Полша – земя, скрила съвършения вкус

Разказваме ти завладяващата история на напитка, която пристига у нас с цялата магия на съвършения си полски вкус

0 коментара Сподели:

Полша е земя с хилядолетна история и държава, която ние обожаваме заради уникалната природа, страхотната храна и полската култура, която ни изумява всеки път със своето величие и интересни творци. Полските артисти определено продължават да вдъхновяват света. В Полша е роден един от най-великите композитори и пианисти Фредерик Шопен, а благодарение на лауреатите на Нобелова награда за литература Вислава Шимборска, Чеслав Милош и Олга Токарчук Полша се сдоби с репутацията на земя на поети и писатели.

Освен тези страхотни факти, когато говорим за Полша, няма как да пропуснем и съкровището, скрито в нейното сърце.

То ще ти помогне да изумиш сетивата си и да опознаеш поляците и тяхната душа по-добре от всеки друг – полската водка номер 1 по продажби* – Zubrowka! Добрата новина е, че може да се намери и у нас, така че може да се порадваш на вкуса ѝ и без да хващаш самолета до братска Полша. Тимбарк България разширява асортимента си и от зимата на 2022г. добавя Zubrowka, като предложенията им включват класическата Zubrowka Бяла, емблематичната Zubrowka Бизонова трева, премиум съкровището Zubrowka Черна и перфектната за коктейли Zubrowka Rose. Преди да ги опиташ и да намериш своя фаворит, нека ти разкажем всичко за това питие.

Легендата

Завладяващата история на Zubrowka датира от почти 500 години назад, когато местните жители открили бизоновата трева, вече намираща се само в защитената от UNESCO местност  Беловежката гора (Bialowieza) – вековна гора, дом на стотици животински и растителни видове с чист праисторически произход. Тази първична, дива гора е едно от малкото места, където европейските бизони или зубрите (zubr, на полски) живеят свободно. Полските алхимици и билкари научили, че като добавят към водката екстракт от бизонова трева, могат да създадат уникален билков вкус. Това е и началото на Zubrowka.

От този момент нейният вкус и аромат продължават да пленяват любителите на водка по целия свят.

Уникални съставки

Бизоновата трева се оказва „магическата“ съставка, която улавя силата и духа на гората и придава същността на бранда Zubrowka. Бизоновата трева не се отличава лесно от обикновената, растяща в Беловежката гора. Местни източници твърдят, че само 21 семейства от региона имат правото и знанието да берат тази изключително важна съставка. Билката се бере само от май до септември, но най-ароматна е през юни, когато е и основният сезон за събирането ѝ. Магическата съставка, веднъж събрана, се предава на една от най-модерните дестилационни фабрики в света, намираща се Бялосток (Bialystok), където производството на Zubrowka започва.

Стъпки с традиция

„Магическата“ съставка, веднъж събрана, се предава на една от най-модерните дестилационни фабрики в света, намираща се в Бялосток (Bialystok), където, производството на Zubrowka, започва. При него всичко е поверено на традициите, като се залага на високото качество чрез модерна техника и непрекъснат контрол. Златните стръкове ръж се отглеждат с внимание, а анализ на почвите се прави преди всяка доставка, за да се гарантира едно и също качество на суровините, което е предпоставка за постоянното и високо качество на водката. Важна стъпка от производствения процес е, че малка партида водка се дестилира още шест пъти през многократна дестилация, инсталация с шест колони за изключителна чистота.

Веднъж дестилирана, тя се смесва с кристалночиста артезианска вода от дълбок кладенец, разположен на територията на дестилерията,

и се филтрира през въглен, за да се отстранят всички остатъчни примеси. Тази вода от 60 метра дълбочина е естествено деминерализирана. Време е да се извлече ароматната есенция от бизоновата трева. Мицерацията е процесът, в който през всеки отделен стрък бизонова трева преминава дестилираният алкохол в продължение на няколко дни. Тази есенция отлежава два месеца, придавайки по-дълбок вкус и аромат. Последната стъпка до достигане на отличителния цвят, вкус и аромат на Zubrowka е смесването на есенцията с чистата водка в перфектните пропорции.

Магичен завършек

Zubrowka Бизонова трева не е напълно завършена, преди поставянето на стрък бизонова трева във всяка бутилка. Бизоновата трева, предназначена за поставяне в бутилките, е обект на отделен процес. Вече събрана от Беловежката гора, тя минава през дългогодишно предавана традиция на изсушаване, за да може всеки стрък да запази богатия си аромат и естествен зелен цвят. Като свидетелство за автентичността и естественият произход на Zubrowka във всяка бутилка на ръка се поставя по едно стръкче бизонова трева – магическия завършек на една уникална по произход водка.

За финал ти споделяме, че Съмърсет Моъм, известният британски драматург и романист, пише в романа си „Острието на бръснача“ от 1944 г., че

„Zubrowka ухае на прясно окосена трева и пролетни цветя, на мащерка и лавандула

и е мека на небцето и толкова приятна, все едно слушаш музика на лунна светлина“. Zubrowka не може да направи велик поет всеки, но може с уникалния си и чист произход да ни даде усещане за високо качество, традиция и неповторим вкус.

* По данни на NielsenIQ, за периода Юли 2021 – Юни 2022, по пазарен дял в обем за Полша общо, с включени дискаунтъри, категория „Водка“ (Copyright@2022, NielsenIQ)

За още от същото – виж Да си един от 10 най-добри в света: Манол Лазаров

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *