия респект. Ето защо се радваме, че именно Childish спечели наградата на Forbes Business Аwards за Социално отговорна компания на 2022 г. заради иновативната си структура с фондация „Подарете книга“. „Подарете книга“ притежава 41% от ИТ компанията Childish, която за първата половина на 2022 г. отчете оборот от 1 млн. лв. Заради резултата основателите на Childish – Благовеста Пугьова и Андрей Нончев, решиха за първи път да разпределят дивидентите – 78 хил. лв. (печалбата от 2021 г.). От тях 40 хил. лв. постъпват към фондацията. Това е най-голямото дарение, което „Подарете книга“ някога е получавала. Моделът, в който една ИТ компания финансира фондация с печалбата си, пък е толкова впечатляващ за България, че Childish определено получават нашите овации.

Тук ти показахме хората, на които се възхищаваме

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *