Да си един от 10 най-добри в света: Манол Лазаров

Нашето момче, забъркващо коктейли от Велико Търново до Сидни

0 коментара Сподели:
Манол Лазаров

Манол Лазаров влезе в топ 10 на финала на World Class – най-голямото и престижно състезание за бармани в света.

И това е нещо, което определено ще отразим, не само защото сме горди, а защото бяхме на финала у нас и само можем да си представим емоциите, които са съпътствали финала в Сидни. Професионалният път на Манол започва класически – намира си работа като барман, когато е ученик в 11 клас в родния си град Велико Търново. И постепенно от локалното заведение, Манол стига до другия край на света, за да приготвя уникални коктейли и да се бори за първото място на глобалния финал на  състезанието World Class, който тази година се проведе в Австралия. И така, докато връстниците му се лутат в търсене на правилната професия,

Манол без да очаква, намира своето истинско призвание. И не спира да се развива – всеки ден.

Разказа ни за себе си, за целите си и за приключението World Class.

World Class, накратко, е като Олимпийските игри за бармани. Това е най-сериозното състезание, на което можеш да се явиш. Освен че се състезаваш с най-добрите представители от всяка от участващите държави, съдии са едни от най-сериозните фигури в индустрията. Преди да се запише за участие в World Class България, няколко пъти посещава събитието като страничен наблюдател, но чак през 2019 година решава да участва – и неочаквано, или съвсем не, побеждава. Все още неуверен във възможностите си, тръгва неуверен напред. Тази година отново българския финал, но вече с амбицията да стигне до последния кръг на световното в Сидни, Австралия:

Този път се подготвих отлично. А това беше последният ми шанс, тъй като според правилата на World class, можеш да участваш на световен финал само 2 пъти в живота си.

Хедонистичната ни натура се заинтригува от събитието, разбира се, и го разпитахме за състезанието и коктейлите, с които е впечатлил журито. Финалът е бил подправен с доста предизвикателства, а първото започва още преди да полети към Сидни. Стигналите до това ниво в състезанието трябва да създадат коктейл, който е ,,украсен с добро“. т.е. да измислят напитка на основата на водка Ketel One и да я обвържат с местна инициатива и капка устойчивост.

Вдъхновението идва при Манол, докато е в родния си град: „Създадохме една малка онлайн информационна платформа – growtogether.one. Коктейлът, който приготвих, беше вариация на Тomatini. На базата на точките в този кръг всички участници бяхме разпределени в 5 групи, а 10-е инициативи, генерирали най-много онлайн трафик, получиха и финансова подкрепа. За радост успяхме да станем част от отличените 10!  А за мен предстоеше следващия кръг – вече на австралийска земя.“

Следват още четири предизвикателства преди финалния кръг.

Всяко едно от тях е обвързано с алкохола, използван в коктейлите. Текилата Don Julio е представена чрез трите ценности, изградили бранда – страст към занаята, уважение към земята и насърчаване на общността.

Третото предизвикателство е да направят модерна класика на основата на уиски The Singleton 12 YO., да има въвличаща история и да бъде със съставки, които можеш да намериш на повечето места по света. Напитката на Манол е Смаш с мед и девесил, който искаме да усетим, дори само с устни. За следващото ниво младият миксолог се обръща към древните траки за вдъхновение. Задачата е да създадат вариация на коктейл Мартини с джин Tanqueray No. TEN. и подходящ ритуал на сервиране. Използва вино от сорта Широка Мелнишка лоза, овкусено с Манука мед, смола от бял бор и лимонена трева. Мартинито е налято със завързани очи в реплики на тракийски фиали от Далакова могила, като ритуалът е свързан с гадаене на вино.

Ако си мислиш, че това е най-високата точка в събитието, грешиш.

И ние се подлъгахме, защото наистина не си представяме какво може да надскочи това. Ред е обаче на петото предизвикателство, което стъпва на Johnnie Walker Black и използва съставка, която обикновено е излишък. Манол имитира сърв Johnnie and peach със смокинови листа, който нашепва лято и ярки слънчеви лъчи, заключени в чаша.

Със замаяни сетива и леко опиянени от ароматите, присъстващи в арсенала му, достигаме до финала.

На онези, стигнали до него, са поднесени няколко основи за коктейл (ром Zacappa 23, водка Ketel One и Seedlip Garden). Тук уловката е, че ключовата съставка и алкохола трябва да изберат непосредствено преди да се качат на сцената и да приготвят 3 различни напитки само за 5 минути.

Справих се почти навреме и с леко порязване. Закъснението от 2 секунди обаче ми „поряза“ и точките в класирането. Все пак трите коктейла, които приготвих, впечатлиха престижното жури.

Въпреки, че не получава световната титла за най-добър барман, 26-годишният Манол се класира в топ 10, което е страхотно постижение! Сега на плещите му, както и на другите финалисти, пада тежестта да вдъхновяват следващото поколение професионалисти.

Всичко започва с идея и несполучлива проба, много четене и нови опити, докато накрая се получи.

Не ни остава друго, освен да се съгласим с него и да продължим да следваме пътя му зад българските и международни барове, от където забърква магия.

За още бар вдъхновения – виж Барман, един Whiskey Sour моля, с аромат и история

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *