Шедьоврите на софийските ресторанти

Това наричаме произведение на кулинарното изкуство

0 коментара Сподели:
unica

Тръпнем в очакване и наистина се вълнуваме, защото не сме го правили досега –

да ти представим най-доброто от менюто на ресторантите за годината. Техния шедьовър, тяхното най-впечатляващо попадение, тяхната звезда и най-точен изстрел в света на гурме изживяванията. Тези ястия са истински съкровища, олицетворяват цялостни концепции, дело са на мастър шефове в кухнята и определено си заслужават всяка хапка. Постиламе червения килим, пускаме прожекторите и ти презентираме тях – най-добрите предложения на любимите ни ресторанти.

Опитай задължително!

Cosmos

Всяко посещение в това емблематично кътче е полет в необятния космос… от вкус. Спойката между традициите и модерния авторски прочит е повече от осезаема. Смелият и дързък шедьовър на Cosmos е Скариди със синдермьо. Ястието с родопски корени е представено със смилянско сирене, beuerre noisette с БредСо, пуканки и чили на конци. То е едно от представените в ресторанта с една звезда „Мишлен“ – Trigo, в който момчетата гостуваха съвсем скоро. Комбинацията на скромното „селско“ ястие с кралските скариди илюстрира иновативния подход, който създава хармонична симбиоза между два различни свята.

ул. „Лавеле“ 19
088 820 0700

Unica

на откриващата снимка

Оказва се, че италиански кулинарен полъх и български талант е взривоопасна комбинация за вкусови рецептори. В Unica знаят, че добрата храна е преди всичко приключение, и по тази причина в ястията им всеки път откриваме по някой необичаен, но изпипан детайл, който го откроява от всичко, което някога сме опитвали. Поставеното на пиедестал ястие, ястието култ, ястието must – Меланзана ала пармиджана. Сервирано с моцарела „фиор ди лате“, овчи зрял кашкавал и еспума от бурата. Buon appetito!

бул. „Цар Освободител“ 8A
087 688 8080

Hamachi Ni

Модерният прочит на традициите нарежда Hamachi Ni сред най-специалните места в столицата, в чиито обятия фюжън посоката на кулинарните практики ни допада наистина. Японската кухня е амалгама от екзотика и културни ценности, затова сядаме именно тук при всеки порив за нещо необичайно и впечатляващо. Шедьовърът на годината е Торо от Bluefin риба тон, комбиниран с различни морковени метаморфози – пюре, гел, чипс и пудра.

ул. „Г. С. Раковски“ 179
088 426 2244

Umami

Авторските ястия, вдъхновени от японската кухня, са едната причина да обичаме толкова това място. Другата е автентичният интериор, с който посрещат гостите си и създават характерната за Umami атмосфера – през лятото в красивата градина, а през зимата в японската къща Сакура. Поднасят ни говеждо Wagyu, известно със своята характерна мраморност, изискан вкус, текстура и нежност. Приготвено на робата, то напълно запазва вкусовите си качества, за да се разгърне върху небцето в цялата си прелест.

бул. „Джеймс Баучер“ 100
088 480 4040

Jazu

В JAZU изповядват философията за използване на най-висококачествени продукти с ясен и гарантиран произход, които търпят възможно най-малка обработка. Като завършек на тяхната кулинарна година ни представят своето произведение на изкуството – Тартар от Premium Bluefin риба тон. Ексклузивният внос е от Petaca Chico – водеща компания в риболовната индустрия с повече от 30 години опит и богата референция. Рибата е дива и уловена по древния и хуманен метод – алмадраба. Степента ù на мраморизация е висока, така че да е пълна с полезни мазнини. Поднасят ни я с пресен български трюфел, сос „Тосазо“ и оризов чипс.

бул. „Никола Й. Вапцаров“ 55
088 710 4010

Ракета Ракия Бар

Измежду ракии и усмивки намираме пристан за гладните и жадните си за гастрономически удоволствия души. Под светлините на прожекторите на Ракета Ракия Бар заслужено и с аплодисменти влизат медените им ребра. Съвършен сладко-солен вкус на крехки свински ребра, мариновани с мед и поднесени със задушени картофи, подправени с копър и чесън. За да ти стане още по-хубаво, може да сипеш една медена, сливова или гроздова от ароматната им селекция. Достойно ястие за достоен апетит!

ул. „Янко Сакъзов“ 17
02 444 6111

Кратко и вкусно бягство от тежестта на работния ден

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *