Гирос или таратор? Ето какво е поръчвал най-много българинът през 2022 г.

Отдавна беше време за мащабно проучване на хранителните навици на българите за 2022 г. и то вече е факт, благодарение на Takeaway

0 коментара Сподели:
takeaway

Като запалени фуудита и видни гастрономи, които обожават храната, ние отдавна се чудехме какво ли е масовото отношение на всички нас в България към храненето и избора ни на предпочитани храни. Смятаме, че е важно, освен да се наслаждаваме на любимите си рецепти и да посещаваме нашите си ресторанти и места за хапване – да имаме и добра обща култура за хранителните навици на сънародниците ни в страната, в която живеем.

Такива проучвания са изключително полезни както за нас, така и за целия кулинарен бизнес.

Ето защо се радваме да ти съобщим, че едно от най-мащабните проучвания за хранителните навици на българите за 2022 г. вече е факт благодарение на нашите приятели от Takeaway.com. На страхотно събитие със специални гости, което се проведе на 8 декември, те представиха за първи път резултатите от данните за пазара на онлайн доставка на храна в България, които анализират новите тенденции и навици на българските потребители на услугата. Takeaway.com, част от Just Eat Takeaway.com, е едно от водещите приложения за онлайн поръчки на храна в България, както и в глобален мащаб. Като лидер в сферата компанията представя първия си анализ за доставката на храна в България, проучвайки новите тенденции в потреблението, както и любимите ястия и навици на българите. Резултатите показаха любопитни резултати.

Любов към традиционна храна и пътуване изток/запад

Резултатите от проучването показват преди всичко едно – българите залагат на традиционната, национална кухня, която се нарежда на първо място в класацията. Това е храната, която ни връща в детството и носи със себе си сладка носталгия. Предпочитани от българите традиционни ястия изненадващо или не са пилешката супа и тараторът. Българите определено ценят сезонните и местни продукти, както и по-леки ястия като салати и супи. Потребителите търсят хапване, което ги връща към отминали времена и носи спомени от детството.

Любимите ястия, запечатали носталгията по миналото, са сред топ поръчваните храни – десерти като бисквитена торта и крем карамел са сред любимите,

а наред с тях виждаме да нараства популярността и на други класически за нашата кухня ястия като шопска салата и боб. Изследването ни води и из различни части на страната, като ни разкрива, че югозападният регион (заедно с Благоевград и София), където има концентрация на студенти, генерира най-много поръчки в късните часове. Североизточният регион е с изразено предпочитание към японската кухня, а югозападният е „шампион по най-поръчвано ястие“ с любимата пилешка супа. Южният централен регион обича най-много азиатската кухня, а вегетарианските ястия са най-предпочитани в южните градове. Италианските ястия са с най-голяма популярност в Северозапада. Това изглежда е и регионът, който обича и да похапва най-много сладко, съдейки по неизменния десерт като добавка към основното ястие в поръчката.

Любопитство към нови вкусове

Сред най-поръчваните ястия са и тези от италианска, американска и азиатска кухня. Второто място е отредено за италианската пица, която следва българската кухня по петите с  вечната Маргарита, разнообразната Капричоза и любимата Пеперони. На трето място на почетната стълбичка се нарежда и американската класика с представител хамбургерът и с изразено предпочитание към чийз и пилешкия бургер.

Любимите храни тук включват ястия, които носят моменти на радост и наслада без угризения.

Към тях спадат и пилешките крилца по традиционна рецепта в стил Бъфало, както и пържените картофи. Наблюдава се още и интерес към вегетарианските и безмесни алтернативи на любимия бургер. Азиатската кухня е на четвърто място сред потребителските предпочитания. Топ 3 на най-поръчваните ястия тук са пиле с ориз, донбури с пиле, пържен ориз със зеленчуци и яйца – българите избягват експерименти, когато става дума за азиатска кухня. Вглеждайки се в поръчките от вегетарианската и веган категорията, сред предпочитанията на българите тук са традиционни безмесни ястия като картофи и боб. Сред най-поръчваните вегетариански храни попадат още традиционните за страната таратор и шопска салата.

Вечни любимци и интересни факти

Пица, дюнер и гирос – представителите на популярната италианска кухня и тази от Близкия изток – са добре познати на българина и изглежда той не може да им се насити. Любопитни факти от проучването ни показват, че за изминалата година „Шампион по храната за вкъщи“ е потребител на Takeaway.com от Варна, който е поръчал  цели 591 пъти, като 67 от тях са били „брънч“. Най-поръчваното ястие на Свети Валентин е пилешка супа, а на Нова година – чийзбургер. Зимата пък е периодът с най-голям брой поръчки, които Takeaway.com генерира.

Студените месеци са идеалното време за вкусно хапване, което да споделим с близки хора, потънали в уютната атмосфера на дома.

Основните моменти, в които потребителите отварят приложението на Takeaway.com, за да поръчат хапване, остават вечерните часове, а като мотив е желанието да се наградят след натоварен ден. Преобладаващ процент (44% от всички потребители) признават, че и удобството, свързано с доставка, както и пестенето на време в готвене са силен стимул при поръчка.

За финал от Takeaway.com ни напомнят, че с нарастващата осведоменост за климатичната криза и ефекта от нашите действия върху околната среда потребителите все повече се стремят да балансират собствения си хранителен режим с грижата за планетата. Вследствие на това наблюдаваме и повишен интерес към положителното хранене и здравословните заместители на любимите храни.  Ние пък ти подсказваме, че освен вкусно едно ястие трябва да може да стимулира сетивата. Виждаме, че тенденцията е социалните мрежи и медиите да играят основна роля за възприемането на храната като изкуство и изживяване, докосващо всички сетива. Социалните медии са тези, които днес оформят вкуса, повлиявайки на потребителските навици в глобален мащаб, използвайки грабващо визуално съдържание.

За още от същото – виж Виното и храната: сродни души

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *