Виното и храната: сродни души
Любимото ни питие през студените месеци и идеалният компаньон на изключителна храна
![](https://goguide.bg/wp-content/uploads/camille-brodard-f6Wpz1QPFZI-unsplash-1600x900.jpg)
Тe са еликсирът на боговете, любимото ни питие през студените месеци и идеалният компаньон на изключителна храна.
Вината във всичките си разновидности ни предлагат емоции и хиляди оттенъци на върха на езика, а съчетани правилно с точния кулинарен шедьовър, могат да се превърнат в космическо изживяване.
Като истински ценители на следващите страници ти показваме класни вина и най-подходящата храна, с която са в любовно дуо, а от теб искаме единствено да се насладиш.
Bistro Montanari
ул. „Иван Денкоглу“ 36
089 663 3555
![](https://goguide.bg/wp-content/uploads/DSC09285-1024x576.jpg)
Primitivo di Manduria от Пулия
грабва сетивата ни с рубиненочервения си цвят и дълбоки виолетови отблясъци. Акцентът на плодов вкус и завършваща нотка на какао и ванилия прави този сорт плътно вино особено подходящо за всякакви комбинации пикантна паста. В Bistro Montanari го комбинират с Cacio e pepe с пармезан, пекорино и черен пипер.
Cannonau от Сардиния
е ароматното вино, което неслучайно е златен медалист на конкурса Grenaches du Monde 2020. Със своята запомняща се дълбока структура и отлично балансиран вкус перфектно се съчетава с платото от подбрани сирена и колбаси.
Ciccione
ул. „Ген. Гурко“ 9
088 250 1599
![](https://goguide.bg/wp-content/uploads/DSC09215-2-1024x576.jpg)
Monte Pietroso от Сицилия
е 100% Шираз с дълбок рубиненочервен цвят и виолетови нюанси. Носът е елегантен и с плодови нотки на къпини и френско грозде. Вкусът е свеж, плътен и балансиран с характерната за сорта пикантна сладост на финала.
В Ciccione го поднасят с плато от полутвърдо сирене Азиаго D.O.P., салам Милано, шварцвалдска шунка Спек и Спек кото Шварцвалд. Вкусовете на богатото на ензими и живо мляко сирене се съчетава идеално с фино смляното месо на салам Милано, овкусено единствено със сол, пипер и чесън. Опушеният по традиционна технология вкус на шварцвалдската шунка Спек и нюансите на типичния за района на Южен Тирол – Спек кото прави от платото перфектна комбинация за елегантното вино.
Imperial Gastroclub
пл. „Петко Р. Славейков“
0895 922 125
![](https://goguide.bg/wp-content/uploads/DSC08948-1024x576.jpg)
The Pale
е елегантното и стилно предложение в бутилка с иновативен дизайн и етикет, вдъхновен от ранните илюстрации на The New Yorker. Виното е изразителна, ароматна смес от грозде Гренаш, Синсо и Сира, които растат успоредно на средиземноморското крайбрежие, а окъпаните в слънчеви лъчи почви придават на виното сух, но плодов характер.
В Imperial Gastrohub го комбинират перфектно с вкусни гурме предложения и Cheese the Queen – занаятчийско произведение от ферментирали био ядки кашу, вдъхновено от здравословния и устойчив начин на живот. Дългият му процес на зреене гарантира незабравимо кулинарно преживяване.
Дар от боговете
бул. „България“ 102
02 854 8686
![](https://goguide.bg/wp-content/uploads/DSC00473-1024x576.jpg)
Champagne Lallier Blanc de Blancs Brut
Палитрата от гурме изкушения в „Дар от боговете“ носи интернационалния оттенък на Франция, Италия или Испания. Следват простите френски правила за дегустация, където вкусовите качества на храната не бива да се потискат, а да са в хармония с питието, за да може то напълно да разгръща ароматите на всяко ястие. Тук поднасят божествено елегантното CHAMPAGNE LALLIER с най-известното сирене със сини вени – Рокфор. Кралят на пенливите вина е перфектно допълнен от дива сьомга Кохо, червен хайвер и орехи. Остатъчният вкус на ядка е нужно да бъде уравновесен със сладките плодови и игриви мехурчета на виното.
И така до безкрай…
Ако предпочиташ ром, прочети повече за негово величество ароматният спътник на съвременните рок бохеми.
Пусни се в Tik Tok с нас.
Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.