Jameson представя: 5 филма, които доказват, че който не е луд, не е нормален

Здравето не е въпрос само на добро физическо здраве...

0 коментара Сподели:

Подбираме няколко филма, които показват и изследват различни случаи на психични разстройства. Правим го, за да ти напомним, че здравето ти не е въпрос само на добро физическо състояние. Обръщай внимание на себе си и подхождай с разбиране, а не с обвинения към близките си с проблеми от този вид.

MELANHOLIA (2011)
МЕЛАНХОЛИЯ

Ларс фон Триер неведнъж изследва темата за менталните заболявания. Тук обаче той рисува света на човека в депресия (свят, който мирише и има вкус на пепел) и съпътстващите епизоди на разпад. Обърни внимание колко жестоки могат да бъдат околните (показано през поведението на  семейството на Justine) към човек в подобно състояние.

ONE FLEW OVER THE CUCKOO'S NEST (1975)
ПОЛЕТ НАД КУКУВИЧЕ ГНЕЗДО

Нямаш оправдание да не си гледал "Полет над кукувиче гнездо". Мак (Джак Никълсън) е пациент в психиатрична клиника, където се "лекуват" хора с различни диагнози. За нас обаче Мак не е луд – той е свободомислещ, човек който оспорва авторитетите. Филмът показва жестокости, които спокойно се случват зад затворените врати.

GIRL, INTERRUPTED (1999)
ЛУДИ ГОДИНИ

Нищо по-малко от експлозия не може да се очаква, ако Уинона Райдър срещне Анджелина Джоли в психиатрична клиника през 60-те. Едната си пада по коктейли от алкохол и хапчета, докато другата е определена като социопат с манипулативни способности. Какво обаче се крие под тази обвивка – две уплашени жени?

LARS AND THE REAL GIRL (2007)
ЛАРС И ИСТИНСКОТО МОМИЧЕ

Ларс (Раян Гослинг) е мъж, който се чувства дискомфортно в социална среда и се страхува от интимност. Спасение намира във връзката си със… секс кукла на име Бианка, която "води" със себе си навсякъде. Интересното тук е как семейството му и целият град успяват да повлияят на неговото състояние.  

SILVER LINING PLAYBOOK (2012)
НАРЪЧНИК НА ОПТИМИСТА

Брадли Купър играе мъж с биполярно разтройство, отключено от изневярата на съпругата му, който след лечение в клиника се връща да живее при родителите си. Серията неприятности обаче се чупи от появата на Дженифър Лоурънс, която е затворила се в себе си вдовица. Двамата се оказват особено добра комбинация.

И като любтели на седмото изкуство, ето един сериал, с вече втори сезон, който ще се хареса на любителите на митрия, чудовища и готина музика.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *